Ko odišavite sebe, odišavite še svoj dom

Denis Bende Živčec Denis Bende Živčec
25.08.2024 03:00

O parfumih, s katerimi smo bolj zapeljivi, v modnih člankih pogosto beremo. Kaj pa o dišavah, ki s prijetnim, svežim ali sproščujočim vzdušjem napolnijo naš dom?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vonj španskega bezga vas bo spomnil na tople poznopomladne večere.
Profimedia

Eterična olja so idealna za sproščujočo dišečo kopel ali kot alternativno sredstvo za omilitev nekaterih telesnih in tudi psihičnih težav. Uporaba eteričnih olj za aromaterapijo je izredno priljubljena in razširjena. Aromaterapijo je mogoče uporabiti kot naravno sredstvo za odpravo neprijetnih vonjav v bivalnih prostorih in v druge koristne namene.

Kaj so eterična olja? Eterična olja pravzaprav niso oljem podobne spojine, marveč hlapljive in zelo zapletene zmesi raznih organskih spojin z značilnim vonjem in okusom. So esenca oziroma kvintesenca rastlin, koncentrat njihove moči in zdravilnih lastnosti. Delujejo na človekovo telo in duha, razpoloženje in čustva, uporabljamo jih tako za kopeli in osveževanje zraka kot za inhalacije, masažo in obloge. Tovrstni uporabi eteričnih olj pravimo aromaterapija. Pri tem moramo biti zelo previdni, saj eteričnih olj na kožo nikoli ne smemo nanašati nerazredčenih.

Vsaka soba naj ima svoj vonj

Če bi se radi vrnili k naravnim, neškodljivim recepturam in pozabili na sodobna sredstva za čiščenje in odišavljanje prostorov, katerih "kemične" vonjave vas pogosto dražijo, so lahko primerna rešitev eterična olja. Ta so idealna zamenjava, ker so okolju prijazna, cenejša in manj strupena, hkrati pa omogočajo nešteto možnosti kombiniranja. Poigrajte se s prijetnimi vonjavami in ustvarite lastno dišavo, ki bo najbolj ustrezala vam in vaši družini ter seveda namenu prostora. Vsak prostor naj dobi svojo dišavo.

Hladnejši dnevi bodo spet klicali po toplejših dišavah. Janež, klinčki, cimet razkužujejo in tolažijo ranjeno dušo.
Profimedia

Dišeča kuhinja

Za dezodoriranje prostora lahko uporabite eterična olja agrumov (limona, grenivka, pomaranča, mandarina), ki dezinficirajo in nevtralizirajo tudi najbolj trdovratne neprijetne vonjave, denimo vonj po ribah, čebuli, kuhani cvetači in olju za cvrtje. V ta namen lahko uporabite eterično olje mete, medtem ko eteričnega olja bazilike ne priporočajo, ker ima premočan vonj.

Ustvarjalni v dnevni sobi

Dnevna soba je idealen prostor za ustvarjalnost, saj v njem preživite največ časa. V dnevni sobi se tudi najpogosteje sproščate, družite z drugimi družinskimi člani in sprejemate goste.

Za poletje in zgodnjo jesen so dobra izbira ylang-ylang, sandalovina ali pačuli, saj lahko z njimi ustvarite eksotičen ambient. Pozimi lahko za dezinfekcijo suhega in težkega zraka uporabite eterično olje bora, jelke in evkaliputsa. Cipresa osvežuje prostor, rožni les, jasmin in pelargonija pa so idealni, če ste ljubitelj cvetnih vonjev.

Vrtnica, kot olje ali hidrolat, je zelo priljubljena tudi kot kozmetična sestavina za sproščanje in pomlajevanje.
Profimedia

Oaza prijetnih vonjav

Kopalnica je za mnoge najljubši prostor v stanovanju, saj se med vsemi stekleničkami, dišavami in kremicami počutijo pomirjeno. Zato mora v njej vedno prijetno dišati. Kopalnico lahko dezinficirate in odišavite z nekaj kapljicami eteričnega olja bora, limone ali cimeta. Dobro jih je nakapljati v odtočne cevi. Po želji lahko uporabite tudi hidrolat (rožno vodo) rožnega lesa. Za odpravljanje neprijetnih vonjav in za trajno svežino v prostoru v kopalnico postavite keramične ali lesene posodice, v katere občasno nakapljajte nekaj kapljic eteričnega olja limone, pelargonij, jasmina, rožnega lesa, sandalovine, bora in podobno.

Za lahko noč in dober spanec

Spalnica bi morala biti dišeče zatočišče, v katerem se boste lahko povsem sprostili, zato v njej ne sme biti ničesar, kar vas sicer vznemirja. Da se boste hitreje sprostili, uporabite eterična olja pomaranče, sivke, kamilice, ylang-ylanga ... To so vonjave, s pomočjo katerih se boste umirili in dobro naspali. Lahko jih uporabljate v obliki osvežilca zraka ali nekaj kapljic preprosto nakapljate na vzglavnik ali pižamo.

Sivka je uporabna za marsikaj, med drugim odganja molje iz hiše in diši po starih dobrih časih.
Profimedia

Sivka in cedra v predalih

Eterična olja cedre ali sivke so enako učinkovita pri zatiranju moljev kot naftalin, le da neprimerno lepše dišijo. Popolna so tudi za uporabo v garderobnih omarah in predalih, v katerih hranite oblačila. Še posebej je v ta namen koristen leseni nosilec, ki ga lahko namestite med perilo in vanj od časa do časa nakapljate deset kapljic eteričnega olja. Eterična olja lahko nakapljate tudi na potpuri iz sušenega cvetja. Omar s čevlji se lotimo nekoliko drugače. Njihovo notranjost od časa do časa prebrišite z vlažno krpo, na katero nakapljajte nekaj kapljic eteričnega olja evkaliptusa.

Osvežitev za perilo

Namesto z običajnimi pralnimi sredstvi in mehčalci, ki perilu dajejo značilen vonj, čeprav ta ni nujno prijeten, lahko perilo operete tudi z detergentom brez vonja in perilo nato splahnete v mešanici vode in hidrolata (cvetne vode, ki vsebuje le dva do pet odstotkov dišavnih molekul). Hidrolati so v tem primeru primernejši od eteričnih olj, ki se ne topijo v vodi. Perilo boste nežno parfumirali, če boste vodi za izpiranje ali destilirani vodi za likanje dodali hidrolat rožnega lesa, sivke ali pelargonije.

Za sijoča in dišeča tla

Zakaj se prijeten vonj ne bi širil tudi s tal? Narobe bi bilo, če bi zanemarili največje površine v stanovanju. Vodi za umivanje tal dodajte dvajset kapljic eteričnega olja grenivke, limone, mete, bergamotke, čajevca, bora, timijana ali evkaliptusa.

Že poznate agarovino? V islamskem svetu zelo cenjen in dragocen dišeči les vas bo v mislih popeljal v daljne kraje.
Profimedia

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta