(FOTO) Otipljivi odzivi na neotipljive misli

Denis Živčec Denis Živčec
14.04.2019 02:17

Petja Zorec, umetnica, ki navdih vselej črpa iz svojih odnosov z moškimi, je tista, ki ji je uspela najboljša kolekcija minulega Ljubljanskega tedna mode.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jure Makovec

Ljubljanski pomladni modni praznik se je sklenil. Na zadnji, četrti dan prestolniškega tedna mode LJFW na prizorišču sicer ni bilo modnih revij, a se je kljub temu veliko dogajalo. Obiskovalci so pomerjali in naročali oblačila domačih in tujih modnih oblikovalcev, ki so pretekle dni svoje kreacije predstavili na modni pisti, spomladanski teden pa je podčrtala podelitev nagrade, ki so jo izglasovali predstavniki medijev. Priznanje WOW LJFW za najboljšo kolekcijo je prejela Petja Zorec. Nagrado za najboljšo kolekcijo so letos podelili nekateri mediji, modne urednice, novinarji, ki spremljajo Ljubljanski teden mode in o njem poročajo. Žirijo so sestavljali Melita Kontrec, novinarka uredništva oddaj o kulturi RTV Slovenija, Denis Živčec, novinar Večera, Kaja Flisar, novinarka Planet TV, Branka Grbin, novinarka Siol.net, Lorella Flego, voditeljica oddaje Bleščica, Petra Windschnurer z Glitter.si in Tjaša Kokalj Jerala, modna novinarka revij Zvezde in Avenija.

Moč, ki se kaže skozi ranljivost

In kaj je Petja Zorec predstavila? Otipljive odzive na neotipljive misli, prikazane skozi oblačilni dnevnik, strnjen v osebno izpoved. Koncept kolekcije izhaja iz rožnate kot skupnega vizualnega imenovalca ustvarjanja​, saj ima različne konotacije glede na njegovo uporabo v vsakdanjem življenju. Posreden in direkten prenos izhodiščnega motiva se odraža skozi nežne pastelne in zemeljske barve, njihove kontraste, vzorce, teksture in organske elemente krojenja. Kolekcija je namenjena univerzalnim posameznikom, ki skozi svojo ranljivost hkrati kažejo moč – samozavest in pogum.

Jure Makovec

Nikoli je ne bodo nehali navdihovati

Pravi, da pri oblikovanju vedno izhaja iz čustev, iz takšnih in drugačnih odnosov z moškimi. Morda zato tudi dela moško modo. "Poskušam pa reči vedno obrniti vsaj malo na humor, tako da vsako stvar, ki me teži, razčistim na nek pozitiven način in končam s smehom, ker se mi zdi, da je to edini način, da se z nečim sprijazniš," je nekoč dejala v intervjuju. Težka in negativna čustva ji služijo kot motivacija za snovanje kolekcij. Kadar ima najbolj žalostne trenutke ali je najbolj čustvena, si v enem večeru zamisli koncept kolekcije. In potem je kmalu spet vse v redu.

Jure Makovec
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta