(FOTO) To so rastline za zelene brežine: Ne okopavamo jih in ne zalivamo

Matic Sever Matic Sever
02.08.2020 04:45

Rastline za brežine morajo biti zdrave, trpežne in čim bolj dolgo žive, obenem pa nezahtevne glede tal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Microbyota decussata - mikrobiota

Čeprav smo se navadili, da bregove urejamo predvsem z zidovi in škarpami, z drugačnim pogledom na svet sedaj poskušamo s čim manj spremembami in posegi v obstoječe stanje zemljišča priti do primerno in lepo urejenih površin. V ta namen pogosto brežine ozelenimo kar s sajenjem grmovnic ali zelnatih trajnic. Poznamo vrste, ki imajo močan in globok koreninski sistem in z njim utrjujejo breg, po drugi strani pa uporabljamo tudi take, ki ne slovijo po globokih koreninah, se pa zato poganjki sproti zakoreninjajo po površju in z nadzemnim delom gosto prekrivajo tla.
Zaželeno je, da imajo vse te rastline gost nadzemni del, da preprečimo rast plevelov. Rastline za brežine morajo biti zdrave, trpežne in čim bolj dolgožive, obenem pa nezahtevne glede tal, saj jih na takih mestih ni mogoče okopavati, zalivati in dognojevati, kot to običajno počnemo na gredicah na ravnini. Dodajmo še, da gre predvsem za pokrovne rastline, ki jih lahko uporabimo za zeleni pokrov tudi na ravnem.

Microbyota decussata - mikrobiota

Višina: 50-100 cm
Cveti: neopazno
Iglavec z razprostrto krošnjo. Na prvi pogled bi lahko rekli, da nekoliko spominja na polegle brine, a ob natančnejšem pregledu ugotovimo, da so poganjki sploščeni in na njih ni nič bodečega. Veje se razprostirajo nad tlemi na vse strani in zelo dobro pokrijejo tla. Poleti in jeseni je ta vednozelena rastlina modrikasto zelene barve, pozimi pa se odene v zanimive rjavkaste odtenke.

Rosa 'Knirps' - pokrovna vrtnica

Višina: 20-30 cm
Cveti: VI-IX
Ta sorta je le ena do številnih pokrovnih vrtnic, ki ne le dobro pokrijejo tla, pač pa tudi bogato cvetijo. 'Knirps' je nizka sorta s številnimi polnjenimi rožnatimi cvetovi. Listi so zeleni, bleščeči, sorta pa je, kot večina pokrovnic, zelo zdrava. V širino doseže do 60 cm, zato jo sadimo nekoliko bolj na gosto kot višje in bujnejše pokrovnice.

Rosa 'Knirps' - pokrovna vrtnica

Juniperus procumbens - brin

Višina: 20 cm
Cveti: neopazno
Med bolj trpežne in odlične pokrovne rastline za brežine spadajo brini. Ta vrsta je gosta, številni poganjki so pokriti z zelenimi do zelenosivimi iglicami. Iz komaj opaznih cvetov se razvijejo drobne črne jagode. Sadimo jih na sončno ali polsenčno mesto. Ko se vrastejo, so odporni proti suši. Na fotografiji je kompaktna sorta 'Nana', ki je primerna le za manjše površine.

Juniperus procumbens - brin

Stephanandra incisa 'Crispa'- venčkar

Višina: 60 cm
Cveti: poleti Od venčkarjev najpogosteje gojimo ravno sorto 'Crispa', ker je nekoliko nižja. Čeprav tvori gost pokrov poganjkov, so ti bolj rahlo razmeščeni oziroma je njihova rast mnogo bolj sproščena kot pri predhodnih dveh. Ravno zato jo je priporočljivo saditi na večjih površinah ali v kombinaciji z bolj pridnimi iglavci, sicer deluje kot neugledno robidovje. Drobni beli cvetovi se pojavijo poleti. Je listopadna grmovnica.

Stephanandra incisa 'Crispa'- venčkar

Cotoneaster horizontalis - panešpljica

Višina: 1 m
Cveti: VI
Listopadna grmovnica z zelo zanimivo oblikovanimi vejami. Te tvorijo prave pahljače, saj je razrast skoraj simetrična, stranske vejice pa izraščajo ploščato pol na eno in pol na drugo stran glavne veje. Polegle veje tako pokrivajo tla. Rastlina bogato zacveti in privablja čebele, jeseni pa se odene v stotere drobne rdeče plodove, ki so prav tako okrasni. Trpežna je in nezahtevna.

Cotoneaster horizontalis - panešpljica
Matic Sever/profimedia

Geranium macrorrhizum - korenikasta krvomočnica

Višina: 30 cm
Cveti: VI-VII
Odlična pokrovna trajnica, ki sicer najlepše cveti na sončni legi, a se zelo dobro znajde z nekaj manj cvetovi tudi v senci. Dokaj hitro pokrije tla s številnimi mehkodlakavimi dlanastimi listi. Celotna rastlina močno diši.

Geranium macrorrhizum - korenikasta krvomočnica

Epimedium × perralchicum 'Frohnleiten' - lipica

Višina: 25-30 cm
Cveti: IV-V
Lipice so znane po odličnem prekrivanju tal, saj v nekaj letih tvorijo zelo gost pokrov srčastih listov. 'Frohnleiten' je le ena od številnih sort, cveti rumeno, mladi listi pa so močno bakreno nadahnjeni. Sprva je rast počasna, po treh letih pa nastane gost sestoj, ki je zelo odporen proti suši. Uporabljamo jo predvsem pod listopadnimi drevesi in v drugih polsenčnih razmerah.

Epimedium × perralchicum 'Frohnleiten' - lipica

Erica carnea - resa

Višina: 30 cm
Cveti: II-IV
Spomladanska resa je odlična za brežine, kjer so tla peščena ali kamnita. Z nekaj pomoči na začetku se bo dobro vrasla in tvorila zeleni pokrov z zelo fino teksturo iz kratkih igličastih listov. Bogato belo ali rožnato cveti vse od konca zime in večji del pomladi.

Erica carnea - resa

Festuca glauca - sinjezelena bilnica

Višina: 30 cm
Cveti: VI-VII
Zimzelena okrasna trava, ki jo sadimo zaradi zelo dobre odpornosti proti suši in njenih modrosivih listov. Je izrazito gručaste rasti in dobro dopolnjuje brežine, ki so že zasajene s temno zelenimi rastlinami. Bilnico je zgodaj spomladi najbolje temeljito porezati, da damo prostor novi rasti.

Festuca glauca - sinjezelena bilnica

Lonicera nitida - kosteničevje

Višina: 50-70 cm
Cveti: poleti
Ena bolj pogosto sajenih pokrovnih grmovnic. Kosteničevje uporabljamo zaradi trpežnosti, nezahtevnosti ter goste in razmeroma hitre rasti. Listi so zeleni, bleščeči in drobni ter se na rastlini obdržijo tudi pozimi.

Lonicera nitida - kosteničevje
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta