Ali veste, da lyocell najdemo tudi v hišnem tekstilu?

Ba. V.
19.07.2024 06:00

Rjuhe z dodatkom lyocella so mehke in obstojne, zaradi načina proizvodnje tega vlakna pa tudi manj onesnažujejo okolje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rjuhe z lyocellom so zračne in prijetne na koži.
Jysk

Ko izbiramo posteljnino, še vedno največkrat posežemo po bombažu kot naravnem materialu, v katerem koža najlaže diha. Obstajajo seveda tudi druga naravna vlakna, ki so prijetna za uporabo, vendar se potrošniki vedno pogosteje vprašamo tudi, na kak način so izdelana. Način pridelave in predelave tekstila je namreč pomembno vprašanje trajnostnega načina bivanja.

Tkanina, ki predstavlja bolj trajnostno alternativo običajnemu bombažu, je denimo ​lyocell. Narejen je iz lesne mase iz trajnostno upravljanih gozdov, v tem primeru evkaliptusa, ker pa so mu dodane tudi sintetične sestavine, velja za polsintetični material. Pri proizvodnji se uporablja nestrupeno topilo v zaprtem sistemu, kar zmanjšuje emisije in onesnaževanje ter zahteva manj vode in kemikalij v primerjavi z bombažem.

Lyocell je trpežen, biološko razgradljiv material, primeren za kompostiranje, zaradi česar je okolju prijazna in kakovostna alternativa tradicionalnim tekstilnim vlaknom. Nastale tkanine so gladke in mehke na koži, imajo dobro zračnost in zagotavljajo dolgotrajno obstojnost, zaradi česar so idealne za vsakodnevno uporabo. Iz lyocella so narejena oblačila, spodnje perilo, pa tudi posteljnina. ​Rjuhe s 35 odstotki lyocella so denimo na voljo v trgovinah JYSK.

Lyocell je primeren za vsakdanjo uporabo.
Jysk

"Veliko pozornosti posvečamo surovinam, ki jih uporabljamo za svoje izdelke, in vedno iščemo nove, bolj trajnostne različice. Lyocell je zanimiva alternativa bombažu, saj je v proizvodnem procesu uporabljena manjša količina vode kot pri proizvodnji bombaža," pravi Berit Stokholm Christiansen iz podjetja JYSK.

JYSK ima sicer v svoji ponudbi že recikliran bombaž in je hkrati član pobude Better Cotton - največje svetovne pobude za bolj trajnosten bombaž. S pomočjo te pobude se proizvajalci bombaža izobražujejo o bolj trajnostni proizvodnji z manjšo uporabo vode in pesticidov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta