Festival Lent ni bil boljši zaradi tujih izvajalcev, temveč zaradi domačih gledalcev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Zdaj, ko nam je referendumska voda spet pognala kri po žilah, je tokratna ona-on tema v pravi užitek. Ne le, da se je potrdilo, da je tudi ta vlada le fluidna tvorba, ki jo bo prej ali slej odplaknilo, temveč smo tudi sami sebi dokazali, da se kljub manjšinski vladi v nas večinsko pretaka pravi fluid. Točno, fluid je kri, življenjska tekočina, ki (lahko) požene največjo energijo.

Čeprav kri ni voda, se je izkazalo ravno obratno - da je voda lahko kri … Zato, ker fluid ni vsaka tekočina, pa čeprav se znanstveniki ne bodo strinjali, temveč le tista, ki prenaša energijo. Ni boljšega dokaza za to "neznanstveno" trditev, kot je bil prav minuli referendum. Ker so bili pred njim vsi, covid, čas, poletje, dopusti, poštarji, računalniki in slučajnosti proti, smo bili na njem ravno zato tako množično, odločno (in) - proti!

Zato fluid ni le kri, temveč je tudi razpoloženje. In čeprav je taktika neizvoljenih prav v tem, da s svojimi vsakodnevnimi nič-nas-ne-more-več-presenetiti hudobijami utopijo, otopijo in razvodenijo razpoloženje volivcev, so dosegli - logično! - ravno obratno. Izkazalo se je, da fluid ni vsako razpoloženje, temveč le tisto, ki prenaša pozitivno energijo, s čimer se vlada seveda ne strinja. Oziroma so nas s svojo negativno fluidnostjo v nedeljo, v vročini in na dopustu namesto k maši poslali na volišča … Hvala!

Zato lahko zdaj, ko smo dokazali, da je tudi ta vlada le fluidna tvorba, ki je zato spremenljiva in nestalna, torej je kmalu ne bo več, saj jo bo, tako kot tudi njeno prejšnjo inačico, odneslo po Dravi, namenim nekaj fluida še - njej.

Točno, Drava ni le reka, temveč je življenjska tekočina, torej kri totega mesta. A se bojim, da bi tudi njena voda potrebovala referendum …

Pravkar minuli Festival Lent, ki/ker je bil tako okrnjen in omejen, epidemiološko, lokacijsko, finančno, sponzorsko, župansko, je bil eden najboljših doslej - zaradi fluida tako ustvarjalcev kot gledalcev! To je tisto, kar se imenuje lentanje (in sploh ne gre le za lumpanje, ponočevanje, pijančevanje!).

Je to dokaz, da mora ta lentovski fluid svojo pozitivno energijo (vsako leto) črpati iz okrnjenosti, omejevanja, nasprotovanja, varčevanja? Ali pa smo se iz referenduma kaj naučili?! Ko gre za vodo, ki je naša življenjska tekočina, kri zavre in takrat v nedeljo ni maše … Ker je s to vlado vsak dan le slabše, nas ne more več presenetiti, da bi se iz vode kaj naučila. Treba jo bo pač odplakniti. A v Mariboru je (lahko) ravno obratno, saj ni več vsak dan slabše in Festival Lent ni bil boljši zaradi tujih izvajalcev, temveč zaradi domačih gledalcev.

Nas je torej voda kaj naučila? To, namreč, da kri sicer ni voda, a da je Drava kri! Ne more biti Festival Lent vsako leto boljši, s tem da bo vsako leto bolj okrnjen in finančno omejen. Je pa tudi (mariborsko) razumljivo, da ne more imeti (vsako leto) velikih svetovnih zvezd. In zato je lahko (spet) vsako leto boljši le tako, da je njegova glavna in največja zvezda, atrakcija in drugačnost on sam. Maribor! In njegova kri! Drava!

Pred tridesetimi leti si Festival Lent imena ni nadel po Pristanu, temveč po prizorišču ob Dravi! V tem času mu je uspelo vse, da se je proslavil po celem svetu in da je vsako leto preživel, kljub vsemu. Le to mu ni uspelo, da bi bil (tudi) na Dravi, zaradi katere je nastal.

Drava je fluid totega mesta in zato je le Drava lahko fluid totega festivala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.