(FOTO) Cvetijo vse poletje in ob dotiku prijetno šelestijo

Matic Sever Matic Sever
16.06.2024 05:00

Čeprav so tudi v loncih zelo odporne in jim vročina ne pride do živega, so suhe rože lahko na gredah še bolj radodarne z rastjo in cvetenjem. Če rastejo v lončkih, uporabite dobro odcedno zemljo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Suhe rože se odlično obnesejo na okenski polici.
Aljoša Stojič

Suha roža je lahko katerakoli cvetlica, ki smo jo posušili za okrasne ali druge namene, a tokrat bomo pisali o prav posebni rastlini, katere uradno slovensko ime je dejansko suha roža. Zadnje znanstveno poimenovanje je Xerochrysum bracteatum, je bila pa predvsem včasih poznana tudi pod imeni Helichrysum bracteatum ali Bracteantha sp. Je bogato cvetoča enoletnica, ki izvira iz Avstralije. Tam jo najdemo v različnih habitatih po vsej državi, od robu deževnih gozdov do puščav in subalpskih območij.

Raste na različnih tleh, najpogosteje na bolj peščenih podlagah. Še posebej zaželena je zaradi košastih socvetjih različnih barv, kot so rdeča, zlato rumena, oranžna, bela in rožnata. Suhe rože cvetijo vse poletje in ob dotiku prijetno šelestijo. Vsaka rastlina se razveji oziroma razraste in ima več stebel s cvetovi, nekatere vrste zrastejo v višino tudi meter, druge so zelo nizke.

Ker tudi ob manj previdnem sušenju dobro obdržijo barvo cvetov, so priljubljene za suhe šopke.
Pixabay
Na gredah so pogosto še bolj radodarne z rastjo in cvetenjem.
Flower Council Of Holland

Suhe rože so priljubljene za sušenje in izdelavo trajnih šopkov. Če jih posejete na vrt ali v korita, boste prihodnje leto lahko trajne šopke izdelali tudi sami. Za suhe šopke so zelo priljubljene kombinacije suhih rož s krilatimi mrežicami, ki jih poznamo tudi kot statice ali limonium (Limonium sinuatum). Te so pogosto še nekoliko bolj živih barv.

Kako do sadik

Vse več vrtnarij z balkonskim cvetjem ponuja sadike predvsem novejših bolj kompaktnih sort, nekatere pa tudi male sadike višjih za rezano cvetje. Včasih se je to rastlino predvsem sejalo in semena so pogosto na voljo na prodajnih mestih. Semena lahko posejete neposredno na vrt spomladi, da bodo cvetela poleti. Suhe rože so občutljive za nizke temperature, zato jih na prosto sejemo šele maja. Lahko pa jih marca ali aprila posejemo v rastlinjak ali lončke, ki jih do maja obdržimo v zavarovanem prostoru, potem pa presadimo na sončno mesto. Upoštevajte, da sorte ne bodo prišle iz semena enake kot matična rastlina, če ste seme pobrali z domačih rastlin.

Tudi žuželke jih obožujejo.
Flower Council Of Holland
Njeno znanstveno poimenovanje je Xerochrysum bracteatum.
Pixabay
Cvetijo do začetka jeseni.
Pixabay

Na balkonu in terasi

Predvsem kompaktne sorte suhe rože, ki tvorijo goste gruče poganjkov do višine od 20 do 30 centimetrov, so primerne tudi za različne cvetlične posode. Na balkonu ali drugje, kjer bomo imeli cvetlične lončke ali korita, izberite sončno lego, kjer bo rastlina dobila vsaj šest ur neposredne sončne svetlobe na dan. Uporabite dobro odcedno zemljo. Če imate lončke, dodajte nekaj peska ali perlita za boljšo drenažo.

Na gredi

Čeprav so tudi v loncih zelo odporne in jim vročina ne pride do živega, so lahko na gredah še bolj radodarne z rastjo in cvetenjem. Suha roža se odlično kombinira z drugimi cvetlicami, saj svetle barve in kokasta socvetja dodajo živahnost in teksturo v cvetličnih zasaditvah. Da se boste lažje lotili umeščanja teh cvetlic na vrt in v kombinacije z drugimi rastlinami, vam ponujam nekaj izhodišč.

Mrežice (Limonium) so ne le dobre partnerice po estetski plati, pač pa jih prav tako uporabljamo za suho cvetje. Skupaj sadimo predvsem višje sorte suhe rože in mrežice.

Enoletni mleček (Euphorbia hypericifolia) je poznan po množici rahlih socvetij drobnih belih cvetov. Ta mehkoba se lepo teksturno kombinira tako z nežnejšimi barvami suhe rože kot tudi z zlato rumeno ali rožnato rdečo.

Različnih barv in odtenkov
Pixabay
Ena od vrst suhe rože v naravnem okolju
Matic Sever
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta