(FOTO) Rusko letoviško mesto, ki z vso zimskošportno infrastrukturo pričakuje goste tudi pozimi

Branka Bezjak Branka Bezjak
02.02.2020 02:35

Soči se trudi tudi z zimskim turizmom. Športne dvorane, zgrajene za zimske olimpijske igre v letu 2014, so v večini dobile novo vsebino, smučarska središča so dobro obiskana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Visoka skulptura, na vrhu katere je prej gorel olimpijski ogenj, je sedaj fontana. Levo je nogometni stadion, kjer sta bili otvoritvena in zaključna slovesnost olimpijskih iger.
Branka Bezjak

Ko ob prihodu pri letališki stavbi najprej zagledaš palme, to ni ravno obet, da si prišel na destinacijo, kjer naj bi se na veliko smučalo. Pa čeprav obenem ni mogoče zgrešiti olimpijskih krogov, ki spominjajo, da je bilo tukaj v Sočiju leta 2014 prizorišče zimskih olimpijskih iger. Ti krogi so hkrati simbol tega, da po pridobitvi kandidature za olimpijske igre v letu 2007 v tem mestu ni nič več tako, kakor je prej bilo. Morda je to sicer nekoliko pretirana ocena, a tudi tistemu, ki prvič obišče območje z velikimi dvoranami, ki so gostile nekatera tekmovanja in ostale prireditve med igrami, in nato kraje s smučarskimi središči, je kmalu jasno, da so bili posegi enormni. V pokrajino, naravo, v življenja ljudi. Tega, da še danes niso poskrbeli za vse preseljene prebivalce, uradna vodička seveda ne pove. A že njena navedba, da štejejo čas, preteklost mesta na obdobje pred olimpijskimi igrami in po njih, veliko pove.

Eno od pristanišč v Sočiju z dragimi jahtami
Branka Bezjak

Nova cesta, železnica

"Tudi mi smo dvomili, da bi lahko Soči, ki ima subtropsko klimo, gostil te igre. Pred tem tudi ni bilo prav nobenih objektov. A sedaj smo prebivalci zadovoljni, imamo delovna mesta. Postal je običaj, da gredo družine pozimi med počitnicami smučat," je razlagala Karina Kesian, učiteljica tujih jezikov, ki se sedaj v glavnem preživlja kot vodička. Prej le obmorsko letoviško mesto lahko sedaj z vso zimskošportno infrastrukturo v veliko večji meri pričakuje goste tudi pozimi. In to le kakšnih 50 kilometrov stran od letališča, od Črnega morja.

Smučarsko središče, olimpijska vas Roza Hutor je na 1100 metrih nadmorske višine mestece v malem.
Branka Bezjak
Olimpijski krogi v Roza Hutorju opominjajo, da je tu bilo in je še prizorišče tekmovanj v alpskih smučarskih disciplinah.
Branka Bezjak
Dolinski Roza Hutor ponoči
Branka Bezjak

Nič več olimpijski park

Po drugi strani smo si imeli možnost olimpijski park v Sočiju, kjer se na velikem območju v obmorskem delu bohotijo velike dvorane, ogledati le za kratek čas med enodnevnim izletom. Vodička Karina je razložila, da to pravzaprav ni več olimpijski park, pač pa park znanosti in umetnosti. Na pobudo predsednika Vladimirja Putina so namreč leta 2015 ustanovili center Sirius in mu namenili to področje. Tukaj sedaj čez vse leto brezplačno gostijo nadarjene otroke, ki kažejo potenciale ne le v športu, ampak tudi na drugih področjih. Zaščitni znak območja, visoka skulptura, na vrhu katere je gorel olimpijski ogenj, je sedaj fontana, kjer si je mogoče vsak dan ob 18. uri ogledati vodni šov. Blizu tega so ohranili zid šampionov, na katerem so ploščice z imeni vseh, ki dobili medalje tako na olimpijskih kot na paraolimpijskih igrah leta 2014. Takoj smo na njem opazili ime Tine Maze, ki je takrat osvojila dve zlati odličji (skupno pa so jih naši športniki odnesli osem).

Roza Hutor z novimi hoteli, trgovinicami, tremi gondolami, ki vodijo do smučišč, je lep, a mu še manjka nekaj domačnosti.
Branka Bezjak
Ledena gora je sedaj prizorišče predstav na ledu, koncertov in drugih množičnih dogodkov.
Branka Bezjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta