Nesrečna Romy Schneider: Sissi ji je prinesla slavo, ne pa tudi sreče

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
05.06.2022 04:45

Minilo je že 40 let od smrti Romy Schneider, ene najboljših evropskih igralk, ki pa jo gledalci še vedno povezujejo predvsem z vlogo cesarice Sissi, ki jo je igrala že v najstniških letih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Je mit, legenda - in to bo tudi ostala.
Reuters

Ne bi si je mogel zamišljati kot ostarele ženske, niti je ne bi želel videti stare 70 let. Ljubše mi je, da je odšla na takšen način. Zapustila nas je v polni lepoti. Ona je mit, legenda - in to bo tudi ostala. Tako je o Romy Schneider dejal Alain Delon, čeprav je sam eden tistih, ki so ji zlomili srce. Mit ostaja tudi njena prezgodnja smrt, od katere je minilo že 40 let. Uradno je, stara komaj 43 let, umrla zaradi srčnega infarkta, a mnogi menijo, da je igralka, katere življenje je bilo, tako kot filmi, v katerih je igrala, mešanica pravljice in tragedije, naredila samomor. Najbrž avstrijsko zvezdnico tudi zato primerjajo z Marilyn Monroe, čeprav ne uživa tolikšne posmrtne slave kot ameriška platinasta ikona. A Romy, ki je pogosto igrala vloge ranljivih, a zanimivih žensk, je enako kot Marilyn javnost razburjala z neposrednostjo in ljubezenskimi aferami.

Najstniška zvezdnica

Rodila se je 23. septembra 1938 na Dunaju kot Rosemarie Magdalena Albach-Retty v nemško-avstrijski igralski družini. Že njena dedek in babica, Karl Albach in Rosa Albach-Retty, sta bila znana dunajska igralca. Igralca sta bila tudi njena starša, oče, Avstrijec Wolf Albach-Retty, in mama, Nemka Magda Schneider. Pod budnim očesom ambiciozne matere je Romy svoje prve filme posnela že pri petnajstih, pri sedemnajstih pa je osvojila najprej nemško govoreče občinstvo, nato pa ves svet, ko je v romantični zgodovinski trilogiji upodobilo legendarno habsburško cesarico Sissi - ženo cesarja Franca Jožefa. Svobodomiselna in neukrotljiva Sissi je bila pravzaprav sorodna duša Romy Schneider, zaradi česar se je najstnica še lažje vživela v vlogo, po kateri jo še danes najbolje poznajo. Kmalu sta sledila drugi in tretji del filma, igralka pa je sodelovala le nerada. Ob predlogu za še četrti film je Romy Schneider zavrnila astronomsko ponudbo in se končno osvobodila podobe Sissi. Šele skoraj dve desetletji pozneje, leta 1972, se je strinjala, da bo ponovno nosila cesaričino krono v filmu Ludwig, nori barvarski kralj režiserja Luchina Viscontija. V tem filmu, ki je bila večja mojstrovina kot prejšnja tridelna melodrama, je igrala veliko temnejšo in bolj tragično Elisabeth.

Vloga cesarice Sissi jo je zaznamovala za vedno.
Wikipedia

V svoji karieri je posnela več kot 50 filmov. Četudi je zaigrala tudi v filmih Orsona Wellesa, je bolj ali manj odkrito izražala prezir do Hollywooda in najraje delala z velikimi evropskimi režiserji, kot sta bila Luchino Visconti in Otto Preminger. Poleg filma Proces, adaptacije Kafkovega romana, ki ga je leta 1962 posnela pod taktirko Orsona Wellesa, v njeni filmografiji izstopajo omnibus Boccaccio '70 iz istega leta, komediji Dobri sosed Sam z Jackom Lemonom (1964) in What's New Pussycat iz leta 1965 z Woodyjem Allenom, Bazen z Alainom Delonom iz leta 1968, César et Rosalie (1972) z Yvesom Montandom ter Les innocents aux mains sales z Rodom Steigerjem iz leta 1975. Paris Match je v začetku sedemdesetih zapisal: "Štirideset let po Greti Garbo in Marlene Dietrich ter petnajst let po Marilyn Monroe imamo spet veliko zvezdnico filmskega platna." Romy Schneider še danes velja za eno najboljših evropskih igralk, še posebej v Franciji in Avstriji.

Romy Schneider na vrhuncu slave
Wikipedia

Tako zelo sta se ljubila

Večinoma je snemala v Franciji, kamor se je preselila leta 1962, ko je spoznala svojega usodnega moškega. Luchino Visconti jo je predstavil francoskemu igralcu Alainu Delonu, ki je takrat veljal za najbolj šarmantnega človeka na svetu. Kmalu sta se zaročila, Romy se je preselila k njemu v Pariz. Poročila se nista nikoli, po petih letih jo je Alain zapustil zaradi noseče ljubice, s katero se je pozneje poročil. Strta Romy je po razdoru razmerja z njim skušala narediti samomor.

Z Romy Schneider.
Wikipedia

Leta 1966 se je poročila z igralcem in režiserjem Harryjem Meyenom, s katerim sta imela sina Davida Christopherja. Ločila se je sedem let pozneje in ponovno poročila leta 1975 s svojim tajnikom Danielom Biasinijem. Iz tega zakona ima hčerko Sarah Biasini, ki je tudi igralka.

Leta 1979 je njen prvi mož storil samomor, še veliko huje pa je bilo čez dve leti. Razpadel je njen zakon z Biasinijem, potem pa je nenadoma in tragično umrl njen še ne 15-letni sin David Christopher. Ker ni bilo nikogar doma, je skušal preplezati ograjo okoli njihove hiše, a mu je ob tem zdrsnilo in se je tako nesrečno nabodel na konice ograje, da je izkrvavel iz pretrgane arterije v dimljah. Romy, ki je pred tem preživela zapleteno operacijo ledvic, je tragedija nepopravljivo prizadela, začela je piti in uživati antidepresive. 29. maja 1982 so jo našli mrtvo v njenem stanovanju v Parizu. Pokopana je v kraju Boissy-sans-Avoir, na nagrobniku je njeno rojstno ime Rosemarie Albach. Po njeni smrti je Alain Delon uredil, da so sina pokopali poleg nje.

Alain Delon, ki je desetletja veljal za lomilca ženskih src, je o svoji zvezi z Romy Schneider spregovoril šele leta 2008, ko je dovolil, da sta Philippe Barbier in Christian Dureau o tej veliki ljubezni napisala knjigo z naslovom Tako zelo sta se ljubila, h kateri je sam prispeval predgovor. "Do zdaj nisem želel govoriti o temi, ki je še vedno boleča in zelo osebna," je dejal in priznal, da mu je žal, da se z Romy nista poročila. "Romy Schneider je bila temperamentna, močna osebnost, bila je strastna in občutljiva. Včasih je bila nasilna, to pa zato, ker je bila popoln človek," je dejal. Ko jo je zapustil, ni imel poguma, da bi se pogovoril z njo, pustil ji je le sporočilo. Vseeno sta se pozneje pobotala ter ostala tesna prijatelja. Romy Schneider je leta 1977 v svoj dnevnik zapisala: "Najpomembnejši moški v mojem življenju je bil in ostaja Delon."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta