Otroci kot storilci okrutnih zločinov: Položila sta ga na tire, ga obložila s kamenjem in počakala na vlak

Zora Štok Zora Štok
01.08.2021 07:00
Čeprav sistem otroke morilce ščiti in poskrbi za prevzgojo in tudi za novo identiteto, se nekateri vrnejo na zločinsko pot. Eden takšnih je tudi Jon Venables, eden od dveh fantov, ki sta leta 1993 v Angliji do smrti mučila še ne triletnega Jamesa Bulgerja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jon Venables in Robert Thompson - prvič v zgodovini britanskega pravosodja je sodnik po sojenju razkril identiteto otrok, ki sta bila obsojena. Foto: Meaww.com
Meaww.com

Malo je zločinov, ki so v tolikšni meri pretresli ne le britansko javnost, pač pa tudi dobršen del svetovne kot brutalno mučenje in potem umor, ki sta ga 12. februarja leta 1993 v Angliji zagrešila takrat deset let stara fanta. Njuna žrtev, James Bulger, ni bila stara niti tri leta. O ogorčenosti britanske javnosti in tudi sodnika, pred katerim je obravnava potekala, nad početjem mladih morilcev priča tudi dejstvo, da je po končanem sojenju, med katerim so fanta obravnavali kot fanta A in B, sodnik razkril njuno identiteto - storilca sta bila Jon Venables in Robert Thompson. Javnost je tako izvedela ime in priimek obeh otrok, ki sta se izživljala nad nemočno žrtvijo, a je mnoge osupnila višina kazni. Sodnik ju je namreč potem, ko je porota fanta spoznala za kriva, obsodil na najmanj osem let zapora, kar je pomenilo, da bi lahko bila z 18 leti svobodna, čeprav je sodnik v obrazložitvi sodbe omenil, da bosta v zaporu ostala dolgo. A pritožbeno sodišče je kazen morilcema potem zvišalo na najmanj deset let zapora, kar javnosti prav tako ni pomirilo. Predvsem zaradi vztrajnosti in brutalnosti mladih zločincev.

Brutalen umor

Fantu sta namreč v oči zlila strupeno tekočino, mu v usta potiskala baterije, ga brcala in vanj metala kamne in opeke, na koncu pa sta mu v glavo vrgla še kos železnega dela tira. Potem sta dečka položila na tire, ga obložila s kamenjem in počakala, da ga je povozil vlak. Na takšen način sta, tako sta vsaj mislila, prikrila svoje početje in fantovo smrt prikazala kot nesrečo.

Na posnetku iz nakupovalnega centra je videti enega od desetletnikov, ki za roko držo malega Jamesa. Foto: Reuters
Reuters

Dečka sta fanta odpeljala iz nakupovalnega središča, potem ko je mama za trenutek izpustila njegovo roko in pogledala drugam. Čeprav je takoj odreagirala in začela iskati sina, sta Venables in Thompson malega Jamesa uspela odpeljati, med odhodom sta se s fantkom celo skrila v eno od trgovin. Nekaj mimoidočih ju je ustavilo in vprašalo, kam peljeta fantka, a sta enim rekla, da je njun mlajši bratec, nekaterim pa, da se je deček izgubil in ga peljeta na bližnjo policijsko postajo. Sicer pa so posnetki kamer pokazali, da sta fanta nekaj časa oprezala po nakupovalnem središču in opazovala otroke ter očitno tako izbirala žrtev.

Mila kazen

Morilca je policija prijela 20. februarja, sojenje se je končalo novembra 1993. Venables in Thompson sta bila najmlajša obsojena morilca v novejši britanski zgodovini. Starša umorjenega Jamesa sta imela v javnosti neverjetno oporo in v nekaj dneh so v Angliji v akciji, ki jo je vodil časopis The Sun, zbrali 280 tisoč podpisov pod peticijo za zvišanje kazni morilcema. Takratni britanski notranji minister je izrabil zakonsko možnost in fantoma leta 1994 zvišal kazen na najmanj 15 let zapora. A zaman, lordska zbornica je ukrepala in najmanj 15-letna zaporna kazen je bila razveljavljena.

Fanta sta izrabila vse pravne možnosti, pritožila sta se tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice in to je razsodilo, da sojenje mladima morilcema ni bilo krivično, temveč nepošteno. Ne iz kakšnih vsebinskih razlogov, pač pa, tako je med drugim pisalo v obrazložitvi, zato, ker so sodnik in tožilci med sojenjem nosili lasulje, kar ni bilo potrebno, in tudi, da med sojenjem v dvorani nista imela stika s starši in da je bilo sojenje javno. Na koncu je tako obstala sprva izrečena sodba - najmanj osem let zapora. Kot je za medije večkrat ponovila mati malega Jamesa, Denise Fergus, zadoščenja za kruto smrt ni dočakala. Sploh ker so mediji kasneje poročali, da mlada zapornika med prestajanjem kazni igrata biljard, deležna sta individualnega pouka, v spremstvu ju vodijo na kopanje, na razpolago imata videoigrice, televizijski sprejemnik in veliko drugih ugodnosti.

Na prostosti po osmih letih

Leta 2001 sta bila oba izpuščena na prostost, posebna komisija je namreč ocenila, da ne predstavljata več grožnje za okolico. Ob številnih previdnostnih ukrepih so ju namestili v kraje daleč proč od mesta, kjer sta bila zagrešila zločin, s prepovedjo, da se tam pojavita. Prav tako so pristojni za nadzor nad bivšimi zaporniki ob izpustitvi takrat 18 let starih morilcev morali nadrejenim tako rekoč vsakodnevno poročati o njunem obnašanju. Prepovedani so jima bili medsebojni stiki, prav tako jima ni bilo dovoljeno stopiti v stik z družino malega Jamesa. Ob kakršnikoli kršitvi pravil bi oba lahko šla nazaj v zapor. Angleška zakonodaja namreč predvideva, da lahko izrečena zaporna kazen z dodatkom "najmanj" pomeni, da se v primeru kršitve pravil po odpustu iz zapora obsojenca vrne v zapor.

Novi identiteti

Še ne triletni James Bulger je bil žrtev dveh desetletnih fantov. Trpinčila sta ga in ga na koncu zvezala na železniške tire, kjer ga je povozil vlak. Foto: Reuters
Reuters

Oba sta dobila novo identiteto, kar je britanske davkoplačevalce stalo 250 tisoč funtov, je bilo nedavno objavljeno v nekem dokumentarnem filmu.

Angleški mediji, med njimi The Sun, so letos, ob 28-letnici umora Jamesa Bulgerja, izbrskali nekaj podrobnosti tudi o Robertu Thompsonu, medtem ko se je Venables pod novim imenom v medijih pojavil že leta 2010, ker je kršil pravila pogojnega odpusta. Za razliko od Venablesa, ki je imel večkrat težave z zakonom, je Thompson pod novim imenom živel dokaj mirno in je zadnjih nekaj let v partnerskem odnosu z nekim moškim, ki naj bi tudi vedel za njegovo pravo identiteto oziroma kaj je kot otrok zagrešil.

Venables je že med prestajanjem kazni v zavodu Red Bank secure prišel navzkriž z zakonom, saj je kot 17-letnik imel spolne odnose z eno od uslužbenk ustanove, v kateri je bil nameščen. Kaznovan sicer ni bil, uslužbenka pa je dala odpoved. Leta 2002 je Venables zaživel samostojno, z novo identiteto. V letih 2005 in 2008 je njegov nadzornik poročal, da je bil v razmerju z dvema mladima dekletoma, potem pa se je leta 2008 zapletel v neki pretep, a ker je pristal, da gre na zdravljenje zaradi alkoholizma, ga niso poslali v zapor. Toda ni trajalo dolgo in zaradi kršenja pogojnega odpusta se je leta 2010 znova znašel v zaporu. Razloga oblasti zaradi njegove zaščite niso navedle, je pa znova dobil novo identiteto. Iz zapora je bil izpuščen leta 2013, potem pa bil znova prijet 2017. zaradi posesti in razpečevanja otroške pornografije in posnetkov zlorab otrok. Obsojen je bil na 40 mesecev zapora. Kljub temu da ima nenehno opravka s policijo in sodišči, sodnik ni dovolil objave njegove nove identitete, ker naj bi ga to spravljalo v nevarnost. Je pa bilo v enem od dokumentarcev o primeru Bulger​ rečeno, da so priče Venablesa večkrat slišale govoriti, kaj je v preteklosti zagrešil, in tudi, kakšno je njegovo pravo ime oziroma da ima novo identiteto.

Grob malega Jamesa v mestecu Kirkby v okrožju Merseyside v Angliji Foto: Reuters
Reuters

​Vsa leta po umoru Jamesa Bulgerja za starše in tudi morilca ni miru. Sodišča so kaznovala več deset oseb, ki so na različnih omrežjih objavljale fotografije domnevnih morilcev in trdile, da so ju kljub novi identiteti prepoznale, nekdo je Denise Fergus celo pisal, da ji lahko omogoči stik s Thompsonom, kar je mati umorjenega dečka seveda zavrnila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta