Najmanjši Lexus na naših tleh

Peter Pirkovič
19.05.2024 02:20

Premijski segment B je bogatejši za novega člana, ki prihaja iz tovarne v japonskem Kanegasakiju. Načrt prodaje predvideva, da bi v letošnjem letu ta križanec prepričal vsaj sto slovenskih kupcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
LBX je na nek način sorodnik modela Toyota Yaris Cross, a v precej bolj prestižni izvedbi.
Peter Pirkovič

Prodaja novega najmanjšega Lexusa je pravzaprav stekla že pred nekaj meseci, a prvi avtomobili so v Sloveniji z Japonske prispeli pred kratkim. V vmesnem času je ljubljanski Lexusov trgovec, ki je edini v Sloveniji, prepričal že 42 kupcev, ki so svoj primerek naročili, ne da bi ga videli v živo. Zanimiv podatek je, da je polovica teh kupcev prvič kupila Lexusa in da servisne storitve po novem uradno ponuja tudi Avtocenter Jereb v Izoli.

Križanec, dolg 4,19 metra, je nastajal na znani Toyotini platformi GA-B, kjer so pred tem gradili avtomobil Toyota Yaris Cross. Pravzaprav je LBX na nek način klon, a precej bolj dovršen. Pri Lexusu pravijo, da je celotna karoserija precej bolj toga, za dodatna dva centimetra so podaljšali medosno razdaljo (LBX je v dolžino za šest centimetrov daljši), občutno več poudarka so namenili zvočni izolaciji kabine, veliko so se ukvarjali z izborom najbolj kakovostnih materialov in s končno izdelavo, nekaj sprememb pa je opaznih tudi na pogonski tehniki. Omeniti velja, da LBX poganja znan hibridni pogon, ki je kombinacija 1,5-litrskega trivaljnika in elektromotorja, skupna sistemska moč pa je 100 kW (136 KM), kar je nekaj več moči kot pri avtomobilu Yaris Cross. Kot pravijo pri Lexusu, so opravili nekaj izboljšav na električni pogonski enoti, krmilniku in na nikelj-metal-hibridni bateriji, ki ima izboljšano energijsko gostoto. Za slaba dva tisočaka doplačila je LBX mogoče opremiti z dodatno električno pogonsko enoto na zadnji osi, to pa pomeni, da se pogon, ko je to potrebno, izvaja na vsa štiri kolesa. V tem primeru sistemska moč ostaja ista.

4,19 metra dolg križanec ima začetno ceno pri 30 tisočakih.
Peter Pirkovič
Navigacija se ves čas nalaga iz oblaka. Prva štiri leta je naročnina brezplačna, potem pa ...
Peter Pirkovič

Potniška kabina je v prvi vrsti premijska, prostornost je zunanjim dimenzijam primerno velika. Na sprednjih sedežih je prostora dovolj, na zadnji klopi za odraslo osebo lahko kmalu postane utesnjeno, medtem ko 402 litra velik prtljažnik vase sprejme dva velika in dva majhna kovčka. LBX je glede tehnologije zagotovo v prednosti pred Toyotinim modelom. Avto je opremljen z digitalnimi merilniki, kjer je mogoče izbirati med različnimi grafikami, osrednji digitalni zaslon na dotik omogoča spremljanje vseh potovalnih podatkov v slovenskem jeziku, hkrati je z avtomobilom mogoče komunicirati tudi na daljavo s pomočjo aplikacije na pametnem telefonu, obenem pa je na voljo tudi digitalni ključ. LBX je edini od Lexusovih modelov, ki navigacijsko kartografijo ves čas nalaga iz tako imenovanega oblaka (Cloud) - preko prenosa podatkov (eSim). Ta storitev bo za kupce prva štiri leta brezplačna, po tem obdobju pa se začne obračunavati. Koliko, za zdaj ni znano. Če kupec ne sklene mesečne ali letne naročnine, ostane brez možnosti navigacijskega sistema.

Izpostaviti velja še cene pri nas. Oznaka novega najmanjšega Lexusa je pravzaprav okrajšava za Lexus Breakthrough Crossover. Začetna cena pri nas je 29.900 evrov, v primeru financiranja pa ta znesek znižajo za tisočaka in med serijsko opremo vključijo še za 1250 evrov opreme.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta