(PREMIERA) Alfa Romeo Milano: Nova milanska visoka moda

Artur Švarc
14.04.2024 04:00

Italijanska znamka je uradno predstavila novega člana družine - malega križanca Milano.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milano, najmanjši pri znamki Alfa, je tehnično precej manj unikaten in prvič povsem električen.
Alfa Romeo

Potem ko je tonale postal manjši SUV pri Alfi, je zdaj tu še manjši avtomobil, ki nosi ime po rodnem mestu - Milano. Na voljo bo kot električar in za pravoverne klasiciste z bencinskim motorjem s 100 kW. Milano ni skrivnost, napovedovan je že nekaj časa, ta teden predstavljeni primerek v rdeči barvi pa kaže, da Stellantis kot matično podjetje računa bolj na sveže in mlajše kupce kot na tako imenovane alfiste, skoraj verske fanatike pripadnosti več kot 110 let stare avtomobilske znamke.

Milano je torej kompaktni SUV (ali križanec) v B-segmentu, zelo popularnem razredu v Evropi - in je tudi prva povsem električna alfa. Sorodstveno si je blizu z avtomobili Jeep Avenger, Fiat 600e, Peugeot 2008 in Lancia Ypsilon. Dejstvo je, da svet še ni pripravljen na strogo elektriko in bi bila omejitev izbire strel v koleno - pa ne samo za italijansko znamko, ki od nekdaj slovi po tehniki, dizajnu in športnosti.

Dejstvo je, da milano ni niti malo klasična alfa, da je narejen od vrha do tal na novo. Postavljen je na platformo (e-)CMP, ki si jo deli s koncernom. Če je bil leta 2022 predstavljeni tonale še iz stare šole Fiat Chrysler Auto (FCA), je milano že plod novega koncerna in časov - in še eden od mnogih modelov različnih znamk z enako genetiko. To pomeni, da ima baterijo s kapaciteto 54 kWh, ki jo pije elektromotor s 115 kW (156 KM) na sprednjih kolesih. Tu je tudi druga, močnejša opcija Veloce, ki premore 176 kW (240 KM) iz električnega drobovja. Doseg po WLTP je do 410 kilometrov, hitrost polnjenja je do 100 kW. Dovolj, da od 10 do 80 odstotkov napolnite v manj kot pol ure, pravijo pri podjetju Alfa. Navigacija je narejena tako, da sama skrbi za optimalno pot in srečevanje polnilnih postaj.

Zadek izžareva športnost, ima prepoznavne linije, luči pa so zapakirane v nekaj, kar je podobno zadnjemu spojlerju legendarnega alfasuda.
Alfa Romeo
Prtljažnik meri 400 litrov in je za segment nadpovprečen.
Alfa Romeo

Jeep Avenger je svojo bencinsko različico dobil nekaj mesecev pozneje brez velikega pompa, pri Alfi pa so že v startu pomislili tudi na klasiko. Milano Ibrida namesto Milano Electrica pove, da je prvi hibrid, sicer blagi, s sistemom 48V, ki ga videvamo v večini tovrstnih Stellantisovih izdelkov. Gre za 1,2-litrski koncernski turbo mlinček s 100 kW (136 KM), šeststopenjskim dvosklopčnim menjalnikom in integriranim 21-kilovatnim elektromotorjem. Kasneje bo na voljo tudi štirikolesno gnana različica.

Slovo je vzel klasični ročni menjalnik, karakter alfe pa ohranja zelo natančno krmiljenje in obnašanje vzmetenja, vključno z mehansko zaporo diferenciala pri najbolj naviti električni različici Veloce. Elektrika in špera? Komaj čakamo, da vidimo to čudo.

Notranjost je pričakovano mešanica tipičnih Alfinih elementov in PSA oziroma Stellantisove pragmatičnosti. Gumbi so različni, struktura zaslonov pa znana že od francoskih sorodnikov. Kot tonale ima tudi milano digitalne merilnike, uokvirjene v zelo retro okrogle obroče, klasika so tudi reže za zračenje na robovih. Osrednji zaslon je močno obrnjen k vozniku, kar pomeni, da je Alfa Romeo znamka, kjer je voznik v središču pozornosti. Presenetljivo velik je prtljažnik, ki meri 400 litrov, skoraj 20 odstotkov več kot konkurenti v segmentu in pri hišnih konkurentih. Milano ima spredaj tudi frunk, kjer je dovolj prostora za polnilne kable. V dolžino meri 4,17 metra, širok je 1,78 metra in 1,5 metra visok. Daljši je od avengerja ter krajši, širši in nižji od peugeota 2008. Zanimive so tudi zadnje luči, črtice praktično čez celo širino avtomobila, a postavljene v prosojno črn zavihek, ki so ga alfisti takoj prepoznali kot prvi spojler alfasuda pred pol stoletja.

Dizajn smo prihranili za konec - pri milanu so se potrudili, da so ohranili nekaj skupne osnove z velikima prednikoma giulio in stelviom, ki sta bila še tehnično neodvisna, zdaj pa je seveda v slogu racionalizacije vse postavljeno na isto osnovo. Je pa milano oblikovan zelo unikatno, horizontalne luči so narejene v treh nivojih, med njimi pa je novi scudetto, ščit, ki je na voljo v več oblikah. Leggenda ima tradicionalni napis Alfa Romeo, progresso ima polno znamko z elementi logotipa. Še ena novost (ali starost) - registrska tablica je po dolgih letih spet na sredini, sicer zelo nizko, ampak vendarle.

Alfin dizajn z materiali in pragmatičnostjo matičnega Stellantisa najdemo v notranjosti.
Alfa Romeo

Na začetku bo milano na voljo kot premierna speciale, potem pa bodo na voljo tri različice opreme: Techno, Premium in Sport. Cene še niso znane, Italijani pišejo, da bo hibridna različica v osnovi vzela 29.990 evrov, električna pa bo z 39.500 evri za deset tisočakov dražja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta