Nekoč: Maribor je bil razkošno razsvetljeno mesto

Vid Kmetič
14.04.2019 03:20

Njega dni je bila štajerska prestolnica daleč naokoli vodilna na mnogih področjih, tudi pri rabi električne energije. "Le malo je naselbin, kjer ne žarijo žarnice," so bili ponosni krajani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Leta 1886 so v Ljudskem vrtu ob vili Langer priredili veselico z električno razsvetljavo.
Mariborart.si

V prvi polovici 19. stoletja je bil Maribor še v veliki meri agrarno in obrtniško mesto. S prihodom železnice leta 1946 in po letu 1863, ko so iz mesta potegnili še vzhodni krak, tako imenovano koroško železnico do Celovca, in s posledično postavitvijo obrata železničarskih delavnic, ki so bile v Mariboru prvi večji industrijski obrat, pa je mesto počasi pričenjalo dobivati tudi industrijski značaj. Naraščalo je število obrtnikov, pojavljati so se začele nove obrti, postopoma pa se je spreminjal tudi način pridobivanja energije. Tako je bilo na primer leta 1846 na reki Dravi devet mlinov, osemnajst let kasneje pet, leta 1871 pa le še trije. Vodne mline so pričeli nadomeščati industrijski, ki so za vir energije uporabljali parne stroje - lokomobile. Na vrata mesta pa je kmalu že pričela trkati nova vrsta energije.

Prve žarnice v deželi

"Die hiesige Firma Karl Scherbaum hat in ihrer Dampfmühle die elektrische Beleuchtung eingeführt und beträdie Zahl die Glühlicht-Lampen sechsunddreißig."

Marburger Zeitung je 4. aprila 1883 pisal o prvih žarnicah v mlinu Karla Scherbauma.
Dlib
Thomas Alva Edison je v ZDA patentiral žarnico, že čez šriri leta je zasvetila v Mariboru.
Wikipedia
Nikola Tesla v mariborskem Veselem kmetu ni razmišljal o elektriki.
Arhiv Mom

Plin ali elektrika?

Človek bi pričakoval, da bo mesto pri uvajanju električne energije ta tempo nadaljevalo, a ni bilo tako. V veliki meri je nadaljnjo elektrifikacijo zavirala plinarna, saj so Maribor po letu 1869 razsvetljevale plinske luči, ki jim je plin dobavljala Mariborska plinarna. Ta se seveda nikakor ni želela odpovedati zaslužku, in ko je ustanovitelj Georg Graff leta 1888 plinarno prodal delniški družbi Vereinigte Gasweke in Augsburg (Združene plinarne v Augsburgu), je ta zagotovo močno lobirala za plinsko javno razsvetljavo in ne električno; očitno zelo uspešno, saj so plinsko opustili šele leta 1928.
A marsikateri mariborski podjetnik je videl prednosti uporabe električne energije in do preloma stoletja so jo v svojih obratih, bodisi za razsvetljavo bodisi kot pogonsko sredstvo za stroje, s pridom izkoriščali mnogi, od delavnic Južnih železnic na Studencih do Götzeve pivovarne v graškem predmestju. Leta 1900 je Franc Neger, mariborski podjetnik, lastnik tovarne koles in šivalnih strojev, dinamo namestil na dizelski motor. Tako pridobljeno električno energijo je uporabljal za lastne potrebe, na osnovi koncesije mestne občine pa jo je dobavljal tudi 36 bližnjim obrtnikom in podjetnikom. To lahko označimo za začetek distribucije električne energije v mestu.

Leta 1918 so v falski elektrarni poskusno zagnali prve tri agregate.
Jože Gal

Izkoriščanje reke Drave

Pri naslednjem mejniku, povezanem z elektrifikacijo mesta, zopet naletimo na priimek Scherbaum. Inženir Maygruenter in Karl Scherbaum mlajši sta prijavila projekt o izkoriščanju reke Drave pri Fali za pridobivanje večjih količin električne energije. Ker pa je imela Mariborska plinarna do leta 1920 koncesijo za razsvetljavo mesta, se projekt zaradi njihovega lobiranja ni premaknil z mrtve točke vse do leta 1912. Štajersko deželno namestništvo v Gradcu je 28. decembra 1912 Štajerski električni družbi (Steiermärkische Elektrizitätsgesellschaft) dodelilo vodno pravno koncesijo za gradnjo hidroelektrarne, januarja prihodnje leto pa jo je potrdilo še ministrstvo na Dunaju. Gradbena dela elektrarne pri Fali so se pričela leta 1913, a po pričetku prve svetovne vojne je bila gradnja zelo upočasnjena in večkrat tudi zaustavljena. Zaradi nuje, da bi elektrarno dokončali do poletja 1918, so gradbenemu vodstvu leta 1916 dodelili kot pomoč pri gradnji tudi vojne ujetnike.
Potem so 6. maja 1918 v falski elektrarni poskusno zagnali prve tri agregate in s tem je pričela obratovati prva elektrarna na slovenskem delu reke Drave. Po izgradnji električnega daljnovoda med elektrarno in Mariborom leta 1919 je bila v mestu dostopna izmenična napetost.
Začetek gradnje že pred vojno načrtovane hidroelektrarne pri Mariborskem otoku pa je moral počakati do naslednje vojne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta