Pijan se je hvalil z ugrabitvijo in umorom deklice Maddie

Zora Štok Zora Štok
14.06.2020 03:00

Tretjega maja 2007 je v portugalskem letovišču Praia da Luz izginila takrat tri leta stara deklica Madeleine McCann, klicali so jo Maddie. Osumljenca zdaj imajo, 43-letnega Christiana Brücknerja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kate in Gerry McCann, starša izginule Madeleine, sta veckrat pozivala vse, ki bi karkoli vedeli o njuni hčerkici, naj pomagajo pri preiskavi.
Reuters

Kot je v začetku minulega tedna zapisal angleški Daily Mail, so preiskovalci izginotja triletne Madeleine McCann naredili še korak naprej pri ugotavljanju sosledja dogodkov, ki so privedli do enega najbolj odmevnih izginotij otrok v Evropi sploh. Tretjega maja 2007 je v portugalskem letovišču Praia da Luz izginila takrat tri leta stara deklica Madeleine McCann, klicali so jo Maddie. Deklica je z mlajšima bratcem in sestrico, dve leti starima dvojčkoma Seanom in Amelie, spala v apartmaju, starša pa sta bila s prijatelji na večerji v restavraciji, nekaj metrov oddaljeni od apartmajske hiše. Starši so vsake pol ure šli v sobo pogledat, ali je z otroki vse v redu, in vse je bilo videti običajno. Dokler ni Kate McCann tik pred deseto uro zvečer, ko je ponovno prišla v sobo pogledat otroke, ugotovila, da Maddie ni več v svoji posteljici.

Glavni osumljenec je Nemec

Daily Mail je zdaj poročal, da so preiskovalci ugotovili, da je glavnemu osumljencu ugrabitve, 43-letnemu nemškemu državljanu Christianu Brücknerju, eden od hotelskih uslužbencev malo pred ugrabitvijo povedal, da deklica spi v odklenjenem apartmaju v kompleksu Ocean Club in da bi jo lahko brez težav ugrabil. Brücknerja so na tistem koncu Portugalske poznali, saj je od leta 1995 do 2007 stanoval v neki hiši med Praio de Luz in krajem Lagos. Kmalu po izginotju deklice se je tudi znašel med osumljenci, a policija ni imela dovolj dokazov za nadaljevanje postopka. Portugalska policija je leta 2008 preiskavo izginotja Madeleine McCann ustavila, nadaljevala pa spet leta 2013, ko so se pojavili novi indici in nekaj novih informacij. Omeniti velja, da sta bila na začetku med osumljenimi celo starša deklice, Kate in Gerry McCann, a so bili sumi po temeljiti preiskavi ovrženi.
Zdaj je zgodba dobila nov zagon. Po 13 letih sumov, kdo bi lahko bil kriv za ugrabitev in izginotje deklice, so angleška, nemška in portugalska policija zbrale dovolj informacij za utemeljen sum, da za izginotjem triletne Maddie stoji Christian Brückner. Ta naj bi se bil leta 2013 ali 2014 v nekem baru v Nemčiji pijan celo hvalil z ugrabitvijo in umorom triletne deklice, češ da je tudi najboljše, da je Maddie mrtva. Preiskovalci so bili sicer vseskozi pozorni nanj, saj je bil že večkrat obravnavan za različna kazniva dejanja, tudi zaradi spolnih napadov na otroke, a ga z izginotjem Maddie nikakor niso mogli povezati. Do letošnjega junija.

Glavni osumljenec, 43-letni Christian Brückner. prestaja kazen zaradi posilstva starejše ženske.
Carabinieri Handout
Kombi, v katerem naj bi bil osumljenec odpeljal Madeleine McCann
Uk Metropolitian Police

Deklico ugrabil in umoril?

V prvih dneh junija je nemška policija najprej sporočila, da je zbranih dovolj dokazov, da za ugrabitev osumijo Brücknerja, nekaj dni kasneje je nemško tožilstvo v Braunschweigu uvedlo preiskavo zoper njega, in sicer zaradi umora, saj so prepričani, da je osumljenec deklico ne le ugrabil, ampak tudi umoril. Ko se je utrdilo prepričanje, da je po 13 letih primer pred tem, da se zaključi in da starši deklice končno izvedo, kaj se je zgodilo z otrokom, so v javnost začele prihajati informacije o podrobnostih preiskave. Med najbolj pomembnimi je podatek o telefonskem pogovoru, ki ga je imel zdajšnji osumljenec (v celotni preiskavi jih je policija obravnavala okoli 600) na večer izginotja deklice. Trajal je od 19.32 do 20.22, uro kasneje je deklica izginila iz apartmaja. Policija je objavila tako številko klicanega kot klicatelja v upanju, da bi ju kdo prepoznal in bi prišli na sled tistemu, s katerim se je ugrabitelj pogovarjal. Pozornost preiskovalcev pa je že kmalu po ugrabitvi vzbudil podatek, da je Brückner dan po ugrabitvi svojega jaguarja, s katerim se je vozil po Portugalskem, prepisal na drugo ime. A ni bilo dovolj dokazov, da bi to lahko bilo povezano z izginotjem Maddie. Osumljenec je sicer v tistem času delal kot natakar, opravljal še druga dela, je pa bil obravnavan zaradi vlomov v hotelske apartmaje in tatvin. Le dokaza, da je vpleten v izginotje Maddie, preiskovalci niso našli.
Mediji poročajo, da nemška policija osumljenca preiskuje zaradi suma umora, medtem ko britanska policija primer še vedno obravnava kot iskanje pogrešane osebe, torej izginotje, saj ni trdnega dokaza, da bi deklica bila mrtva. Ne glede na to, da policiji dveh držav primer obravnavata z različnih izhodišč, pa so se pojavile tudi domneve, da bi tako nemška kot portugalska policija lahko v primeru Maddie McCann že prej storili več.

Posilil starejšo ameriško turistko

Tako je nemški Bild zapisal, da je lokalna policija iz Breunschweiga zveznim policistom poslala sporočilo, da bi bilo nujno Brücknerja podrobneje preiskati, saj naj bi indici kazali, da bi lahko bil vpleten v izginotje britanske deklice. A se je dopis nekje "izgubil" oziroma zvezna policija nanj ni reagirala. Za povrh je nemški Bild poročal, da je Brüknerjeva prijateljica, natakarica Lenita Johlitz, policiji povedala, da se je osumljenec leta 2014 v nekem lokalu nenavadno obnašal, ko so se pogovarjali o izginotju Maddie. Vidno nervozen naj bi bil takrat dejal, da obstaja več načinov, da "človeško telo hitro izgine, svinje jedo tudi človeško meso," naj bi ga bila slišala reči, je zapisal Jutarnji list pri povzemanju tujih medijev. Britanski mediji pa portugalski policiji očitajo, da je na prizorišče ugrabitve tako ali tako prispela prepozno in so se lahko nekatere sledi uničile, pa tudi, da niso reagirali na izjavo priče, ki je tri tedne po ugrabitvi pokazala na Brücknerjev kombi, v katerem je bila deklica, zelo podobna Maddie. Za povrh naj bi portugalska policija vztrajala, da je Brückner nedolžen.

Fotografija izginule deklice, ki je obkrožila svet. Šele po 13 letih so preiskovalci prišli na sled osumljencu.
Metropolitan Police Handout
Obala v mestecu Praia da Luz, kjer je pred 13 leti izginila takrat triletna Madeleine McCann
Rafael Marchante

Bodo dokazi dovolj trdni?

Nemški tožilec, ki vodi primer zoper Brücknerja, Hans Christian Wolters, sicer priznava, da nimajo dovolj trdnih dokazov, da bi osumljencu sodili zaradi umora, čeprav so prepričani, da je deklica mrtva. Manjka namreč ključni dokaz - telo oziroma truplo Maddie McCann. Zato je pozval vse britanske turiste, ki so kadarkoli videli osumljenega Brücknerja ali vedo, kje vse je živel, naj to sporočijo. Morda bi preiskava krajev, kjer je živel, privedla do najdbe trupla, se nadeja tožilec. Pričakuje tudi več informacij o njegovem načinu življenja, prijateljih, krajih, v katerih se je zadrževal, o tem, kaj vse je počel. Obenem tudi meni, da bi na krajih, kjer se je Brückner zadrževal, lahko našli ostanke drugih morebitnih žrtev, saj je prepričan, da je Brückner zagrešil več kaznivih dejanj kot le ugrabitev in verjetni umor male Maddie, a da niso bila prijavljena. Zato se nadeja, da se bodo morda oglasile žrtve spolnih napadov, ki teh iz različnih razlogov niso prijavile, sporoča omenjeni tožilec. Z zbiranjem dokazov pa se mu zelo mudi, saj bi se osumljenec kmalu lahko znašel na prostosti. Na Evropsko sodišče za človekove pravice je namreč vložil pritožbo, ker so mu za dejanja, storjena na Portugalskem, sodili v Nemčiji, po njegovem prepričanju pa bi se to moralo zgoditi na Portugalskem. ​Bitka s časom se torej tudi 13 let po izginotju male Madeleine McCann nadaljuje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta