Napiti se "do nezavesti" ni več moderno

NR
02.01.2022 04:25

Zakaj mladi popijejo manj alkohola, kot so ga pri njihovi starosti popili njihovi starši?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Mlade zelo skrbi, kakšni bodo videti na družbenih omrežjih.

Profimedia

Že od začetka tega stoletja smo priča nepričakovanemu trendu. Mladi v razvitih državah (Avstraliji, Veliki Britaniji, skandinavskih državah, severni Ameriki) popijejo v povprečju občutno manj alkohola, kot so ga v mladosti popili njihovi starši in drugi pripadniki generaciji staršev. V času karantene zaradi covida-19 so današnji mladostniki, tako so vsaj pokazale nekatere študije, alkohol uživali še redkeje. In po opravljenih študijah sodeč, je mogoče to pripisati predvsem prizadevanjem vlad, da bi zajezile popivanje med mladostniki. Kaže, da so bile pri tem ključne tudi obsežne družbene, kulturne, tehnološke in ekonomske spremembe. Raziskovalci so se pogovarjali z mladimi ljudmi v več državah in tako identificirali štiri glavne razloge za upad mladostniškega popivanja. To so negotovost in zaskrbljenost glede prihodnosti, skrb za zdravje, spremembe na področju tehnologij in preživljanja prostega časa ter spremembe v odnosih s starši.

Negotova prihodnost

V razvitih državah se življenje današnjih mladostnikov precej razlikuje od tistega, ki so ga v mladosti živeli pripadniki starejših generacij - od podnebnih sprememb do načrtovanja poklicne kariere in zmožnosti, da si kupijo lastni dom. Mladi ljudje se zelo dobro zavedajo, da je njihova prihodnost precej negotova. So pod veliko večjim pritiskom, kar zadeva akademske dosežke, hkrati pa se pod tem pritiskom znajdejo že zelo zgodaj. Mnogi med njimi imajo zato težave z duševnim zdravjem.

Veliko mladih danes razmišlja o prihodnosti na tak način, kot pripadnikom starejših generacij ni bilo treba. Prizadevajo si prevzeti nadzor nad svojim življenjem in si zagotoviti prihodnost, kakršno si želijo. Še pred nekaj desetletji so mladi v tem, da so se ga pošteno napili, videli neke vrste obred ob prehodu v odraslost in tudi dober način sproščanja po napornem učenju in delu. Danes se mnogim zdi, da se morajo že v mladih letih izkazati za odgovorne in neodvisne, hkrati pa se bojijo, da bi s tem, da bi se napili "do nezavesti" in izgubili nadzor nad seboj, ogrozili svoje načrte. Ta osredotočenost na prihodnost je razlog, da mladi ljudje omejujejo čas, ki ga porabijo za pijančevanje in obiskovanje zabav.

Mladi so ozaveščeni glede zdravja

Kaže, da sta za mlade vedno bolj pomembna tudi zdravje in dobro počutje. Raziskava, opravljena pred 15 do 20 leti, je pokazala, da so tedanji mladostniki na posledice hudega popivanja (bruhanje, nezavest) gledali pozitivno ali so imeli glede tega mešane občutke. Nedavno opravljene študije pa kažejo, da se je to spremenilo in da so mladi dejansko zaskrbljeni zaradi posledic, ki jih utegne imeti uživanje alkohola na njihovo duševno in telesno zdravje. Toda raziskavi, opravljeni v Avstraliji in na Švedskem, sta pokazali, da se zdi nekaterim mladim pitje alkohola, zlasti v okviru druženja z vrstniki, vendarle pomembno za njihovo dobro počutje. Seveda jih ima večina pri tem v mislih zmerno uživanje alkohola in ne namerno opijanje, kakršnemu smo bili priča v 90. letih preteklega stoletja in v prvih letih tega stoletja.

Kaj, če fotografije vidi moj delodajalec!

Z novimi tehnologijami se je spremenil način socializiranja današnjih mladostnikov, kar je vplivalo tudi na mladostniško popivanje. Družbeni mediji so proizvajalcem zagotovili nove (in manj regulirane) možnosti za promocijo njihovih proizvodov. Mladi na družbenih omrežjih običajno poročajo o večernem izhodu z objavo fotografije, na kateri v rokah držijo pijačo. Kljub temu so zelo previdni pri objavi svojih fotografij. Raziskave so pokazale, da mlade zelo skrbi, kdo vse (denimo prijatelji, svojci in bodoči delodajalci) bi lahko na družbenih omrežjih videl fotografije, ki jih prikazujejo v opitem stanju. S tem tveganjem se pripadniki starejših generacij niso soočali.

Spremembe odnosov v družini

Načini, kako starši danes vzgajajo mladostnike in jih seznanjajo z alkoholom, so drugačni kot v preteklosti. Starši bolj pozorno spremljajo svoje najstnike med njihovimi večernimi izhodi in, tako se zdi, nadzorujejo tudi njihovo uživanje alkohola. Vse to jim omogočajo mobilni telefoni, ki jih ima danes v razvitih državah že večina mladih. Poleg tega danes starši in mladostniki več časa preživijo skupaj, zato lahko razvijejo dobre odnose, ki so predvsem rezultat dobre medsebojne komunikacije. Zaradi vsega tega imajo mladi manjšo potrebo po popivanju in upiranju.

Obstaja še cela vrsta drugih razlogov, zakaj mladi ljudje omejujejo uživanje alkohola, vključno s kulturno in versko pripadnostjo, zdravstvenim stanjem in osebnimi prepričanji. Na splošno pa te spremembe pomenijo, da se mnogim mladim opijanje čez vse meje preprosto ne zdi več kul, zato zanje ni več ključni znak neodvisnosti in odraslosti. Bolj družbeno sprejemljiva sta danes za mlade abstiniranje od alkohola oziroma njegovo zmerno uživanje.

Vsi ti dejavniki seveda drugače vplivajo na pripadnike različnih spolov. Nekatere raziskave nakazujejo, da so se spremenila pričakovanja glede pitja alkohola za moške in za ženske. Moški imajo danes denimo več možnosti, da svojo moškost dokazujejo tudi brez hudega opijanja.

Toda še naprej obstajajo razlike med moškimi in ženskami glede uživanja alkohola. Ženskam, ki pijejo alkohol, grozi več nevarnosti, povezanih s spolom (spolno nadlegovanje), večja pa je tudi verjetnost, da jih bodo ljudje bolj obsojali, če jih bodo videli opite (tudi na internetu). 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta