Nova risanka za 90. rojstni dan Jake Racmana

Saša Britovšek
23.06.2024 02:00

Po devetih desetletjih je Jaka še vedno slabe volje in še vedno brez hlač. Vloga godrnjavega slehernika ga je dvignila med največje ameriške zvezde. Walt Disney je spodbujal njegov temperament.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jaka Racman in Jakica nista imela naraščaja, a so se jima pridružili njegovi navihani nečaki.
United Archives/kpa Publicity Stills

Najbolj priljubljena ameriška raca je že v zrelih letih. Med vso perjadjo, sploh pa zvezdniško, si je danes že ostareli racak pridelal največ oboževalcev, čeprav je vedno slabe volje, len, jezen, godrnjav in še težko ga je razumeti.

Donald Duck ali po naše Jaka Racman se je "izlegel" 9. junija 1934. V studiu Walta Disneyja so v osemminutni animaciji Pametna kokoška predstavili nov stranski lik racaka v mornarski majici in z metuljčkom. Izkazal se je za perspektivnega mladeniča, čeprav brez hlač, in kmalu prerasel status stranskega lika. Menda je tudi dokaj hitro postal "težak", kot bi mu hitra slava stopila v glavo.

Filmski zgodovinar in avtor J. B. Kaufman, specializiran za zgodovino Disneyjeve animacije in neme filme, je ob devetdesetem rojstnem dnevu Jake Racmana povedal, da se je njegova težavna osebnost razkrila že ob njegovem drugem nastopu na platnu. To je bilo v kratkem filmu z miškom Mikijem z naslovom Podpora siroti (Orphans' Benefit). Jaka je tam ob neki provokaciji namreč izgubil živce in s pravim izbruhom jeze šokiral gledalce. Medtem ko je mišek Miki bil in je še vedno prvi obraz blagovne znamke studiev Disney, je ves čas tipiziran kot dobri deček. Pridni fantje pa se ne jezijo, ne netijo prepirov, nimajo nekontroliranih čustvenih izbruhov. Vse to si je Jaka Racman lahko privoščil in menda prav s tem navdušil samega šefa Walta, ki je pri njem takšno vedenje celo spodbujal. Znamenito nerazločno govorico je Walt zaupal igralcu Clarencu Nashu, risali pa so ga Al Taliaferro, Carl Barks in Don Rosa. Nash je bil Jakov glas do leta 1983, nato pa ga je prevzel Tony Anselmo.

Minila so komaj štiri leta od Jakovega premiernega nastopa s kokoško, a je bil že prava zvezda. V družbo je dobil celo širšo družino - navihane nečake Paka, Žaka in Maka ter bogatega strica Skopušnika ter družico Jakico (Daisy Duck).

Profesor Kaufman je tudi razmišljal, kakšen je Jaka na stara leta in kaj je v njegovo osebnost prinesel čas diplomatskega vedenja, ko je že najmanjša pikra opazka lahko razumljena kot žalitev. "Jaka se ni veliko spremenil. Edina sprememba je ta, da je njegovo obnašanje bolj 'družinam prijazno'. Veliko Donaldovih risank je imelo zelo oster in prefinjen humor, a zdaj si ustvarjalci prizadevajo za bolj nežno, prijaznejšo različico Donalda, da ne bo nikogar užalil. Toda njegov surov temperament lahko še vedno opazite. V bistvu se ne spreminja."

Ob častitljivem jubileju so pri Disneyju pripravili novo kratko risanko D.I.Y. Duck. V njej skuša godrnjavi Jaka zamenjati žarnico na svoji svetilki. Ob tem se pričnejo težave, vsaka vodi v naslednjo in junakovi jezi ni konca. Ob tej priložnosti so pri Disneyju izdali tudi nekaj restavriranih klasičnih animacij, ki so dostopne na njihovi pretočni platformi – na primer Crazy Over Daisy in Out on a Limb. Jaka Racman nam je skozi vso svojo kariero postavljal ogledalo, zlasti v tistih najbolj neprijetnih situacijah, s katerimi se vsakodnevno srečujemo. Tako nam kot njemu pijejo živce prometni zastoji, dolgočasna služba, naporna družinska srečanja, nespečnost, nerodnosti v kuhinji, predpotovalna mrzlica ... Zato ni nenavadno, da racmanu slavo pripisujejo prav zavoljo statusa "slehernika", saj se ob njem smejemo sami sebi. Jaka Racman pa ni ostal v preteklosti, pač pa je vedno stopal v korak s časom in spremljal napredek tehnologije, čeprav ga je ta običajno jezila. V najnovejših risankah že uporablja družbena omrežja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta