Kraljeva trgovina ali primer Hofer

nr
15.12.2019 06:17

Kupci in drugi kralji, tudi tisti iz vaše ulice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera

Herr Hofer je z 11. decembrom kraljem ulice napovedal prepoved prodaje njihovega časopisa, a je še pred usodnim datumom klonil pod pritiskom in preklical svoj nesmisel. Morda ravno zaradi neuresničene prepovedi so se mu v tistih dneh pred trgovino na Titovi cesti ulegli tuji (po navadi so romunski) prosilci za denarni prispevek; morebiti je njihov šef zavohal kraljevski predpraznični biznis v času, ko so naši kralji ulice v strahu obmirovali.
Gospod Hofer je kapitalist, ni pa rasist, šovinist ali kako drugače ljudem neprijazen. To bi bilo skregano z njegovo pridobitniško dejavnostjo (črn ali bel, ni važno, glavno, da kupi). A zakaj je napovedal skrajni ukrep "odstranitve", bi ga tudi morali poslušati. Zato ker so se nekateri (sicer v manjšini) kralji ulice povampirili, da so brez slabe vesti in vsem na očeh nadlegovali kupce. Jih vlekli za rokav in jim dihali za ovratnik. Pred vstopom v trgovino, ko v glavi premlevaš spisek nakupa (mleko, pomaranče, origano, olje, sardine, keksi ...) in se bojiš, da bo emšo (pozabljivost) v napačnem času spet udaril, si ne želiš takega vihravega sprejema. Za vsaj enega kupca (naslov hranimo v uredništvu) vem, da je parkiral pred Hoferjem (tam je sicer dovoljeno parkirati samo eno uro, in to samo kupcem, kar bi tudi lahko bila diskriminacija), se namenil proti trgovini, a se ob pogledu na presnetega kralja ulice, ki mu prejšnjič ni in ni dal miru (potem ko je pri njem že kupil časopis!), v paniki obrnil in raje odšel drugam, v drugo trgovino, kjer pa, zanimivo, ne bivakirajo.
Vesel sem, da se je ta neživljenjska prepoved končala, še preden se je začela. Kralji ulice so v glavnem prijazni, hvaležni, dobronamerni, neškodljivi za trgovce. V njihovi koži je svet nekoliko drugačen, njihovi problemi tudi. Kralj Andrej Pugelj je pred Hoferjem o kupcih dejal: "Kakršen si ti, takšni so oni. Če sem jaz prijazen, so tudi ljudje, ki jih nagovarjam, prijazni. Seveda so tudi izjeme - kot povsod v življenju, nimam pa kakšnih zelo slabih izkušenj." Jaz tudi ne z njimi, prodajalci posrečenega časopisa. Če je on prijazen, mu v dlan obvezno stisnem kovanec za dva evra, vzamem pa en izvod. Da mu pri minus dveh ostane vsaj za eno toplo kavo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta