Nesojeni guverner obtožen ugrabitve in umora dvanajstletne deklice

Elizabeta Planinšič
04.04.2021 04:10
Decembra 1984 je v ameriškem Koloradu izginila dvanajstletna deklica. Oktobra lani so aretirali Stevna Pankeyja, dvakratnega kandidata za guvernerja Idaha.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Čez dva meseca in pol se bo na sodišču v ameriškem Koloradu začelo sojenje zdaj 70-letnemu Stevnu Pankeyju, ki je obtožen ugrabitve in umora, katerega žrtev je bila pred 37 leti takrat dvanajstletna Jonelle Matthews. Pankey, ki je v svoji karieri dvakrat neuspešno kandidiral za guvernerja Idaha, le pet mesecev pred zločinom pa se je potegoval za mesto šerifa v okrožju Twin Falls v Idahu, se je nedavno na sodišču izrekel za nedolžnega, sojenje pa je načrtovano za 12. junij.

Jonelle Matthews je izginila decembra 1984, bilo je le nekaj dni pred božičem. Na večer, ko je izginila, je pela na božičnem koncertu domačega zbora v mestu Greeley v ameriškem Koloradu, starša pa na koncert nista mogla, zato je Jonelle na koncert in nazaj peljal oče njene dobre prijateljice, ki je prav tako pela v zboru. Ko je deklico pripeljal domov, je, kot je povedal, počakal, da je deklica vstopila v domačo hišo, in šele nato odpeljal. Približno uro kasneje pa je Jim Matthews, Jonellin oče, poklical policijo, saj je prišel domov, deklice pa ni bilo nikjer.

Truplo našli 35 let po zločinu

Hiša družine Matthews je postala prizorišče zločina, saj je Jim Matthews policistom zatrjeval, da deklica ni zbežala. Da deklico dobro pozna in da tega ne bi storila, še posebej ne v božičnem času, ker je to zanjo največji praznik v letu, je oče razlagal policistom. A preiskovalci so v hiši našli malo dokazov, kaj se je zgodilo. Ni bilo tujih prstnih odtisov, nobenih znakov boja. Našli so le nekaj odtisov čevljev na svežem snegu tik pred Matthewsovim domom. Te odtise je nekdo skušal zakriti z vrtnimi grabljami, ki jih je vzel kar iz garaže ob hiši.

Policija se je sprva usmerila na Jima Matthewsa kot osumljenca za izginotje hčerke. Jonelle je bila namreč posvojena, rodila se je v Kaliforniji komaj 13-letnemu dekletu. Matthews je sprva razumel, da morajo preveriti vse sledi, zato je s preiskovalci sodeloval. Odšel je tudi na poligrafsko testiranje, a testa ni opravil, so mu tedaj rekli. Takrat je Matthews začutil, da je sum padel na njega. "Rekel sem jim, poslušajte, bil sem zelo iskren z vami, dostopen, kadarkoli ste želeli. Zdaj mi od vašega početja slabo," se Jim Matthews zdaj spominja dogajanja pred skoraj 40 leti. Dva meseca po zločinu je policija Jima Matthewsa umaknila s seznama osumljencev, primer izginotja dvanajstletnice pa je postal nerešen primer. Med preiskavo je policija nekaj časa nadzorovala tudi Jonellino biološko mater, ali ima ona kaj opraviti z dekličinim izginotjem, a je bila tudi ona nedolžna.

Gloria Matthews, Jonellina mati, pravi, da se nikoli ni odrekla upanju, da bo hčerko našla živo. "Kamorkoli smo šli, vedno sem jo iskala ... Vedno sem upala, da jo bom našla," se spominja.

A nato se je 23. julija 2019 vsako upanje podrlo. Delovni stroji, s katerimi so delavci nameščali cevovod nedaleč od Greeleyja, so odkrili ostanke trupla, za katere se je kasneje potrdilo, da pripadajo Jonelle Matthews. "Nisem si želela, da bi to bila ona, še zmeraj sem želela upati," je dejala mati.

Policija se je po najdi trupla - to je bilo najdeno le 24 kilometrov od hiše družine Matthews - znova začela intenzivno ukvarjati s starim primerom. Vzroka smrti javnosti ni razkrila, povedali so le, da je smrt posledica umora. Mediji pa so kasneje zapisali, da naj bi bila deklica ustreljena v glavo. Tedne po odkritju trupla pa je policija sporočila, da ima osumljenca. Stevena Dana Pankeyja, ki živi v 700 kilometrov oddaljenem v Twin Fallsu v zvezni državi Idaho. Pankey je v preteklosti živel v Greeleyju, nato pa se je preselil v Idaho in v letih 2014 ter 2018 kandidiral za guvernerja v tej državi, a bil neuspešen. Skušal se je zavihteti tudi na nekatere druge politične funkcije, a mu je prav tako spodletelo. Pankey je s svojo bivšo ženo v času dekličinega izginotja živel le slabe tri kilometre proč od hiše Matthewsovih.

Najbolj obtožujoče vedenje o sledeh

Oktobra lani je policija Pankeyja aretirala, očitajo mu ugrabitev in umor. Politik je že leta 2019 vedel, da ga ima policija pod drobnogledom, takrat je v intervjuju za enega od lokalnih časnikov v Idahu dejal, da Matthewsovih ni poznal, da je zanje slišal, šele ko je deklica izginila. Trdi, da sta bila na večer izginotja oba z ženo doma, da sta za naslednji dan planirala potovanje v Kalifornijo k sorodnikom. A takrat že bivša žena je te navedbe Pankeyja zanikala. Dejala je, da sta odpotovala od doma dva dni po izginotju deklice, da je potovanje ni bilo načrtovano, ves čas pa naj bi bil Pankey v avtu iskal radijske postaje, ki so navajale podrobnosti od dekličinem izginotju.

Leta 2008 je bil Pankeyjev sin umorjen. Na pogrebu sina naj bi glede na navedbe Pankeyjeve bivše žene Steven Pankey zamrmral, da upa, da ni bog dopustil smrti njegovega sina zaradi Jonelle.

Da mu je zločine podtaknila policija, zatrjuje Steven Pankey. V več strani dolgi obtožnici, ki mu očita ugrabitev in umor, tožilstvo navaja tudi nekaj primerov, v katerih se je Pankey v minulih letih vmešaval v preiskovanje tega primera. Sam naj bi se bil policistom javil kot nekdo, ki ima informacije o zločinu. Policiji je dejal, "da družini ne daje upanja", in sestavil seznam ljudi, s katerimi naj bi policija govorila, in nanj postavil tudi svoje ime. Pankey je v intervjuju na lokalni televizijski postaji povedal celo, da je le nekaj tednov po izginotju Jonelle odšel k FBI z informacijami, za katere meni, da bi lahko pomagale rešiti primer. Prav s temi pa se je izdal. Najbolj obsojajoč dokaz naj bi bilo namreč dejstvo, da je domnevno vedel, da je nekdo ugrabil in ubil Jonelle, z grabljami pa prikril odtise čevljev v snegu - to je bila podrobnost, ki naj bi bila znana le preiskovalcem in družini Matthews.

Pankeyjev zagovornik Anthony Viorst pravi, da je njegov klient nedolžen in da je le obsesiven oboževalec resničnih zločinov, ki je iskal pozornost. "Pankey je rad v središču pozornosti," pravi Viorst. O tem, ali je Pankey res ugrabitelj in morilec, bo razsodilo sodišče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta