Ne zamahnite z roko: Rak ne velja več za bolezen starejših ljudi

The Conversation
08.10.2023 04:30

Za to velikokrat usodno boleznijo zboli vse več mlajših od 50 let, toda razlogi za to ostajajo skrivnostni. Večina mlajših ljudi, vključno z zdravstvenimi delavci, ob pojavu nekaterih simptomov ne pomisli najprej na raka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Varno izpostavljanje soncu je tudi preventivni ukrep.
Profimedia

Rak na splošno velja za bolezen, ki prizadene večinoma starejše ljudi. Toda izsledki najnovejše raziskave so skrb vzbujajoči, ugotavlja univerzitetna klinična predavateljica Ashleigh Hamilton (Center za javno zdravje, Kraljičina univerza v Belfastu). Kaže namreč, da za rakom zboleva tudi vedno več mlajših ljudi. Študija je pokazala, da se je število ljudi, ki so jim raka diagnosticirali pred 50. letom starosti, v preteklih treh desetletjih po vsem svetu povečalo za kar 80 odstotkov. Skrb zbujajoč je tudi podatek, za katerimi raki najpogosteje zbolevajo mladi odrasli. Nova in tudi pretekle raziskave so pokazale, da raki, za katerimi sicer zbolevajo predvsem starejši ljudje, vedno pogosteje prizadenejo tudi mlajše. To so rak na črevesju, rak na želodcu, rak na dojkah, rak na maternici in rak na trebušni slinavki. Gre za skrb vzbujajoč podatek, saj je stopnja preživetja pri nekaterih od teh rakov, zlasti pri raku na trebušni slinavki in raku na želodcu, zelo nizka, kar je predvsem posledica dejstva, da jih velikokrat odkrijejo prepozno.

Raziskave so tudi pokazale, da raka na črevesju pri mlajših ljudeh velikokrat odkrijejo v bolj napredovali fazi kot pri starejših. Čeprav je na podlagi izsledkov najnovejše študije jasno, da se rak vedno pogosteje pojavlja tudi pri mlajših od 50 let, pa strokovnjakom še vedno niso povsem jasni vzroki za to.

Rak pri mlajših od 50 let

Raziskovalci so v okviru študije preučili primere raka pri ljudeh iz 204 držav in regij, ki so za rakom zboleli pred 50. letom starosti. Podatki, ki so jih analizirali, so bili zbrani med letoma 1990 in 2019. Raziskovalcev ni zanimala samo pogostost raka pri mlajših od 50 let, ampak tudi vrste rakov, za katerimi so najpogosteje obolevali.

Izkazalo se je, da so leta 2019 po vsem svetu pri mlajših od 50 let odkrili 3,26 milijona novih primerov raka, kar je za 79 odstotkov več kot leta 1990. Avtorji študije so napovedali, da se bo število na novo odkritih primerov raka pri mlajših od 50 let do leta 2030 povečalo še za 31 odstotkov. Leta 2019 so pri mlajših od 50 let odkrili največ primerov raka na dojki, najhitreje pa se je po letu 1990 povečevalo število primerov raka na prostati in grlu. V enakem obdobju se je pri mlajših od 50 let najbolj zmanjšalo število na novo odkritih primerov raka na jetrih.

Število umrlih zaradi raka

Med letoma 1990 in 2019 se je med mlajšimi od 50 let povečevalo tudi število smrti zaradi raka, čeprav ne tako hitro kot število na novo postavljenih diagnoz. Leta 2019 je zaradi raka pred 50. letom starosti umrlo 1,06 milijona ljudi, kar je za 28 odstotkov več kot leta 1990. Največ jih je umrlo zaradi raka na dojki, pljučih, črevesju in želodcu.

Največjemu tveganju, da še pred 50. letom starosti zbolijo za rakom, so bili izpostavljeni ljudje v 40. letih. Raka na dojki so leta 2019 najpogosteje diagnosticirali ženskam, mlajšim od 50 let, raka na pljučih pa moškim, mlajšim od 50 let. Največ je zaradi raka, odkritega pred 50. letom starosti, umrlo žensk. V državah z nizkimi in srednje visokimi prihodki je zaradi raka, odkritega pred 50. letom starosti, umrlo nesorazmerno več žensk kot moških, hkrati pa so bile ženske v tej starostni skupini tudi precej slabšega zdravja.

Študija je prav tako pokazala, da so največ primerov raka pri mlajših od 50 let odkrili v razvitih državah, denimo v zahodni Evropi, Severni Ameriki in Avstraliji, vendar so jih veliko diagnosticirali tudi v državah z nizkimi in srednje visokimi prihodki. Umrljivost zaradi raka pri mlajših od 50 let je bila večja v državah z nizkimi in srednje visokimi prihodki. Največja omejitev raziskave je bila variabilnost podatkov, zbranih v različnih državah. Kljub temu je uporabna, če si želimo ustvariti predstavo o globalnem zdravju.

Samopregledovanje dojke pri ženskah je nujno.
Profimedia

Neznani primeri

Jasne razlage za povečevanje števila primerov raka pri mlajših od 50 let ni. Nekateri raki, za katerimi obolevajo mlajši ljudje, so posledica podedovanih genetskih okvar, vendar ti pomenijo manjše število primerov (približno dvajset odstotkov). Povečano tveganje za razvoj mnogih vrst raka so dejavniki življenjskega sloga, kot so način prehrane, uživanje alkohola, kajenje in debelost. Raziskave so pokazale, da ti dejavniki morda prispevajo k naraščanju števila primerov raka debelega črevesa in danke. Ali prispevajo tudi k nastanku drugih vrst raka pri mlajših od 50 let, za zdaj ostaja uganka.

Nekateri ljudje so živeli zdravo, pa so vseeno še pred 50. letom zboleli za rakom. To nakazuje, da verjetno obstajajo za povečanje števila teh primerov tudi drugi razlogi, vendar jih raziskovalci še niso odkrili. Raziskava je jasno pokazala, da se razmere glede obolevanja za rakom spreminjajo.

Čeprav se število primerov raka pri mlajših od 50 let povečuje, je ta bolezen v tej starostni skupini še vedno precej manj pogosta kot pri ljudeh, ki so starejši od 50 let. Primeri raka, odkriti pri mlajših od 50 let, pomenijo le približno desetino vseh na novo odkritih primerov te hude bolezni. In čeprav so te številke še vedno razmeroma nizke, to ne pomeni, da nas zaradi trenda, ki smo mu priča, ni treba skrbeti.

Najpomembnejši ostaja zdrav življenjski slog.
Profimedia

Najpomembnejši ostaja zdrav življenjski slog

Ključnega pomena je, da poskrbimo za večjo ozaveščenost ljudi glede tega, da lahko tudi pred 50. letom starosti zbolimo za rakom. Večina mlajših ljudi, vključno z zdravstvenimi delavci, ob pojavu nekaterih simptomov ne pomisli najprej na raka. Pomembno je, da ob pojavu kakršnihkoli novih simptomov takoj obiščete svojega zdravnika. Z odkritjem raka v zgodnji fazi se namreč precej povečajo možnosti za ozdravitev. Nujno je treba opraviti še več raziskav o raku pri mlajših od 50 let tako na nacionalni kot na mednarodni ravni.

Osnovni vzroki za razvoj bolezni se verjetno razlikujejo tudi glede na pacientov spol, etnično pripadnost in kraj bivanja. Na individualni ravni obstaja veliko stvari, ki jih lahko storite, da bi zmanjšali tveganje za razvoj raka. Najpomembnejši ostaja zdrav življenjski slog. Ta zajema zdrav način prehranjevanja, opustitev kajenja, redno telesno vadbo, omejitev uživanja alkohola, varno izpostavljanje soncu in ohranjanje zdrave telesne teže.

Če pa se vam zdi, da se v vašem telesu nekaj dogaja ali pri sebi opažate kakšne nove simptome, čim prej obiščite svojega zdravnika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta