(FOTO) Kalanhoja je poleti lahko tudi zunaj

Matic Sever Matic Sever
28.07.2024 04:25

Ta rastlina je znana po svojih čudovitih enojnih ali dvojnih cvetovih, ki spominjajo na majhne zvezdice, polnjene pa na miniaturne vrtnice in so na voljo v različnih barvah, kot so roza, rdeča, bela, oranžna, rumena in vijolična.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Polnjene sorte kalanhoj imajo cvetove, ki spominjajo na male vrtnice.
Flower Council Of Holland

V mavrični paleti cvetočih sobnih rastlin se dandanes klasične kalanhoje kar malce izgubljajo, a vendar ne potonejo v pozabo. Razlogi za to so njihova nezahtevnost za gojenje, cenovna dostopnost, množica barv, ki jih ponujajo njihovi cvetovi, in pa žlahtnitelji, ki se trudijo z novimi različicami. Čeprav jo skoraj izključno dojemamo kot sobno rastlino, jo poleti zlahka vključujemo tudi v zasaditve različnih cvetličnih posod na prostem ali pa jo na mizi na terasi uporabimo za nadomestek šopka.

Najprej se dotaknimo samega imena. Pri mnogih rastlin prihaja do menjave poimenovanja, a nemalokrat se staro ime vrne. Tako se je vmes predvsem pri trgovcih in nekaterih vrtnarjih že uveljavilo ime kalandiva oziroma Calandiva, a navadno imamo v mislih predvsem Kalanchoe blossfeldiana. Kalanhoja je priljubljena cvetoča sukulenta, ki izvira z Madagaskarja. Ta rastlina je znana po svojih čudovitih, enojnih ali dvojnih cvetovih, ki spominjajo na majhne zvezdice, polnjene pa na miniaturne vrtnice in so na voljo v različnih barvah, kot so roza, rdeča, bela, oranžna, rumena in vijolična.

Postavitve kalanhoj lahko nadgradimo z drugimi dekorativnimi elementi ali drugimi rastlinami.
Flower Council Of Holland
Spadajo med ene najcenejših cvetočih lončnic.
Matic Sever
Za posebne učinke lahko kombiniramo različne barve cvetov in različne barve lončkov.
Flower Council Of Holland

Nega

Za najlepše cvetenje potrebuje lego na svetlem mestu z indirektno svetlobo. Neposredna sončna svetloba lahko povzroči ožige na listih, zato je priporočljivo, da jo postavite na mesto, kjer bo zaščitena pred močnim soncem. Kot večina sukulent tudi kalanhoja ne potrebuje veliko vode. Zalijte jo, šele ko se zemlja popolnoma posuši. Prekomerno zalivanje lahko povzroči gnitje korenin, zato je pomembno, da je zemlja dobro odcedna, predvsem pa poskrbite za dobro drenažo in nikar lončkov s to rastlino ne postavljajte na podstavke, ki zadržijo odvečno vodo.

Najbolje uspeva pri temperaturah v razponu med 15 °C in 30 °C. Če jo gojite na prostem, jo prinesite v notranjost, ko temperature padejo pod 10 °C. Med rastno sezono, ki traja od pomladi do jeseni, jo lahko občasno pognojite z uravnoteženim gnojilom za sukulente, to bo spodbudilo rast in cvetenje.

Razmnoževanje

Čeprav so sadike kalanhoj med najcenejšimi v skupini cvetočih lončnic, marsikdo uživa v domačem razmnoževanju, posebno atrakcijo in zaposlitev pa lahko s tem opravilom ponudimo tudi otrokom za kratkočasenje med počitnicami. Postopek je zelo preprost.

Najprej izberimo del rastline, ki ne cveti, in poskrbimo, da ima vsaj štiri do pet listov. Odstranimo spodnje liste in pustimo, da se rez posuši, to traja nekaj dni. Naslednji korak je potikanje v zelo zračen, po možnosti kupljen in sterilen substrat, saj se tako izognemo prisotnosti bolezni. Lahko uporabimo mešanico zemlje in peska ali perlita. Zalivamo rahlo in potaknjenec postavimo na svetlo mesto z indirektno svetlobo.

Zelo pomembno je paziti, da zemlja ne bo preveč mokra, saj lahko to povzroči gnitje. Potaknjenci običajno začnejo tvoriti korenine v nekaj tednih. Ko opazite nove liste ali rast, to pomeni, da se je potaknjenec uspešno ukoreninil. Počakamo še, da se korenine lepo razvijejo, in sadiko presadimo v lonček.

Bodimo ustvarjalni

Čeprav pogosto tako lepo cvetoča rastlina konča kot samostojna lončnica nekje na polici ali na mizi in je tudi taka povsem izpolnila svoj namen, si lahko privoščimo tudi nekaj več kreativnosti. Kadar jo uporabimo v notranjih prostorih, lahko posebne učinke dosežemo že, če združimo po tri sadike, ki so podobnih barv ali odtenkov. Lahko pa več sadik postavimo ločeno, vsako v svoj okrasni lonček, in kadar smo žejni barv, lahko spretno kombiniramo tudi različne barve kalanhoj in hkrati okrasnih lončkov. Zanimive so tudi postavitve z drugimi kalanhojami ali drugimi, morda bolj zelenimi sobnimi rastlinami, je pa v takih primerih ključnega pomena tudi dober izbor okrasnih posod.

Kadar te lepotice uporabimo za sajenje na prostem, jih sicer na mizah namesto šopkov lahko uporabimo podobno kot v notranjih prostorih, lahko pa skupine le-teh ločeno nasadimo v cvetlične lonce ali korita. Seveda so možne tudi kombinacije z drugimi zunanjimi rastlinami, a pri tem upoštevajmo predvsem zahteve kalanhoj po posredni svetlobi, morda jutranjem soncu in pa raje manj vode kot preveč. Takim razmeram morajo biti prilagojene tudi spremljevalne rastline. Tako lahko uporabimo nekatere okrasne trave in njim podobne rastline, ki lepo z zelenjem in povsem drugo teksturo dopolnijo bujna socvetja kalanhoj. S padcem temperatur jeseni se bomo od kalanhoj zunaj bodisi povsem poslovili bodisi jih bomo presadili in prenesli v notranje prostore.

Že če postavimo skupaj vsaj tri sadike podobnih barv ali odtenkov, bo učinek takoj boljši, kot če bomo pustili, da na mizi sameva ena sama sadika.
Flower Council Of Holland
Sadike lahko postavimo vsako v svoj okrasni lonček.
Floradania
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta