Presenetljivi obrat: Ne roparji, žensko je ubil njen mož

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
04.07.2021 04:10

Preiskava umora 20-letne Britanke v Grčiji 11. maja letos.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizorišče zločina na obrobju Aten
Profimedia

Med nasilnimi protesti proti grški vladi, ki so bili v Grčiji 11. maja, se je na obrobju Aten zgodil grozovit zločin. Da gre za ponesrečen rop, ki se je končal z umorom 20-letne Britanke Caroline Crouch, ki je sicer večino življenja preživela v Grčiji, so takrat poročali grški mediji. A primer se je v minulih dneh dramatično preobrnil. Zaradi umora Croucheve so aretirali njenega moža, 33-letnega Charalambosa Anagnostopoulosa - Babisa.

Kraj zločina je bil videti kot iz kakšne grozljivke, so razlagali policisti, ki so na domu na obrobju Aten našli truplo britanske študentke. Dvajsetletnica je imela roki še vedno zvezani za hrbtom. Ob truplu matere je nepoškodovana ležala enajst mesecev stara hči. Zdelo se je, da jo skuša prebuditi, je besede policistov povzemal grški portal Ta Nea. Triintridesetletni soprog Charalambos Anagnostopoulos - Babis je bil tisti, ki je poklical policijo. Ob prihodu policistov je bil zvezan, na rokah je imel lisice, čez oči in usta pa prelepljen lepilni trak. Da je številke na pomoč odtipkal z nosom, je razlagal.

Oblečen v neprebojni jopič in obdan s številnimi policisti je bil pilot priveden na sodišče.
Profimedia

Trije neznanci naj bi jih bili tisto noč napadli, je razlagal Babis. Zamaskirani in do zob oboroženi moški so ga posadili na stol, ga zavezali z vrvjo, nato so ga še vklenili, z izolirnim trakom pa so mu prelepili oči in usta. Nato naj bi se bili zločinci spravili nad žensko. Da so jo z majico zvezali ob ogrodje postelje in v polomljeni grščini zahtevali denar. V strahu za življenje naj bi jim zakonca razkrila skrivališče denarja, a so želeli več. Na čelo dojenčice so prislonili pištolo, a tedaj naj bi bila 20-letnica pričela pretresljivo kričati v strahu za otrokovo življenje, zato jo je eden od roparjev pričel daviti s kavbojkami. "Slišal sem jo kričati na pomoč, rotiti, naj nikomur ne storijo nič žalega, a ji nisem mogel pomagati," je policistom o dogodku povedal Babis, sicer pilot helikopterja. "Dojenček je jokal, žena je jokala, oni pa so po hiši iskali še več plena. Naenkrat so šli in vse je bilo tiho," so povzeli njegove navedbe mediji.

​Umor je priznal

Policisti so sprva zločin povezovali z ropi, ki so se dogajali v bližini, a policijska preiskava je nato krenila v popolnoma drugačno smer. Policisti so dober mesec po dogodku aretirali prav Babisa. "Priznal je, da je morilec prav on," so sporočili iz policije. Poleg umora bo obtožen še mučenja živali, saj je, da bi podkrepil zgodbo o brutalnih roparjih, ubil celo svojega psa pasme haski - zadavil ga je z njegovo lastno ovratnico, nato pa obesil na ograjo. Dodatno bo obtožen še podajanja krive izjave in podajanja lažje ovadbe za rop.

​Za Babisa je bila usodna temeljita preiskava mobilnih naprav, pametne ure in kamer, ki so pokazale na nekonsistentnost njegovih izjav. Ura je pokazala, da je Caroline umrla več ur prej, kot je trdil on, aplikacija na njegovem telefonu pa je izdala njegovo gibanje po hiši v času, ko naj bi bil po lastnih trditvah zvezan, prevezanih oči in s prelepljenimi usti trpel ob poslušanju zadnjih krikov svoje žene. "Kraj zločina je bil zelo prepričljiv, ubil je celo psa, dojenčka pa položil tik ob umorjeno mamo," je medijem zaupal Nikos Rigas, namestnik predsednika združenja atenskih policistov.

Triintridesetletni pilot je obtožen več kaznivih dejanj.
Profimedia

Babisa so policisti z otoka Alonisosa, kjer je pokopana Croucheva, saj je večino življenja preživela na otoku, zvabili v Atene pod pretvezo, da je preiskava napredovala in da ga potrebujejo, da skuša identificirati aretiranega, šele ob prihodu v prestolnico so mu razkrili, da je osumljen sam.

Soočen z dokazi se je Babis po več urah zaslišanja strl in priznal okrutno dejanje. Ženo je umoril v navalu besa, ker mu je grozila z ločitvijo, njun odnos naj bi bil že nekaj časa viharen. Napadel jo je, ko je spala. Glavo ji je tako dolgo tiščal v blazino, da je nehala dihati. Po navedbah obducenta je to trajalo pet ali šest minut. "Nisem hotel v zapor, hotel sem vzgajati najinega otroka," je pojasnil razloge za izmišljeno zgodbo.

Caroline Crouch je bila sicer rojena v Veliki Britaniji, a je bila vzgojena na grškem otoku Alonisosu. Njen očim, direktor v naftni družbi, je živel v Atenah, kjer je spoznal britansko učiteljico, ki je imela majhnega otroka. Zaljubila sta se in zgradil ji je vilo na otoku, kamor je Caroline prišla kot majhna deklica. Caroline je ostala v Grčiji in se zaljubila v Babisa, pred slabim letom pa rodila deklico.

Ljubeča družina zgolj navzven

Grki so ogorčeni. Policijska preiskava je bila obširna, vlada je za informacije, ki bi vodile do storilcev, celo ponudila 300.000 evrov. Gre za brutalen zločin, kot ga ne pomnijo. Zdaj so jezo preusmerili na brezčutnega morilca. Charalambos se je namreč na Carolininem pogrebu zelo čustveno poklonil svoji čudoviti ženi. Žalujočim je povedal, da ga stisne pri srcu, ko se zave, da bo hčerka odraščala, ne da bi se spominjala svoje matere. V poklon Caroline je dejal: "Imel sem srečo, da sem te spoznal, zelo srečen sem, da sem te imel rad, še bolj pa, da si mati mojega otroka."

Srečna družina - a očitno le navzven
Profimedia

Pred nekaj dnevi je Babis znova stopil pred sodnike. Tja so ga privedli oblečenega v neprebojni jopič. Na sodišču v Atenah se je zagovarjal pet ur. Na poti do sodišča se je obrnil k novinarjem in jim dejal: "Veliko opravičilo!" Grški mediji so poročali, da je med pričanjem na sodišče naslovil dve zahtevi: naj nadzorno kamero v njegovi hiši pregleda izvedenec ter naj pred sodiščem njegovi prijatelji in družina pričajo za to, da bo sodišče imelo širšo sliko o njegovem razmerju z Crouchevo. Medtem ko je pilot na socialnih omrežjih prikazal sliko ljubeče družine, zdaj na dan prihajajo drugače podrobnosti - za fasado ljubečega partnerja naj bi se skrival nasilen, ljubosumen mož, ki je ženo nadziral na vsakem koraku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta