Demokracija je narejena za pametne. Za vse druge pa je tukaj represija

29.08.2021 05:00
Novokomponirano uporništvo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera

Represije sicer ne maramo. Represija je zasilni izhod, brez katerega na žalost ne gre. A represija niso samo vodni topovi in pendreki in sodišča in zapori. Represija je tudi del demokracije. Represija je tudi, da veš, da nečesa ne smeš in da tega ne počneš, ne da bi ti kdo težil ali grozil.

Sava pri Tacnu

Berem: "Številni zaposleni v policiji so bili deležni groženj o delovnopravnih sankcijah, če ne bodo izpolnjevali pogoja PCT, so v objavi na facebooku opozorili v Sindikatu policistov Slovenije." Sindikat prepušča "svobodno odločitev" o cepljenju ali testiranju "vsakemu posamezniku", ker spoštujejo "temeljne ustavne postulate glede zagotavljanja nedotakljivosti telesne integritete, ki so zagotovljene tudi z mednarodnimi konvencijami".

Grožnje? Si kar predstavljam: šefi so sklicali sestanek ali sestanke in po oddelkih razložili zaposlenim, kakšne so možne sankcije - če sploh obstajajo - za neupoštevanje PCT. To je šlo potem od ust do ust in od medija do medija, dokler se ni iz tega nazadnje izcimila grožnja. Kot da bodo vsakega neposlušnega policista strpali v vrečo, obteženo s kamni, in ga utopili v Savi pri Tacnu.

Neumnost je nedotakljiva

Hja, kaj hočemo. Demokracija je nedotakljiva. Človekova pravica do neumnosti pa tudi. Zagotovimo si torej te famozne postulate in svobodo, pa če gre cel svet k hudiču. Umrli bomo svobodni. Na respirator bomo priklopljeni svobodni. No, vsaj bolni smo lahko svobodni.

Berem tudi to partizansko nadaljevanko o noro pogumnem ravnatelju na osvobojenem ozemlju v Preboldu. Svoje življenje in kariero je postavil na kocko, da bi zaščitil "učence, starše, zaposlene, vse nas". In to samo zato, ker "tu gre za pravico odločanja o svojem telesu".

Naša telesa, telesa, telesa. Naše pravice, pravice, pravice. Neverjetno, kako se je to razpaslo. Pravica do svobodne odločitve o splavu ali pravica, da se te ne sme nihče fizično dotakniti - ali ti celo kaj poželjivega reči -, če nočeš, se je izrodila v pravico odločanja o tem, da te ne sme nihče proti tvoji volji požokati s palčko po nosu, kaj šele z iglo špikniti v ramo.

​Trgali so si od ust

Berem tudi, da turistična agencija, specializirana za maturantska pijančevanja v Grčiji, grozi direktorju NIJZ Kreku, da ga bo tožila zaradi "namernega povzročanja poslovne škode". In to zato, ker je NIJZ odredil karanteno za 45 dijakov iz dveh avtobusov na Fernetičih, ki jim je v Grčiji opravljeni, 48 ur veljavni PCT-test zaradi domnevne zamude ladje Igumenica–Ancona potekel.

Bogu bodi potoženo, da se je NIJZ za ta nezaslišani represivni, proti nič hodega sluteči in nič krivi mladini uperjeni ukrep odločil šele potem, ko je bilo potrjenih že skoraj sto okuženih med šeststotimi, ki so bili s taisto agencijo na Krfu.

To pa je uperjeno tudi proti staršem, ki so si trgali od ust samo zato, da bi njihov podmladek lahko šel ne glede na zdravstvene razmere v Grčijo in tam uveljavljal svojo neodtujljivo pravico do maturantskega izleta in konzumiranja česarkoli razen cepiva.

Odvetnik komaj čaka

Berem tudi - že spet, to namreč ni nič novega -, da učitelji ne vedo, kako naj ukrepajo proti učencu, ki bodisi po lastni odločitvi bodisi po odločitvi svojih staršev zavrača nošenje maske, pri čemer pa v vsakem primeru starši grozijo šoli s tožbo.

Državni sekretar na MIZŠ skrušeno priznava, da šole proti takemu učencu - kaj šele njegovim staršem - ne morejo formalno ukrepati. Zato so si za take primere naredili načrt. Starše bodo povabili na razgovor. Komaj čakajo, da jih povabijo. Verjetno tudi njihov odvetnik komaj čaka, da bo lahko zraven.

Demokracija je narejena za pametne. Za vse druge pa je tukaj represija.

To ni stvar debate

Ampak zato seveda moraš biti dovolj pameten. Ali vsaj socializiran. Demokracija ni samo to, da uveljavljaš svoje pravice. Demokracija je tudi to, da delaš, kar je prav. Za vse, ne samo zate. Pa tudi, da nečesa ne delaš - ne da bi pri tem imel občutek, da samo zato, ker je pač prepovedano.

Tisti svobodomiselni ravnatelj bi lahko recimo vedel, da mu ni treba biti preveč originalen glede tega, kako bo najbolje zaščitil "učence, starše, zaposlene, vse nas". To ni stvar debate. To ni tema pogovora s starši. Ker pri tem ne gre za cepljenje ali necepljenje, temveč za to, zakaj je odpor do oblasti tako moderen. V čem je fora tega novokomponiranega, perverznega uporništva do vsega, kar velevajo avtoritete.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta