(FOTO) Teloh je v družbi še lepši. V njihovo okolico posadite spomladanske čebulnice v svetlih barvah

Matic Sever
14.02.2021 04:51
Temni telohi pritegnejo veliko pozornosti, ko jih pogledamo od blizu, od daleč pa se kar izgubijo v naši vrtni sliki.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Helleborus orientalis Foto: Pixabay
Pixabay

Začetek vrtnarske sezone pogosto povezujemo s cvetenjem telohov. Naš črni in najbolj poznan je zelo zgoden, nekateri drugi, predvsem križanci, pa mu hitro sledijo. Je že tako, da se večina telohov lepo razrašča in po nekaj letih tvori bogat šopek cvetočih poganjkov, a da se bo njihova lepota lepo vpela v širšo sliko, jim poiščimo še kakšno zgodaj cvetočo partnerico.

Med telohi so najbolj priljubljeni vrtni telohi, ki jim rečemo tudi orientalski ali vzhodni, gre pa za veliko skupino križancev različnih vrst s prevladujočimi lastnostmi vzhodnega teloha, Helleborus orientalis. Tem se bom tokrat bolje posvetil, ker so pomembni tako zaradi lepih in zgodnjih cvetov kot zaradi lepega zimzelenega listja, ki ga pred cvetenjem porežemo, da cvetje pride bolj do izraza.

Nekaj orientalskega Foto: Pixabay
Pixabay

Osnove

Večina telohov, ki jih uporabljamo na vrtovih, ima velike cvetove, ki so še bolj vpadljivi predvsem zato, ker v zimskem in zgodnjepomladanskem obdobju ni veliko drugih cvetov, večina rastlin šele poganja iz zemlje in so grede tako precej prazne.

Foto: Matic Sever
Matic Sever

Za kombiniranje koristimo predvsem zgodnje čebulnice in pa zgodaj cvetoče nizke grmovnice. Ne pozabimo tudi na zimzelene trajnice. Poleti telohi igrajo pomembno vlogo z lepimi listi, zato se takrat osredotočimo na kombiniranje predvsem z različno oblikovanimi listi drugih rastlin, kot so na primer praproti in okrasne trave. Ne pozabimo, da teloh na manjših površinah lahko odigra tudi vlogo pokrovne rastline, kjer se spet odprejo nove možnosti kombiniranja rastlinskih "pokrovov" različnih zelenih odtenkov in tekstur.

Nekaj konkretnih možnosti

Robida, Rubus Pink Dome spada med okrasne sorte robid, ki tvori kupolam podoben preplet poganjkov in zimski čas krasi z bogato obarvano skorjo. Tako občudujemo prelivanje od marelično oranžnih, lososno rožnatih do bolj rumenih odtenkov. Za prav vse te odtenke pa predvsem med križancih vrtnega teloha najdemo primerne barve cvetov za harmonične kombinacije.

Foto: Matic Sever
Matic Sever

Med najboljšimi partnerji telohov za pravo spomladansko vzdušje so visoki jegliči, Primula elatior. In zakaj ravno ti? Podobno kot običajna divja trobentica so tudi ti pastelno rumene barve. Zlato rumeni cvetovi lahko s temnejšimi in bolj živo obarvanimi cvetovi dajejo vtis kiča in ne podpirajo vzdušja umirjenega ritma prebujanja narave. Pastelne barve so tudi dobri povezovalci drugih odtenkov in z njimi res težko zgrešimo. Za dodatno prednost moramo visokemu jegliču šteti tudi to, da so cvetovi nanizani na pokončnih steblih in se po okolici razgledujejo na približno enaki višini kot cvetovi vrtnih telohov.

Da jih ne spregledamo

Ena takih je tudi manj pogosto sajena vrsta morske čebulice, Scilla mischtschenkoana. Navadno sicer kupimo modro obarvane vrste, ta pa je pastelno modra, skoraj bela.

Na območjih pod drevjem, še posebej tik ob deblih, kjer trata navadno zelo slabo uspeva, raje uredimo gredico. Na taki legi se bodo odlično počutili smrdljivi telohi, Helleborus foetidus, ki se uspešno spopadajo tudi s poletno sušo. Njihovo zeleno cvetje na vrt vnese nekaj svežega, spomladanskega, za družbo pa jim dosadimo skupinice pastelno rožnatih snežnih modric, Chionodoxa forbesii Pink Giant.

Foto: Matic Sever
Matic Sever

Bele sorte vrtnega teloha so odlično izhodišče za kombiniranje s srebrnolistnimi rastlinami, a moramo biti pazljivi, saj pozimi in zgodaj spomladi običajne vrtne trajnice še ne poganjajo. Za srebrno družbo bo treba poseči po vednozelenih okrasnih travah, kakršne so na primer sinjezelene bilnice, Festuca glauca. Kombiniranje lahko nadgradimo z množico drobnih modrih cvetov, ki spominjajo na spominčico. Gre za zelo trpežno velikolistno potočnico, Brunnera macrophylla, odlično pa se k njim poda tudi spomladanska torilnica, Omphalodes verna, s še bolj intenzivno modrimi cvetovi.

Foto: Matic Sever
Matic Sever
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta