Nasveti Miše Pušenjak: Kaj smo se lani naučili o česnu, bučah in kumarah

Miša Pušenjak Miša Pušenjak
09.06.2024 01:00

Vsako leto gre kaj narobe, zato mi je težko izbrati, kaj je bilo lani najhuje. Žal se vreme letošnjo pomlad in celo pri vstopu v poletje prav tako ni posebej izkazalo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sušenje plodičev bučk zaradi prehladne zemlje
Miša Pušenjak

Izkušnje nam vedno pomagajo, tudi če so negativne - da se iz njih nekaj naučimo. Kljub temu pa je treba vedeti, da je zadnjih deset let vreme od februarja do novembra vsako leto povsem različno. Zato ob vsaki težavi, ki se pojavi, vedno razmislite najprej, zakaj je nastala - šele potem iz te izkušnje potegnite zaključke. Zelo pogosto mi kdo reče, saj že vsa leta delam tako, pa ni bilo nikoli nič narobe. Ja, a vreme je res tako pestro in različno, da se lahko kaj zgodi samo zaradi vremena tudi prvič. Vsako leto gre kaj narobe, zato mi je težko izbrati, kaj je bilo lani najhuje. Lansko leto je bilo precej mokro in vlažno, vmes pa so bili tudi vročinski, morda ne ravno sušni dnevi. Žal se letošnjo pomlad in celo vstop v poletje vreme prav tako ni posebej izkazalo. Zato nam spet grozi kar nekaj težav.

Gnitje česna

Gnitje česna je posledica okužbe, lahko bakterijske, lahko glivične. Zelo pogosto glivice prenesemo že s semenskim materialom. Ker ga pogosto povzročajo glivice, ki so tudi v zemlji vedno prisotne, ne smemo vedno obtožiti le-tega. Kaj torej lahko naredimo sami? Vsekakor za nadaljnje razmnoževanje vedno izberemo najbolj debele čebule, ki so popolnoma zdrave. Ne si misliti, saj bom odstranil obolele stročke, ostali pa so okej - ker niso. Z veseljem bi vam rekla, da semenski material raje kupujte, pa ni povsem tako. Zato je moj nasvet sledeči. Stročkamo seveda tik pred sajenjem, da se najprej razvije čim močnejši koreninski sistem, šele potem listi.

Okužen česen (na levi) in zdrav - več korenin zagotavlja boljši pridelek.
Miša Pušenjak

Pred sajenjem stročke na nek način razkužimo. Možnosti je več. Lahko si sami naredimo pripravek iz vrbovih vejic. Lahko si naredimo pripravek iz listov in korenin hrena, če ga imate na vrtu. Lahko pa v trgovinah ali na spletu poiščete pripravek, ki vsebuje bakterijo Bacillus amyloliquefaciens. Kaj boste izbrali, je seveda odvisno od vas. Sama sem velik pristaš tega, da se hkrati v vodo doda tudi pripravek, ki vsebuje izvlečke morskih alg. V pripravek namakamo stročke česna (velja tudi za čebulček) vsaj deset minut, potem česen posadimo. S tekočino, ki ostane, lahko zalijete okrasne rastline v loncih, lahko pa tudi sadike vrtnin pred presajanjem.

Spomladi česen okopljite, letos je tako zračenje, rahljanje zemlje še kako potrebno, saj je v zbiti zemlji veliko bolj občutljiv. Po okopavanju ga ponovno zalijte z izbranim pripravkom, ki vsebuje isto bakterijo. Sama bi okoli nasula še malo pepela, nasujemo ga samo v krogu deset centimetrov okoli rastlin, plast obnovimo po vsakih padavinah vsaj do sredine aprila (nasvet za prihodnjo sezono).

V letošnjem letu, ko so dnevi vlažni in topli, bi omenjene pripravke uporabila še večkrat. Pomembno je tudi, da je zemlja ves čas zračna, da ni zbita in da pripravke uporabimo pozno zvečer, saj gre za živ organizem, bakterijo, ki jo sonce hitro uniči. Od domačih pripravkov bi pomagal samo pripravek iz hrena, ne sanjati o koprivah, z njimi boste naredili več škode kot koristi, dokler je vlažno. Prav tako te težave ne rešuje soda bikarbona, ki pa je lahko koristna kot preventiva pred napadom česnove rje. Tudi ta pa zdajle dela veliko težav. Če je nasad že napaden, potem nikakor ne uporabljajte domačih pripravkov, saj ne bodo pomagali. Napad lahko blažite z bakrenimi listnimi gnojili, česen pa čim prej pospravite. V tem primeru liste porežite že na vrtu, vendar naj ne pridejo v stik v zemljo. Gredo naj tako v plastične vreče.

Buče in kumare cvetijo, plodov pa ni

V zadnjih letih se pogosto zgodi, da predvsem buče pa tudi kumare cvetijo, plodov pa ni. Mnogi me sprašujete, kaj je narobe. Le redko kdo razmišlja o tem in ve, da imajo vse bučevke, tudi kumare, lubenice, melone …, ločene ženske in moške cvetove. Moški so nekoliko večji, predvsem pa na dolgih pecljih, ki gledajo iz posevka. Ženski cvetovi so manjši, najbolj jih prepoznamo po tem, da je pod cvetnim odevalom takoj majhen plod, ki to seveda ni, to je v resnici plodnica.

Spomladi oziroma v začetku poletja je ta pojav posledica vremenskih razmer. Tudi letos ga pričakujem, saj paprika in paradižnik že kažeta posledice vremena, verjetno bodo predvsem zgodaj sajene kumare in bučke imele težave s cvetovi in tudi odpadanjem cvetov. Sajenje ali setev semena v prehladno zemljo, potem pa se nizke temperature dalj časa ne dvignejo nad 18 °C podnevi, ponoči pa padajo celo pod 10 °C, kar vedno povzroči, da ta toploljubna rastlina ne razvije dovolj močnega koreninskega sistema. Nadzemni deli se sicer razvijajo, a rastlina ve, da ne more prehraniti svojih otrok. Zato ne nastavlja ženskih cvetov. Samo ti pa pomenijo tudi plod. Podobno se lahko dogaja tudi pozno poleti, ko so predvsem grmičaste buče utrujene, ko so dovolj rodile in preprosto ne zmorejo več.

Zakaj pa se sušijo nastali plodovi

Sorte že po naravi, da se prepreči prezgodnje plodove in da ima rastlina dovolj časa narediti močan koreninski sistem, ne delajo takoj ženskih cvetov. Zato se s samimi moškimi cvetovi uspešno branijo pred težavami. Visoko rodni hibridi pa v bistvu zelo hitro postavijo ženski cvet, nekateri moških ploh ne tvorijo. Ker pa korenine preprosto niso bile dovolj močne in razvite, niso sposobne prehraniti vseh teh nastajajočih plodov in le-ti rumenijo in se sušijo.

Nekatere sadike so že presajene prepozno, sadike so prestare, korenine pa že ovite okoli koreninske grude in to svojo pot nadaljujejo pri presajanju v svežo, hranilno prst. Zato se koreninski sistemi preprosto niso dovolj razvili, koreninski volumen je premajhen.

Kaj je treba narediti? Najprej sproti odstranjujte vse sušeče se plodiče. Tudi ostale plodove trgajte čim manjše ali pa jih celo redčite tako dolgo, da si rastlina opomore. Ne gnojite, rastlinam pomagajte samo z morskimi algami. Z njimi jih v tem primeru zalivajte in to kar dvakrat na teden ves mesec. Gnojenje s hlevskim gnojem, predvsem nenadzorovano in preobilno, ta pojav pogosto še pospeši. Med domačimi pripravki bi lahko pomagal pripravek iz regrata.

Kaj pa kumare

Podobno se zadnja leta dogaja tudi s solatnimi kumarami. Kriva je predvsem prezgodnja in zelo visoka rodnost hibridov. Smiselno je vanje vložiti nekaj dodatnega dela, da ne ostanemo ves teden ali celo dva brez plodov. Kumarice vzgajamo samo na enem steblu do višine 1,5 metra, potem pa pustimo le dve stebli, pri tem jih sadimo gosteje skupaj (40-50 cm v vrsti). V tujini ne pustijo prvih plodov, jih odtrgajo, pri nas pa bi mogoče to naredili pri polovici rastlin, saj je prvi pridelek najslajši.

Bomo letos lahko pripravljali ozimnico? 
Shutterstock

Poleti je veliko moških cvetov

Vzrok za veliko moških cvetov na bučah in kumarah je v bistvu isti. Slabo razviti koreninski sistemi, vendar je dodatni razlog še preveč organske snovi v zemlji oziroma pretirano gnojenje z gnojem ali dušikom. Vendar vse to ne bi delovalo tako negativno, če se ne bi pojavljale nenormalno visoke temperature, ki potem hitro padejo zelo nizko. Lani se je to zgodilo velikokrat zelo izrazito, pa tudi vmes so bili manjši temperaturni stresi. Vse to vedno povzroča več moških kot ženskih cvetov, če pa je povezano še s slabim spomladanskim začetkom rasti, se dogaja to še v večji meri.

Bučka s samo enim ženskim cvetom in številnimi moškimi cvetovi okoli sebe. Ta pojav lahko pričakujemo tudi letos.
Miša Pušenjak

Poudarim naj, da je ta pojav moških cvetov brez ženskih pri sortah kumar v poletni vročini zelo močan. Pojav odmiranja plodičev je značilen bolj za hibride. Za imenom sorte naj piše F1. Vendar močno sumim, da se je lani nekaj zgodilo tudi s hibridi. Pojav izrazito velikega števila moških cvetov pri solatnih kumarah, ki naj bi bile, vsaj po zagotavljanju prodajalcev semena, hibridi, je preprosto prepogost. Zato se bojim, da seme ni bilo vedno in povsod hibridno.

Pri vrežastih bučah je vzrok cvetenja brez plodov isti, le nekoliko drugače je videti vse skupaj. Vrežaste buče že po naravi najprej nastavijo nekaj moških cvetov, ženske pa šele, ko se dovolj okrepijo. Ker pa vreme preprosto nikakor ni idealno, je teh moških cvetov preveč.

Kaj lahko naredimo

Vrtičkarjem svetujem, da se solatne kumare in grmičaste buče, če se to množično dogaja, posejejo raje še enkrat. Vendar vzgojite sadike, mlade in polne energije bodo rasle in rodile dolgo v jesen. Če pa je to neizvedljivo, je najprej nujno redno namakanje. Eden izmed razlogov za suše plodičev in tudi velik nastavek moških cvetov je tudi neenakomerna preskrba z vodo. V hudi vročini je potrebno pogosto namakanje, saj je zaradi zelo visokih temperatur izhlapevanje tako iz tal kot iz rastlin zelo močno. Kjer je še možno, pokrijte tla z zastirko; to je lahko tudi pokošena trava. Ta bo hladila zemljo, s tem pa bodo pogoji za korenine in mikroorganizme v zemlji veliko boljši. Ne gnojiti, dognojevati z dušikom, tudi z doma narejenimi pripravki, kot so koprive, ne. Rastlinam pomagajte samo z listnimi gnojili oziroma biostimulatorji, kot jim pravimo. To so aminokisline, še boljše so alge, imamo pa tudi nekaj rastlinskih pripravkov na policah trgovin, vsebujejo izvlečke različni rastlin. Mogoče bi v teh razmerah izpostavila predvsem izvlečke iz ameriškega slamnika. Lahko ga naredite tudi doma iz lastnih cvetov. S temi pripravki je treba ravnati z bučnicami enkrat na teden. Vendar brez redne preskrbe z vodo ne bodo pomagali. Zato je namakanje, hkrati z zastiranjem oziroma prekrivanjem tal, najbolj pomemben ukrep za zdravstveno varstvo in gnojenje naših bučnic.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta