Kostanj in mošt: Neločljivi jesenski par

Zora Štok Zora Štok
18.10.2020 04:50

Kozarec mošta ob kostanjih ne bo škodil. Naj se veselo družita od juhe do sladice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kostanjeva juha z ohrovtom
Profimedia

Le redki so tako posrečeni kulinarični pari, kot sta kostanj in mošt. Povezana sta kot znanilca jeseni. Vroč kostanj pogreje roke v prvih mrzlih jesenskih dneh, mošt pa nekoliko pogreje dušo in obenem pomaga, da kostanj lažje zdrsne po grlu. Le previdnosti je pri moštu potrebne več, da učinek ni nasproten od tistega, kar pričakujemo - okus jeseni, ki ga prikličemo s sladko pijačo, dokler ji še rečemo mošt. In ob kateri upamo, da bo iz nje nastalo dobro vino.

V druženju mošta in kostanja tako uživamo kak mesec, kasneje, ko iz mošta na martinovo že nastane vino, pa ob obeh uživamo drugače. Kostanj je hvaležen za zamrzovanje in si ga tako lahko tudi pozimi privoščimo pečenega, lahko pa ga zamrznemo kuhanega in pretlačenega ter pozimi pripravljamo različne jedi. Če nimamo volje za shranjevanje kostanja, v trgovinah lahko kupimo že pripravljen pretlačen kostanj ali celega pečenega oziroma kuhanega. Ker vsebuje veliko škroba, iz kostanja pridobivajo tudi moko. Uporabljamo jo lahko samostojno ali pa jo mešamo z drugimi vrstami moke in potem uporabimo za različna peciva ali kruh.

Zdravilna sladica

Kostanj lahko uporabimo za različne jedi, ne zgolj za sladice, kot smo bili dolgo vajeni. Juha iz kostanja z različnimi dodatki je prava poslastica. Kostanj kot dodatek nadevom za mesne jedi bo odlično pečenko naredil še boljšo, dodajamo ga lahko tudi mesnim enolončnicam. Pečen in na maslu prepražen bo imenitna spremljava račjim prsim in še veliko drugih možnosti ponuja kostanj.

Za jesenske sladice ga kombiniramo s smetano, čokolado in rumom, če ga kuhanega pretlačimo, bo imel obliko špagetov in se na ta način lahko igramo z okraševanjem sladic.

Sladice s kostanjem so prava poslastica, zlasti z dodatkom čokolade
Profimedia

Kostanjeva torta, s čokolado ali brez, je nepogrešljiva v jesenskih dneh, tako kot različne kostanjeve rezine in pite. Tudi za potico lahko pripravimo nadev iz kostanja, kostanjevo moko in kostanjev pire uporabimo za pripravo šarklja. Kostanj se lepo ujema s čokolado; če sladice ne bodo jedli otroci, pireju dodamo rum, ki je prav tako pravšnji spremljevalec kostanjevih sladkih jedi.

Povrhu ima kostanj veliko zdravilnih učinkov, če ga nabiramo sami, pa istočasno poskrbimo še za rekreacijo na svežem zraku. Med dobrimi lastnostmi kostanja velja poudariti, da poleg zdravih maščob in vlaknin ter ogljikovih hidratov vsebuje tudi veliko mineralov, predvsem bakra, mangana in kalija, ki krepijo imunski sistem, kar je zlasti dobrodošlo jeseni, ko je v zraku že veliko virusov, telo pa mora zimo pričakati pripravljeno, da se izognemo boleznim.

Juha iz kostanja

V hladnem jesenskem dnevu bo zelo dobrodošla krepka kostanjeva juha. Osnova za juhe s tem jesenskim plodom je kuhan kostanj ali neslan kostanjev pire. Če uporabimo pečen kostanj, bo pire še bolj izrazitega okusa. Kostanjeva juha s slanino je lahko tudi že samostojen obrok. Za pripravo te krepke jesenske juhe najprej na malo maščobe prepražimo na kocke ali trakove narezano slanino (lahko tudi panceto, torej sušeno slanino). Ko je hrustljavo zapečena, slanino odcedimo na papirnatem prtiču. V ponev potem dodamo košček masla, ko se razpusti, pa dodamo na koščke narezan por, korenček in manjšo steblo zelene. Solimo in popramo ter zelenjavo nekoliko popražimo, potem dodamo kuhan kostanj ali kostanjev pire, premešamo in zalijemo z vodo, da so sestavine pokrite. Kuhamo okoli 20 minut na zmernem ognju. Juho pretlačimo in po potrebi dodatno začinimo ter potresemo s sesekljanim peteršiljem. Potem ko jo nalijemo v krožnike, dodamo še popečeno slanino.

Namesto s slanino lahko kostanjevo juho pripravimo z ohrovtom. Liste ohrovta narežemo na trakove in jih blanširamo ter odcedimo. Juho pripravimo tako, da kuhan kostanj ali neslan pire z malo peteršiljeve korenine in korenčkom ter rezino zelene kuhamo, potem juho obdelamo s paličnim mešalnikom, vmešamo malo sladke smetane, začinimo po okusu in na koncu dodamo blanširane trakove ohrovta.

Enolončnica s kostanjem
Profimedia

V mesni ruladi

Za nadeve za mesne rulade kostanj spečemo ali skuhamo. Večji del ga pretlačimo v pire, del pa pustimo v koščkih. Kostanj zmešamo s suhimi slivami ali marelicami, dodamo nekaj maščobe, da bo nadev bolj sočen, le z začimbami ne pretiravajmo, da ne bodo povsem prekrile okusa kostanja. Morda še ščepec timijana, majarona ali muškatnega oreška in bo kar dovolj.

Kostanj je odličen dodatek nadevom za praznične pečenke.
Profimedia

Cel kostanj, prav tako pečen ali kuhan, dodajamo jedem na žlico. Ko smo poljubno vrsto mesa opekli na čebuli in ga nekoliko zmehčali z dušenjem v lastnem soku in dodali začimbe, je čas, da dodamo kostanj. Večino ga dodamo v celem, del pa dobro zmečkamo, saj bo tako zgostil jed in ne bomo potrebovali moke ali škroba za zgostitev. Če na koncu jedi dodamo nekaj listov suhega žajblja, bomo ugotovili, da se ta zelo lepo ujema s kostanjem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta