Novi šef simfonikov RTV Slovenija: Od prvega obiska zaljubljen v Ljubljano

Saša Britovšek Saša Britovšek
01.09.2024 03:00

Simfonični orkester RTV Slovenija v pričakovanju novega šefa, kitajskega dirigenta Lia Kuokmana. Že ob prvem obisku se je zaljubil v Ljubljano.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Že od prvega obiska Ljubljane sem zaljubljen v to očarljivo mesto."
Tat Keng Tey, RTVS

Jeseni prihaja v Slovenijo Lio Kuokman, svetovno znani dirigent in pianist. Ne gre za enkraten obisk zaradi koncerta, pač pa bo mladi kitajski maestro prevzel mesto šefa dirigenta Simfoničnega orkestra RTV Slovenija za sezono 2024/25. Med drugim bo poskrbel za novo koncertno sezono Kromatike. "Energijo, lahko rečemo kar kemijo med njim in orkestrom je bilo čutiti že na prvi vaji in se je do koncertov samo še stopnjevala. Poleg strokovnega znanja so pri dirigentu izredno pomembni učinkovitost dela, jasna predstava o želenem rezultatu, odnos do glasbenikov in stik z občinstvom. Ko vse te lastnosti zasijejo v nekem neotipljivem, težko razložljivem, pa vendar več kot zaznavnem stiku z orkestrom, se zgodijo resnično dobre izvedbe. Zgodi se velika izrazna moč, ki očara občinstvo, zgodi se rast orkestra in vsakega posameznika v njem," so ob novici sporočili iz RTV Slovenija. Kuokman je namreč že obiskal Ljubljano in svoj bodoči orkester.

Lio se je rodil leta 1980 v Macau. Njegovi najzgodnejši spomini na orkestralno glasbo segajo v zgodnje otroštvo, ko je pri štirih letih prvič vstopil v koncertno dvorano. Spominja se, kako ga je očaral pogled na člane orkestra, ki so pripravljeni sedeli na odru. A ko je vstopil dirigent in dvignil paličico, mu je sledil ves orkester. Kmalu zatem se je Lio začel učiti igrati klavir in čez nekaj let mu je zmaga na glasbenem tekmovanju v Macau prinesla štipendijo v mladinskem glasbenem programu Akademije v Hongkongu. Spominja se dne, ko je prvič zagledal akademijo. In težav, ki so ga čakale, saj ob prihodu ni imel teoretičnega glasbenega znanja - za razliko od svojih sošolcev. Ob tem, da je vadil tudi po osem ur na dan, je moral kot srednješolec iz Macaa opraviti še hongkonške diferencialne izpite. Diplomiral je z odliko in še danes je zelo hvaležen svojemu profesorju Gabrielu Kwoku, saj ga je njegovo mentorstvo pri iskanju harmonije med različnimi glasbili vodilo do dirigentske kariere.

Uspešno je sodeloval s številnimi vodilnimi orkestri po vsem svetu. Kot prvi kitajski dirigent je bil povabljen, da vodi abonmajski koncert z Dunajskimi simfoniki; na povabilo francoske vlade je vodil prvo koncertno turnejo po Savdski Arabiji z Orchester National du Capitole de Toulouse; vodil je zaključni koncert sezone s Hongkonško filharmonijo in sodeloval z orkestri, kot so Detroit Symphony, simfonični orkester francoskega radia, orkester filharmonije iz Marseilla, seulski filharmoniki, metropolitanska orkestra iz Tokia in Kjota, ruski nacionalni simfonični orkester in moskovska filharmonija.

Lio Kuokman je "človek s palčkami", kar si je vedno želel biti, in širi globlje sporočilo glasbe. Prepričan je, da mora dirigent za natančno interpretacijo skladateljevih sporočil razumeti notno glasbo v svojih rokah, njeno zgodovino in vsak instrument. To primerja z delom filmskega režiserja, saj je notni zapis dirigentov scenarij.

Dirigent Lio Kuokman je očaran nad glasbeniki Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ki jih bo vodil v sezoni 2024/25.
Tat Keng Tey, RTVS

Zdaj bo Ljubljana za nekaj časa vaš "dom". Kako se počutite ob tem - ostati v razmeroma majhni prestolnici v majhni slovenski državi?

Že od prvega obiska Ljubljane sem zaljubljen v to očarljivo mesto. Spomnim se, da sem se po vaji malo sprehodil ob rečnem kanalu. Bilo je tako lepo in navdihujoče.

Kaj vas je prepričalo, da ste za svoje delo izbrali Ljubljano?

Glasbeniki v orkestru! Že od prve vaje čutim strast in povezanost skozi glasbo z njimi in zelo sem vesel, da sem del tega orkestra. Skratka, čudoviti glasbeniki in zelo toplo občinstvo!

In prvo srečanje z vašim novim simfoničnim orkestrom?

Prvo srečanje je bilo zelo razburljivo! Spomnim se, da smo zaigrali Coplandovo simfonijo in imeli smo se super.

Kaj boste s svojim vodenjem orkestra prinesli v naše glasbene dvorane?

Upam, da bom skupaj z orkestrom raziskoval nove zvoke in ideje, tudi ko bomo igrali standardni klasični repertoar. Umetniško ustvarjanje nima omejitev, zato upam, da bomo na vsakem koncertu občinstvu prinesli nekaj svežega.

Običajno ste skoraj vse leto na turnejah po vsem svetu. Predvidevam, da radi potujete.

Rad spoznavam nove prijatelje preko glasbe, spoznavam kulturo na različnih koncih sveta in seveda raziskujem kulinariko! Najboljši del tega, da sem dirigent, da potujem po svetu, pa je, da na vsakem potovanju odkrivam nove ideje.

Ste hoteli kje ostati za vedno, se ustaliti? Kje je danes vaš dom?

V Parizu imam dom in kadar sem v Evropi, sem rad tam. Toda na splošno potujem skoraj tristo dni v letu.

Vaše zanimanje za orkestrsko glasbo se je menda začelo pri štirih letih. Kako dober je vaš spomin na te začetke občudovanja dirigentskega dela?

Spomnim se občutka veselja, ko sem prvič videl igrati orkester. In ta slika me je popolnoma navdihnila, da sem vzljubil glasbo. Pravzaprav sem od prvega koncerta pri štirih letih čutil, da bi nekega dne rad postal glasbenik.

Izkušnje imate tudi z vodenjem mladinskih orkestrov. Kakšno sporočilo prenašate mladim glasbenikom?

Občasno sem sodeloval z mladimi glasbeniki, oni so prihodnost družbe. Upam, da jih bom navdušil za ljubezen do glasbe. Imel sem srečo, da sem našel to pot, in moja dolžnost je pomagati naslednji generaciji pri raziskovanju veselja do glasbe.

Kakšne vrednote polagate v njihova srca in v njihovo znanje?

Najpomembneje je uživati ​​v glasbi, se naučiti poslušati in muzicirati drug z drugim v orkestru. Verjamem, da se mladi, ki igrajo v orkestru, ne učijo samo glasbe, ampak tudi tega, kako naj bodo del družbe, kako naj poslušajo drug drugega in komunicirajo drug z drugim, ko so razlike.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta