(POGOVOR) Renato Kuzman: Ko smo na Drugi med prvimi uvedli pouk na daljavo, so se nam smejali!

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
30.05.2021 06:30
Veliko proslavo, čestitke in objeme ob tridesetletnici športnega oddelka na II. gimnaziji Maribor je zradiral koronavirus. A kot nam je zagotovil Renato Kuzman, pedagoški koordinator športnega oddelka že 20. leto, slavnostne akademije niso dokončno odpovedali, le prestavili so svečani dogodek na boljše čase.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Polona Hercog med "pionirskim" učenjem na daljavo Foto: Arhiv Renata Kuzmana
Arhiv Renata Kuzmana

Ko so leta 1990 v Mariboru, Celju in Ljubljani uvedli gimnazijski športni oddelek, so skočili v bazen, za katerega niso bili prepričani, kako globoka je voda v njem. A ne samo, da so splavali - športni oddelek mariborske II. gimnazije je danes med bolj uveljavljenimi, skorajda prestižnimi tovrstnimi oddelki v državi. Razredničarka prvega športnega oddelka 1990/91 na "Drugi" je bila Bojana Samarin, športna koordinatorica pa Breda Lorenci. "Tudi dejstvo, da II. gimnazija ni imela ustrezne telovadnice in so dijaki zato odhajali v dvorano Tabor, ni bila ovira," se spominja ravnatelj Ivan Lorenčič v knjižici ob jubileju 30 let športnega oddelka na II. gimnaziji Maribor. Ob tem podčrta: "Vse večja zahtevnost in obveznost športnikov, vpisanih v II. gimnazijo, sta zahtevali vse večje prilagajanje in razumevanje učiteljev za drugačen način dela. Tako danes ni več čudno, če dijaki prihajajo v šolo tudi sredi poletja ali na novoletni dan, da opravijo svoje obveznosti. Pri tem se je pokazalo še nekaj: vrhunski športniki najbolje usklajujejo šolo in športne obveznosti."

V petek in svetek

Renato Kuzman: "Za šport mi ni žal nobene ure." Foto: Osebni arhiv
Osebni Arhiv

Da je športnikom dosegljiv v petek in svetek, je v razgovoru poudaril Renato Kuzman, pedagoški koordinator športnega oddelka že 20. leto, sicer pa tudi profesor zgodovine in geografije: "V soboto, nedeljo, med prazniki - kadarkoli se lahko dobimo z dijaki, da uskladimo njihove športne in šolske obveznosti. Že od mladih nog imam rad šport, zato z veseljem pomagam dijakom športnikom. A veste, koliko starega dopusta še imam? Celih 35 dni! Niti ne bom mogel vsega porabiti ..."

Še nekaj prav ponosno izpostavi profesor Kuzman: "A veste, da smo pred slabimi dvajsetimi leti med prvimi v Sloveniji v našem športnem oddelku uvedli učenje na daljavo. Telekom nam je takoj priskočil na pomoč, tudi s prvima dvema prenosnima računalnikoma za Polono Hercog in Ilko Štuhec. Podprl nas je Olimpijski komite Slovenije, ki še danes deloma sofinancira učiteljevo delo pri izobraževanju na daljavo za vrhunske športnike. Takrat so nas prav debelo gledali, kaj neki da počnemo z učenjem na daljavo. Eni so se nam smejali, drugi so nas podcenjevali, češ, kakšno znanje pa je to - na daljavo!? No, in danes smo, kjer smo - učenje na daljavo je postalo, tudi zaradi epidemije, nekaj čisto vsakdanjega, normalnega."

Da so odlični dijaki skoraj vsi tudi vrhunski športniki in obratno, se Kuzman strinja z ravnateljem. Med drugim so športni oddelek obiskovali in uspešno opravili maturo smučarji Katja Koren, Klemen Kosi, Boštjan Kline, teniška igralka Polona Hercog, atletinja Sonja Roman, veslač Rok Kolander, hokejista Mitja Robar in Jan Muršak, odbojkarica Iza Mlakar, sošolci so bili nogometaši Timi Max Elšnik, Dejan Petrovič in Sven Šoštarič Karić ... Ko Kuzmana povprašamo, ali lahko izstreli ime najboljšega dijaka ali dijakinje (pa brez zamere do drugih), razmisli le sekundo ali dve: "Ilka Štuhec! Boštjan Kline tudi. Polona Hercog je gimnazijo končala z odličnim uspehom ... Te odlične ocene, ki jih dosegajo dijaki športniki, so prav neverjetne, ker marsikoga praktično ne vidimo v šolskih klopeh. Govorimo o dijakih, ki v šolskem letu manjkajo pri pouku od 500 do 700 ur!"

Boštjan Kline je bolj poredko sedel v gimnazijsko šolsko klop. Foto: Arhiv Renata Kuzmana
Arhiv Renata Kuzmana
Oddelek prve generacije športnikov na II. gimnaziji Foto: Arhiv Boštjana Tancerja
Arhiv Boštjana Tancerja

Kuzman odmahne z roko, ko ga povprašamo, ali športnikom kdaj pa kdaj pogledajo skozi prste. "Ah, ni tega. Poglejte Boštjana Klineta, ki se je vseskozi izobraževal na daljavo. Zaradi pogoste odsotnosti smo resda nekoliko podaljšali njegovo šolanje, vendar je fant maturo uspešno zaključil na daljavo. Pri maturi niti ne more biti protekcije. Tam so vsi enaki, pri nalogah se podpišejo s kodo (ne z imenom in priimkom), tako da profesorji nikomur ne moremo pogledati skozi prste, četudi bi si to kdo morda želel. Pa si ne, verjemite mi."

En razred je premalo

Na II. gimnaziji imajo en športni razred. "Kar pa v naši regiji ne zadostuje potrebam po športnih oddelkih. Pred dvema letoma je športni oddelek tako dobila tudi mariborska III. gimnazija. Seveda so številne ideje, kaj še narediti. V športu se zavzemamo za homogene oddelke, kot jih imajo v Gimnaziji Šiška, kjer sta denimo povsem nogometni in rokometni oddelek. Naša gimnazija je podpisala pismo o nameri s Smučarsko zvezo Slovenije. Radi bi ustanavljali panožne športne centre - v Mariboru bi tako lahko imeli homogen smučarski oddelek, če gledamo na Pohorje. Maribor je tudi odbojkarsko mesto in bi si zaslužil tudi tak razred. V Kranju so na Gimnaziji Franceta Prešerna zelo uspešni z nordijskim oddelkom, v njem so tekači na smučeh, skakalci, biatlonci ... Kranjsko gimnazijo je obiskoval tudi Primož Roglič, ker je takrat še skakal. Vsa ta leta plodno sodelujemo s tamkajšnjim športnim koordinatorjem Sašem Komovcem." Sedemnajst slovenskih srednjih šol ima športne oddelke: "V Mariboru sta dva, v Ljubljani jih je osem. Želimo si vsaj še en športni oddelek na II. gimnaziji. Prostor je seveda velika težava. Z učilnicami smo že zdaj na tesnem, potrebovali bi vsaj štiri nove."

Za vsakega dijaka poseben načrt

​Dvajset let je Renato Kuzman pedagoški koordinator. Se je kdaj naveličal tega nič kaj lahkega dela? "Nikakor ne. Sem športnik po duši. Če bi se še enkrat odločal, kaj bom počel v poklicni karieri, bi izbral enako. Športniki mi s svojo energijo dajejo neskončno spodbudo. Učenje športnikov zame ni naporno delo - v veliko veselje mi je, da se lahko učim od športnikov, tako kot jih nekaj naučim tudi sam. Z vsakim dijakom ob koncu šolanja opravim razgovor, individualni intervju mu rečemo. Zabeležim si opažanja, njihove izkušnje in predloge zatem skušam kanalizirati v vsako novo šolsko leto, v vsako novo generacijo."

Dominika Čonč, kapetanka nogometne reprezentance, je po opravljeni maturi odšla študirat v ZDA. Foto: NZS
Nzs
Tjaša Stanko, najboljša slovenska rokometašica, je na Drugi maturirala v šolskem letu 2015/16. Foto: RZS
Rzs
Rok Možič, najbolj nadarjen slovenski odbojkar, po osvojenem državnem naslovu odhaja na tuje. Foto: OZS
Ozs

Katja Fain bo plavala v olimpijskem Tokiu in je zdaj v četrtem letniku, II. gimnazijo obiskujejo uspešna tenisača Petra Drame in Sebastian Dominko, dvakratna evropska prvakinja v športnem plezanju Lucija Tarkuš pa odbojkarska članska reprezentantka Lorena Lorber Fijok, nogometaš Matjaž Kamenšek Pahič ... Dijaki imajo pri pedagoškem koordinatorju redno individualne konzultacije.

"Za vsakega športno zelo obremenjenega dijaka izdelam osebni izobraževalni načrt. Športnikom sem na razpolago 24 ur vsak dan v tednu, tudi julija, avgusta. Ne pretiravam, vsaj 350 dni na leto sem športnikom na voljo, tudi za pisanje testov med počitnicami, ki jih skrbno pripravijo učitelji. Naj pohvalim še zavzetost športnega koordinatorja Dejana Korotaja. S skupnim trudom učiteljskega zbora in dijakov športnikov dosegamo pri maturi 98-odstotno uspešnost. Naše dijake skozi šolanje pripravljamo na življenje, ki jih čaka po koncu športne kariere. Hvaležni so nam, z mnogimi ohranjamo stike še dolgo po koncu šolanja."

Apel državi

Za konec sva se s Kuzmanom dotaknila vpisa v športni oddelek II. gimnazije. Ni preprosto vpisati se vanj. "Učni uspeh v zadnji triadi osnovne šole prinaša maksimalno 175 točk, športni uspeh pa največ deset. Ugotavljamo, da je to razmerje problematično, šport prispeva premalo točk za vpis. Prepričan sem, da bi prav dober učenec lahko enako kot odličnjak maturiral v športnem oddelku, zdaj pa v oddelek sprejemamo v bistvu samo tiste s skoraj samimi peticami."

​Ronaldo se ne bi mogel vpisati na II. gimnazijo? "Haha ... Tisti, ki so športno nadarjeni, že v osnovni šoli ogromno trenirajo, zato si težko prigarajo petice. V izboru za športni oddelek pa, kot rečeno, upoštevajo samo številke, ocene, kar ni ne prav ne pošteno. Zato mnogi športniki ostajajo zunaj sistema, ki naj bi jim pomagal prebroditi srednjo šolo. Morali bi razmisliti tudi o poklicnem programu športnega oddelka, kar navsezadnje že imajo v številnih evropskih državah. Ker športne kariere bo prej ali slej konec, brez srednje šole, vsaj poklicne, pa se praktično nikjer ne moreš zaposliti. Vsem mladim vrhunskim športnikom, ki težko usklajujejo šolanje in šport, bi morali pomagati, ne samo odličnjakom. To naj bo apel državi, da nekaj postori v tej smeri."​

Dejan Rat
Osebni Arhiv
Katja Koren
Tit Košir
Radovan Gačić
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.