Feri Lainšček ob izidu nove knjige poezij: Ljubezen pomaga na strani dobrega

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
02.01.2022 04:45

Pomembno je, da si ne glede na okoliščine upamo spregovoriti o ljubezni, o tematiki svoje nove knjige poezij pravi Feri Lainšček.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

"Dodajajmo na strani dobrega." Foto: Nataša Juhnov

Nataša Juhnov

Že vrsto let pišem le ljubezensko poezijo, saj se mi zdi v današnjem času to pravzaprav najbolj angažirano dejanje. Pomembno je, da si ne glede na okoliščine upamo brez cinizma in ironične distance spregovoriti o ljubezni. Še posebej pomembno pa se mi zdi, da smo jo še zmeraj pripravljeni zagovarjati kot temeljno vrednoto, ki nam pomaga, da lahko po človeško bivamo na tem svetu," je ob izidu svoje najnovejše pesniške zbirke Med nama je angel dejal Feri Lainšček.

Lainšček je avtor, ki piše tako za odrasle kot za mladino in otroke. Ni le pesnik, je tudi pisatelj, dramatik, scenarist, soustvarjalec literarnih revij in avtor številnih besedil slovenskih pevcev in skupin. Rodil se je leta 1959 v Dolencih na Goričkem, v hribovitem delu Prekmurja blizu madžarske meje. Do osnovne šole je govoril in poslušal samo narečje. Na prekmurščino njegovega otroštva ga nostalgično spominja današnja porabščina, ki jo govorijo slovenski zamejci na Madžarskem. Po maturi na gimnaziji v Murski Soboti je želel študirati slikarstvo, vendar ni bil uspešen na sprejemnih izpitih, zato se je vpisal na FSPN, predhodnico današnje Fakultete za družbene vede. Že med študijem je bil sodelavec uredništva dnevnoinformativnega in igranega programa Radia Ljubljana, v prostem času pa je pisal pesmi in roman, ki je v nadaljevanjih izhajal v reviji Teleks.

V slovenski literarni prostor je vstopil leta 1982 s proznim prvencem Peronarji in do danes objavil več kot sto monografskih del. Še prej je začel pisati poezijo in se uveljavil z zbirko Ne bodi kot drugi (2007), ki je postala izjemno brana. Oblikovno preproste in spevne (tudi uglasbene) pesmi, ki z ženskim in moškim glasom izpovedujejo ljubezensko čustvo v vseh možnih odtenkih in fazah - od silovite medsebojne predanosti do nesrečne osamljenosti -, so osvojile neverjetno širok krog bralcev različnih starosti. Knjigi je bila priložena zvočnica, na kateri pesmi interpretirata dramska igralca Polona Juh in Vlado Novak, uvodno in zaključno pesem pa avtor sam, zadnjo celo v prekmurščini. Njegovi literarni liki so pogosto ljudje z dna socialne lestvice, skoraj praviloma pa so v nekem eksistenčno mejnem položaju.

Njegova dela so bila prevedena v številne svetovne jezike: v nemščino, angleščino, slovaščino, češčino, makedonščino, hrvaščino, srbščino, italijanščino, madžarščino, danščino in francoščino. Bil je tudi pobudnik nagrade Večernica za najboljše delo za mlade.

Pisatelj, pesnik, scenarist in dramatik Feri Lainšček ima enega najobsežnejših in najprepoznavnejših opusov sodobne slovenske književnosti. Ko je lani dobil Prešernovo nagrado, so v utemeljitvi zapisali med drugim, da njegovi literarni dosežki - romani, pesniške zbirke, kratka proza, dela za otroke in mladino, filmski scenariji, radijske igre - s svojo visoko umetniško vrednostjo že skoraj štiri desetletja pomembno bogatijo zakladnico slovenske kulture.

Ozv

Pri založbi Litera, kjer je njegova najnovejša pesniška zbirka Med nama je angel, z ilustracijami Nede Hafner, izšla, pravijo, da je Feri Lainšček s svojo poezijo nagovoril že številne bralce. Njegova pesniška zbirka Ne bodi kot drugi, prvič natisnjena leta 2007, je kmalu postala kultna in se še danes ponatiskuje. Pesniška zbirka Ne, ki jo je leta 2018 natisnila založba Litera, je izjemno priljubljena med mladimi v osnovnih in srednjih šolah. Zbirka Med nama je angel pa je namenjena mladostnikom in odraslim bralcem. Pesnik v njej na svojski način tematizira ljubezen in občutenja, ki so z njo povezana. Skupaj s pretanjenimi ilustracijami Nede Hafner dobivamo z njo bogato opremljeno knjigo, ki se je bodo gotovo razveselili številni ljubitelji Lainščkove poezije.

Pesniška zbirka Med nama je angel je namenjena mladostnikom in odraslim bralcem. Foto: Litera

Litera

Feri Lainšček o tematiki svoje nove knjige poezij pravi: "Na večni tehtnici dobrega in zla je namreč ravno ljubezen tisto, kar zmeraj znova pomaga na strani dobrega, da nas zlo ne povleče dokončno navzdol. In zdaj vsekakor živimo v času, ko je zlo še kako dejavno in se ta večna tehtnica zopet nevarno nagiba na temno stran. Dodajajmo torej na strani dobrega."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta