Nenavadni predmeti v vesolju

S.Š.
25.08.2024 05:00

Ali ste vedeli, da v vesolju krožijo mnogi nenavadni predmeti, ki jih tam zagotovo ne bi pričakovali - od miši do las preminulih predsednikov?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Paloma

V neskončnem prostoru, kjer se vsak dan odvijajo nove raziskave, naletimo tudi na precej nenavadne predmete. V vesolju torej ne gre le za zvezde in planete, najdejo se tudi lasje preminulih predsednikov Združenih držav Amerike, v sladkogorskem podjetju Paloma pa upajo, da utegne kdo naleteti na njihov toaletni papir ...

Vesoljske odprave že od nekdaj vzbujajo zanimanje in občudovanje javnosti. Podvigi astronavtov, ki zapuščajo varno zavetje Zemlje in se podajajo v neznano, so simbol napredka, znanstvenih dosežkov in človeškega poguma. Ljudem je v vesolje uspelo poslati že najrazličnejše predmete, tudi živali, za raziskovanje njihovega obnašanja ali pa za doseganje drugih ciljev. Nekatere pošiljke so zato bolj smiselne, kot na primer miši, s katerimi so preizkušali njihovo sposobnost razmnoževanja.

Med najbolj nenavadnimi predmeti, ki so jih poslali v vesolje, pa so: replika svetlobnega meča iz kultne serije Vojna zvezd, pepel ustvarjalca Zvezdnih stez Gena Roddenberryja, avtomobil Tesla Roadster, skica Andyja Warhola, figurice lego bogov Jupitra in Junone, ura Amelie Earhart, del prvega letala bratov Wright, igrača Buzz Lightyear ... Ti predmeti kažejo, da tudi v vesolju ni meja za človeško ustvarjalnost in domišljijo.

Domišljija je nedvomno bila presežena z zelo nenavadno odločitvijo ameriških vodij. Namreč, v ZDA je podjetje Celestis iz Teksasa, ki je specializirano za vesoljske pokope, torej za pošiljanje pepela preminulih v vesolje, na predsedniški dan leta 2023 napovedalo, da bo z vesoljskim plovilom v vesolje poslalo pramene las nekdanjih predsednikov. Genetsko preverjeni vzorci las Georgea Washingtona, Johna F. Kennedyja, Dwighta D. Eisenhowerja in Ronalda Reagana bodo tako skupaj s posmrtnimi ostanki drugih ljudi, vključno s kremiranimi posmrtnimi ostanki ustvarjalca serije Zvezdnih stez Gena Roddenberryja, prestopili Zemljino atmosfero.

S svojo neskončno domišljijo so navdušili tudi snovalci komunikacijske kampanje za sladkogorsko podjetje Paloma, saj so ključnim odločevalcem vesoljskih odprav, kot je Elon Musk, in različnim vesoljskim agencijam, vključno z Naso, poslali rolice novega toaletnega papirja Paloma Max. Ker je papirja na novi rolici za kar 150 odstotkov več, je s svojo dolžino in kompaktnostjo idealna za vesoljske pogoje. Izračunali so, da bi ob varčni uporabi paket štirih rolic zadostoval za vso pot do Marsa in nazaj.

Na idejo so prišli v agenciji AV studio, kjer vodja kreativnega oddelka Gal Erbežnik pravi:

"Vsi smo bili navdušeni nad lastnostmi novega kompaktnega toaletnega papirja. Ni nam šlo v glavo, kako jim uspe na samo štiri rolice naviti toliko papirja, kot ga je sicer na desetih. Razmišljali smo, kje vse bi nam to prišlo prav. Na kampiranju, v majhnem stanovanju ..., možnosti uporabe je bilo skoraj neskončno. Dokler se ni naša strateginja v nekem trenutku spomnila na najbolj atraktivno možnost. Vesolje. Toaletni papir Paloma Max zavzame tako malo prostora in tako dolgo traja, da je primeren za vesoljska potovanja."

Takšne komunikacijske kampanje nas opominjajo, da so pogosto najboljše ideje tiste, ki rešujejo vsakdanje izzive na preprost in učinkovit način. Zato naslednjič, ko se bomo čudili dosežkom v vesolju, ne pozabimo tudi na neskončno domišljijo, ki jo premorejo naši lokalni kreativni strategi. (Sara Švegl)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta