Nogomet za telebane

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
28.04.2024 05:00

A sploh poznate pravila igre? Kolikšne, denimo, so dimenzije nogometnih vrat?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Nogometna sezona se bliža vrelišču, liga prvakov je prispela do polfinala in nekaj vstopnic v zadnjih vrstah na Wembleyju je še na voljo (cena: od dva tisoč evrov navzgor), sploh zato, ker v finalu ne bo nobenega Angleža. Tudi nacionalna prvenstva so pred razpletom, pa pokalna tekmovanja tudi; veliko odločilnih tekem (v evropskih in domačih pokalih) gre v podaljšek, pogosto spremljamo izvajanje enajstmetrovk. Za strelca se včasih zdijo vrata majhna kot konzerva, vratar pa vedno upa na čudež - da bo pokril to zanj ogromno površino. Vemo, da o nogometu vsi, ki ga vsaj površno spremljamo, vemo vse, zagotovo več od sodnika in trenerja. Malokdo pa ve, kolikšne so dimenzije nogometnih vrat. Razdalja med vratnicama je 7,32 metra, razdalja med spodnjim robom prečke in tlemi je 2,44 metra. Torej meri površina, ki jo pri enajstmetrovki brani vratar, 17,86 metra. Malo, veliko - kakor za koga. Kolikšen pa je premer žoge? Spet ne vemo, a ne!? Pomaga nam NZS: "Žoga je obsega ne manj od 68 cm in ne več od 70 cm." Hmm, kolikšen je potlej polmer nogometne žoge? To pa še znam izračunati, formula za obseg je 2Πr. Polmer nogometne žoge je okoli 11,15 cm, premer torej 22,3 cm. Zdaj ko vemo o nogometu skoraj vse, še nagradno vprašanje, kolikšna je razdalja od gola, če se izvaja prosti strel z roba kazenskega prostora, po sredini vrat? 16,5 metra! Centralni krog na sredini igrišča je zarisan s polmerom 9,15 metra, takšna mora biti tudi oddaljenost "živega zidu" pri izvajanju prostih strelov.

Četudi bi poznali vsa nogometna pravila, pa VAR (videosodnik oziroma Video assistant refere) očitno ni jasen nikomur - niti sodnikom ne. Odločilna ostaja človekova presoja, ki lahko premaga še tako natančno tehnologijo. Je roka, ni roka? Je prekršek za enajstmetrovko ali ne? Sto ljudi, sto čudi.

Da pa bi se v bodoče samoomejili pri izbruhih jeze, ko se pritožujete čez sodnika, lahko na spletni strani NZS opravite hiter test iz pravil nogometne igre. Še sam sem odgovoril na 20 naključnih vprašanj iz 17 nogometnih pravil. In bil še kar zadovoljen z znanjem, ker ta test je podoben tistemu pri teoriji v avtošoli, polno je pasti in dvoumnosti. Računalnik mi je po koncu testa izvrgel: "Dosegli ste 10 točk od možnih 19. Opravljeno testiranje, saj ste zbrali 52,63 odstotka." Vau! Kljub temu se ne bom prijavil v tečaj za nogometnega sodnika. Teh kletvic in zmerjanj s tribun normalen človek ne more prenesti. Sploh v kakšni vaški ligi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta