(INTERVJU) V Sloveniji je le pet policistk na motorju: Vedno sva v patrulji dva in greva skupaj od točke A do točke B

Miha Raičevič Miha Raičevič
11.04.2021 06:25
V sestavi policije je tudi motoristična enota. Prvi zapisi o policistih motoristih v Sloveniji segajo v leto 1953. Lani je v slovenski policiji naloge z motornimi kolesi opravljalo 197 policistov motoristov, od tega je pet policistk. Ob začetku motoristične sezone, ki ga spremljajo številna opozorila motoristom in voznikom, smo govorili s policistko motoristko z ljubljanske postaje prometne policije Doris Zbašnik.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policistka motoristka Doris Zbašnik ima izpit za A-kategorijo od 21. leta.
Robert Balen

Kako dolgo ste že motoristka?

Izpit sem opravila, takoj ko je bilo to mogoče, pri 21 letih. Od takrat sem tudi v policiji. Na začetku sem približno dve leti tudi v prostem času vozila motor, ki ga je imel doma oče. Zdaj svojega motorja nimam. Imam družino in je za vožnje z motorjem enostavno manj časa, tudi želje po tem ni več toliko.

Je bila vaša želja postati policistka motoristka?

Nikoli si ne predstavljaš, da boš imel možnost voziti motor v službi. Imela sem srečo, da sem bila takoj dodeljena na postajo prometne policije. Takrat je bil pogoj, da si moral imeti izpit A-kategorije, saj prometni policisti delo opravljajo tudi na motornih kolesih. S tem se mi je uresničila želja po vožnji motorja.

Kakšna je bila pot?

Na začetku je bilo predvsem psihično kar težko. Zavedati se moramo, da gre za vozilo s prednostjo in moraš biti še posebno pazljiv. Motorji so težji in to je za žensko nekoliko naporneje kot za moškega. Vendar pa se s časom, če si tak tip človeka, prilagodiš in je delo z motorji lažje. Je težko, a hkrati tudi ni, saj je delo zanimivo.

Kako na vas gledajo kolegi policisti?

V redu, pomagajo mi. Dobro se razumemo, ni nobenih težav. Verjetno bolj občani drugače gledajo na to kot kolegi v službi. Tu smo si vsi nekako enakovredni.

Kateri motor vozite v službi?

Zdaj imamo novejše motorje in vozim BMW-ja. Prej smo vozili tudi honde.

Kakšne naloge imate kot policistka na motorju?

Policijsko delo je raznovrstno. Od preventive, na primer pred šolami in vrtci, do obravnave prometnih nesreč, nadzora prometa in pregleda terena. V sklopu dela je vse, kar sicer opravljamo tudi z osebnimi vozili.

Ste na terenu povsem sami?

Vedno sva v patrulji dva in greva skupaj od točke A do točke B. Eden lahko pride prej, drugi pozneje, vendar se tam dobiva. To ne pomeni, da voziva vedno eden za drugim. Včasih se razdeliva in gre eden na en konec, drugi pa kak kilometer ali dva drugam. Tako pokrijeva celoten sektor, na katerem delujeva. Večja mobilnost je tudi ena izmed prednosti motornih koles. Če pa se obravnava nesrečo ali kakšen drug interventni dogodek, tja vedno prideva oba.

Robert Balen

Kakšne so prednosti policista motorista? Kdaj je motor bolj uporaben kot avto?

Prednost se pokaže na avtocestah, v gneči oziroma kadar se zgodi prometna nesreča, saj na kraj lažje prideš z motornim kolesom kot pa z avtomobilom. Tudi hitrejši si in bolj mobilen po mestnih ulicah.

Se vam dogaja, da vas vozniki drugih vozil spregledajo, tudi ko ste na službenem motorju?

Včasih se je tudi to že zgodilo. Zato moraš biti toliko bolj previden in prepričan vase, da veš, kako se boš v takem primeru odzval. Zaradi novejše opreme in odsevnih teles smo sedaj bolj vidni kot včasih.

Kako pa ljudje, ki jih ustavite, gledajo na to, da jih je ustavila policistka na motornem kolesu?

Po navadi to sprejmejo zelo pozitivno. Morda je to prej prednost.

Kako kot policistka gledate na motoriste?

Vedno je na prvem mestu varnost. Treba je biti previden, ker nikoli ne veš, kaj te kje čaka. Največ kršitev predpisov je glede hitrosti in pri prehitevanjih. Vsi bi se morali zavedati, da le strpna vožnja pomeni varnost.

Kaj svetujete motoristom ob začetku sezone?

Najprej je pomembna fizična kondicija, ker je bila zima dolga in se zdaj ni mogoče kar usesti na motor in voziti. Začeti je treba počasi in previdno. Treba je tudi pregledati motorno kolo in preveriti, ali je vse brezhibno - hladilno tekočino, olje, zavorno tekočino, pnevmatike in žaromete. Na začetku je tudi dobro opraviti vožnjo na poligonu, tudi trening varne vožnje ne škodi. Treba je upoštevati temperaturne razlike, saj se pnevmatika slabše oprime mrzlega cestišča. Vsekakor pa naj motoristi na cesti upoštevajo prometna pravila in vozijo varno.

Kakšne naloge opravljate s kolegi, ko ni motoristične sezone?

Takrat sem v patrulji. Opravljam vse naloge kot na motorju. Opravljamo še različno delo, na primer tehtanje tovornih vozil, tudi kakšno notranje delo opravim. Največji del je pa obravnavanje prometnih nesreč in nadzor prometa.

Kako je bilo lani na cestah na motorju, ko je bilo prometa manj?

Ja, se je kar poznalo. Tujcev je bilo manj in tudi prometnih nesreč je bilo manj. Kljub temu smo policisti naloge opravljali enako kot prej. Skrb za varnost na cestah je ostala še vedno prioriteta.

Imate otroke? Jim boste dovolili voziti motor?

Če si to želita, naj ga vozita. Ampak bi se z njima na začetku verjetno pogovorila o tem in jima predstavila vse nevarnosti. Moramo pa biti starši svojim otrokom za zgled.

Ste že kdaj lovili koga z motorjem?

Ne, tega še nisem počela. Seveda se zgodi tudi to, da se nekdo ne zmeni za znake policista, ki ga ustavlja. To so zelo nevarne situacije, ob tem moraš biti še posebno previden. Da ti kdo ne skoči na cesto, da te vidijo, da ti ne povzročiš škode komu. Slednje nikoli ne sme biti brezglavo in samo dokler je varno za vse, saj policisti lahko takšne voznike s policijskim delom izsledimo tudi kasneje in uspešno izvedemo postopek.

Kako gledate na električne skiroje?

Vožnja električnih skirojev po cestah v prometu je prepovedana in po mojem mnenju tudi precej nevarna, saj dosegajo velike hitrosti, vozniki pa nimajo veliko zaščite. Zato bi vožnjo z njimi odsvetovala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.