Preporod hortenzije: Pobegla nevesta je osvojila slovenska srca

Matic Sever Matic Sever
25.08.2024 04:00

Hortenzije otrebujejo veliko vlage, zato pazite, da je zemlja vedno rahlo vlažna, vendar ne premočena. Postavite lonec na mesto, kjer bo rastlina dobila veliko svetlobe, vendar ne neposrednega sonca

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Grmovnica, ki navdušuje celo poletje
Matic Sever

Le redke grmovnice se po bujnosti in bahavem barvnem naboru lahko kosajo s priljubljenimi hortenzijami. Preporod so z nostalgičnimi vzgibi doživele najprej na vrtu, potem je sledilo navduševanje nad hortenzijami v cvetličnih loncih. Tako si bogato cvetje namesto v šopkih lahko v obliki lončnic ponesemo tik pred oči na terasi, balkonu, pri vhodu ali celo v notranjih prostorih.

Pobegla nevesta lahko zraste do dobrega metra visoko.
Matic Sever

Prvo vprašanje, ki se nam navadno poraja na to temo, je, ali so vse hortenzije primerne za gojenje v cvetličnih posodah. Bolj v teoriji kot v praksi bi načeloma lahko v cvetličnih posodah gojili vse hortenzije, če je posoda dovolj velika. V praksi imamo pogosto težavo, da moramo prilagajati nabor rastlin glede na dano oziroma mogočo velikost loncev in drugih posod. Tako se tudi pri hortenzijah bolj nagibamo k nižjim vrstam in sortam, ker so bolj obvladljive in jih lahko dalj časa vzdržujemo lepe.

Kako posaditi

Velikost lonca je pomembna. Ta naj bo dovolj velik, vsaj dvakrat večji od koreninske grude rastline oziroma lonca kupljene sadike. Pomembno je, da ima lonec drenažne luknje, ki preprečijo zastajanje vode. Za dobro drenažo uporabite mešanico šote, komposta in perlita ali pa kakšen bolj grob profesionalni substrat za okrasne rastline, grmovnice. Hortenzije imajo rade rahlo kisla tla, niso pa nujna, kot menijo nekateri.

Na dno lonca položite nekaj kamnov ali lončenih črepinj ali pa kar plast peska, da substrat ne bo zapiral drenažnih odprtin. Nasujte plast substrata in hortenzijo postavite nanj. Če je koreninska gruda zelo močno prekoreninjena, jo pred sajenjem še nekoliko razrahljajte. Lonec napolnite s preostalim substratom, tako da je rastlina na isti globini kot prej. Nežno pritisnite zemljo okoli rastline, da odstranite zračne žepe.

Tudi vijolične hortenzije raje sadimo v nekoliko bolj kisel substrat, sicer izgubijo odtenek.
Matic Sever

Po sajenju rastlino temeljito zalijte. Hortenzije potrebujejo veliko vlage, zato pazite, da je zemlja vedno rahlo vlažna, vendar ne premočena. Postavite lonec na mesto, kjer bo rastlina dobila veliko svetlobe, vendar ne neposrednega sonca. Hortenzije najbolje uspevajo v polsenci. Čeprav jih ponekod vidimo na direktnem soncu, pa pozorno poglejmo liste, ki so na takih legah pogosto zelo bledi, včasih tudi rumenkasti ali pa celo ožgani.

Nekatere imajo ploščata socvetja z večjimi sterilnimi cvetovi po obodu.
Matic Sever

Notranje in zunanje hortenzije

V osnovi je večina hortenzij primernih za sajenje na vrt, a pozorni moramo biti na podrobnosti. Modno je kupovati cvetoče sadike, ki pogosto prihajajo iz rastlinjakov. To pomeni, da so vsaj nekoliko pomehkužene, in če take prezgodaj ali prepozno v sezoni, ko je že precej mrzlo, postavimo na balkon ali teraso, bodo hitro propadle ali pa bo vsaj cvetje močno poškodovano.

Obstajajo pa določene sorte, ki so bile posebej žlahtnjene za notranjo uporabo in so manj odporne na nizke temperature, zato niso primerne za sajenje na prostem.

Še posebno med latastimi hortenzijami najdemo številne pritlikave.
Matic Sever

Težave in rešitve

Kmečke hortenzije so v loncih bolj izpostavljene mrzlemu vremenu, zato jih je treba pozimi potisniti ob stene hiš ali še dodatno zaščititi. Tiste sorte, ki poženejo cvetove iz enoletnih poganjkov, niso problematične, ostale lahko pomrznejo do te mere, da potem ne cvetijo. Za lataste hortenzije (Hydrangea paniculata) to ne drži, saj so bolj odporne in cvetijo na enoletnih poganjkih.

V vročini lahko nekatere hortenzije dobijo videz uvelosti. Takrat jih postavimo v bolj senčen del, lahko pa jim pomagamo tako, da jim samo začasno pod lonec postavimo podstavek, kjer se zadrži voda, ki jo lahko porabijo čez dan. Ko vročina mine, podstavek umaknimo, saj, kot sem že navedel, preveč vode škodi. Če vas je sončna pripeka ujela nepripravljene in je hortenzijo ožgalo, lahko zgornji del porežete in počakate, da dobite vsaj lep svež zelen videz z novo rastjo. Cvetove boste seveda žrtvovali.

Hortenzije v loncih lahko kombiniramo med seboj ali pa ob njih postavimo druge rastline.
Matic Sever

Pravi hit za lonce

Ena izmed posebnosti, ki jo moram omeniti, je hortenzija Runaway Bride (v prevodu Pobegla nevesta). Ta je zadnja leta pravi hit tudi v Sloveniji, saj s posebno pojavo in načinom cvetenja očara mnoge. Njena rast je bolj široka in ponekod nekoliko previsna, če raste v loncu. Nima velikih gostih socvetij, pač pa veliko manjših belih, ki poženejo iz zalistja - tako v cvetličnih posodah pričara pravo nevesto.

Pobegla nevesta tvori veliko manjših belih socvetij vzdolž celotnih vej in to ji daje res unikaten videz med hortenzijami. Odlična je v cvetličnem loncu. Po prvem poletnem valu cvetenja se vse do jeseni razpirajo še posamezna socvetja na mladih poganjkih. Zraste približno 120 centimetrov visoko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta