Dve velikosti in dve duši: C5 X je srečal amija, svojega mikro brata

Artur Švarc
05.11.2023 02:25

Kako velik je največji Citroen in kako majhen najmanjši?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
C5 X meri 4,81 metra in je največji Citroen na našem trgu. Najmanjši ami je od C5 X višji za dva centimetra.
Artur Švarc

Citroen C5 X je zadnji branik tega, kar še pojmujemo kot limuzine, in je neke vrste duhovni naslednik legendarne žabe DS. Vseeno ima dovolj oblikovnih lastnosti, da ga lahko uvrščamo med križance – povišano podvozje, dolg previs zadaj in kupejevski zaključek. S 4,81 metra je dva centimetra krajši od DS, seveda pa je 60 let pozneje tehnika za nekaj vesolj naprednejša.

In potem je tu malček, za katerega Citroen pravi, da ni avto, ampak ami. Ami ni avto, je štirikolesnik, uradno uvrščen med vsa tista vozila, ki jih vozijo 15-letniki z izpitom za moped, poganja ga šibak elektromotor in ne preseže 45 kilometrov na uro. V dolžino na kovinsko ogrodje z elektro pogonom nameščena plastična lupina iz ABS-plastike meri zgolj 2,41 metra, kar je pol manj od C5 X.

Če primerjamo še ostale mere, C5 X je širok 1,86 metra in visok 1,49 metra, medtem ko ima ami za 1,39 metra širine (pol metra manj) in 1,52 višine.

Razlika je logično tudi v okretnosti – če ima C5 X obračalni krog 11,2 metra, je ta pri amiju 7,2 metra. Ne nazadnje je to mestna škatlica, ki lahko zapelje v vsako luknjo in ozke uličice mediteranskih mest, kot je na primer naš Piran ali toskanski San Giminiano.

Kot zanimivost, ami je krajši od medosne razdalje C5 X, ki meri 2785 mm, postavljena z nosom skupaj pa ami ne doseže zaključka sprednjih vrat. Razlika med malim in velikim je vidna tudi pri prtljažniku, pri velikem Citroenu je ta 545 litrov, medtem ko je v tovornem amijun 400 litrov za škatle, pakete in druge reči, ki bi jih nekdo hotel razvažati predvsem v urbanem okolju, recimo poštar v Piranu.

Primerjajmo še maso – C5 X ima nekaj manj od tone in pol, medtem ko ami z vsemi baterijami tehta 486 kilogramov. C5 X odvisno od motorizacije do stotice pospeši v območju pod desetimi sekundami, ami seveda te hitrosti niti ne doseže, saj je elektronsko omejena na 45 km/h.

Tudi ostali veliki Citroeni svojega časa so bili dimenzijsko manjši od C5 X, CX je meril 4,67 metra, DS že omenjenih 4,83 (kot karavan celo 4,99 metra), tudi XM v osemdesetih je dosegel 4,70 metra (karavan pa 4,95 metra). C5 X je daljši tudi od enega od svojih neposrednih predhodnikov C5 (2000-2007) in devet centimetrov krajši od nekdanje paradne limuzine C6. Po genetiki je največji na kitajskem narejen DS 9 (4,94 metra). Na drugi strani pa je ami z naskokom najmanjši Citroen vseh časov. Spaček ni bil tako majhen, celo Citroen AX je bil manjši od njega. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta