(SLOVENSKA PREMIERA) Lexus RX: Prvi primerki že v Sloveniji

Peter Pirkovič
14.05.2023 06:00

Model RX je od leta 1999 pomemben steber ponudbe znamke Lexus. Po vsem svetu so jih v več kot dveh desetletjih prodali že nad 3,5 milijona.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peter Pirkovič

Zdaj pa se ta velikan slovenskim kupcem predstavlja v novi peti generaciji. Športno terenski velikan bo v letošnjem letu predstavljal tretjino celotne prodaje japonske premijske znamke. Letos bo na voljo nekaj več kot 30 primerkov.

Novi RX je 100 kilogramov lažji, vrhunec ponudbe pa predstavlja najzmogljivejši RX 500h z vgrajenim 2,4-litrskim bencinskim turbo motorjem z 273 kilovati moči (371 KM), v kombinaciji s 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom, ki moč prenaša na vsa štiri kolesa (Direct4 – stalni štirikolesni pogon).

Popolna novost je priključni-hibrid 450h+. Gre za kombinacijo 2,5-litrskega bencinskega in električnega motorja, ki mu energijo zagotavljajo 18,1 kWh baterije, skupna sistemska moč pa znaša 227 kilovatov (309 KM). Na elektriko je več kot dve toni težak velikan zmožen prevoziti okrog 65 kilometrov, medtem ko polnjenje baterij preko 6,6-kilovatnega polnilnika traja tri ure. Vstopno verzijo RX-a predstavlja oznaka 350h, in sicer v obliki klasičnega hibridnega pogona, kjer je 2,5-litrski bencinski motor kombiniran z elektromotorjema na sprednji in zadnji osi za potrebe štirikolesnega pogona. Celoten pogonski sklop razvija 184 kilovatov moči.

Vstopni model je pri nas na voljo v štirih stopnjah opreme in z začetno ceno 82 tisočakov, začetna cena priključnega hibrida znaša 96 tisoč evrov, RX 500h pa je na voljo zgolj z opremo F Sport, kar pomeni, da bo zanj treba odšteti vsaj 106 tisoč evrov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta