Pri pohvalah otroka ne smemo pretiravati

Ivan Soče
12.07.2020 04:40

Pohvalimo le tisto, kar je vredno pohvale. Pohvalimo delo, obnašanje, a tako, da to ni neposredno povezano z otrokovo osebnostjo. Torej pohvalimo trud, vloženo delo, vztrajnost, potrpljenje, natančnost … in šele nato rezultat.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Otroka moramo naučiti, kako naj pohvale (in graje) sprejema, razume in doživlja zdravo.
Profimedia

Veselje ob vsakem otrokovem napredku je naravno, skoraj refleksno. Ne moremo ga skriti. Navdušenje izražamo glasno, z nasmehom in vzhičenjem in to radost prenašamo na otroka. Otrok se takrat počuti ljubljen, sprejet, pomemben. Njegova duša zacveti, zažari in sam postane navdušen in ponosen, a ta čustva niso izvorno njegova. Pravzaprav ne more razumeti, za kaj gre. Ve le to, da je z nečim osrečil druge in da se pri tem tudi sam dobro počuti. Da je on vir nekogaršnje sreče. A seme tega navdušenja in ponosa ni vzklilo v njem. V otroka smo zgolj prenesli svoja čustva, podobno kot bi prenašali navdušenje nad novo igračko ali lepoto cveta. Otroci so lačni naše pozornosti, pohval in priznanj, odgovoriti pa si moramo, ali bomo to lakoto spremenili v nenasitnost ali pa jih bomo učili srečno živeti brez tovrstne duševne hrane. Tudi sami smo željni otrokovih dosežkov, četudi so pričakovani, naravni, nepomembni, vsakdanji, banalni. Zato vsakič, ko otrok uresniči to željo, se mu na čuden način zahvalimo – pohvalimo ga.
Redkokdaj premišljujemo o tem, zakaj, kdaj in kako otroka (po)hvalimo. Morda otroka hvalimo, ker smo slišali, da to deluje vzgojno, saj naj bi hvalili tisto, kar želimo, da otrok ponovi, in grajali ali spregledali tisto, česar ne želimo, da otrok ponovi. Morda je sodobna obsedenost s pozitivizmom zajela tudi nas in v vsem vidimo nekaj, kar je vredno pohvale, ter hvalimo vse povprek. Ali hvalimo otroka in njegova dejanja zgolj zato, ker je naš.
Morda s hvaljenjem hranimo lastno nečimrnost, lastni ego, svoj ponos. Morda pred drugimi pohvalimo otroka zato, da se sami hvalimo. Tako kot se hvalimo s kakšnim predmetom. Da bomo sami pred drugimi videti bolj pomembni. Da nam bodo zavidali zaradi otroka, če že ne zaradi nas samih.

Naj se otrok sam pohvali

Pomembnejše vprašanje je, ali s pohvalami krepimo otrokovo samostojnost in samozavest ali pa utrjujemo navezanost nase, navezanost na naše ocene. Morda s pohvalami čustveno izsiljujemo in dosežemo, da otrok naredi nekaj, kar sicer sam ne bi. Starši moramo paziti, da pohvale ne zlorabimo in ne hvalimo takrat, ko želimo, da otrok deluje zgolj v našo korist ali veselje. Otroka moramo naučiti, da sam prepozna takšno čustveno izsiljevanje in kako naj se mu upre. Ravnanje s pohvalami (enako z grajami) je pomembno, zato otroka moramo naučiti, kako naj jih sprejema, razume in doživlja na zdrav način.

Redkokdaj premišljujemo o tem, zakaj, kdaj in kako otroka (po)hvalimo.
Profimedia

Odvisnost od pohval

Otroci, navajeni pohval, so kasneje manj vztrajni, če niso deležni sprotnih pohval, manj so pozorni, če jih nihče ne opazuje in ne opogumlja. V pogovorih o temah, kjer ni sprejeto (pohvaljeno) njihovo mišljenje, ko se kdo ne strinja z njimi, hitro spremenijo temo pogovora in ostajajo prikrajšani za spoznavanje drugih mnenj, za celovito resnico. Takšni otroci so tudi kot starejši manj sočutni in radodarni, če tega nihče ne opazi, če ne pričakujejo pohvale (nagrade).
Otroci, ki so bili deležni pretiranega hvaljenja, postanejo odvisni od pohval. Delajo najraje tisto, za kar pričakujejo pohvalo, drugo jih manj zanima. Tako zamujajo številne prijetne trenutke novih izzivov, v njih bo ostalo veliko neizraženih talentov. Ne bodo znali v sebi poiskati notranjega motiva, redkeje bodo sledili svojim sanjam.
Vsaka pohvala nosi v sebi klico primerjanja z drugimi. Če enega otroka pohvalimo, s tem drugemu sporočamo, da on ali njegovo delovanje nista vredna pohvale. To je posredno izražanje nezadovoljstva, negativne ocene, kar lahko drugega prizadene. Vsaka primerjava prej ali slej povzroči tekmovalnost, ta pa konflikt, ljubosumje in celo nasilje.
Pohvalimo le tisto, kar je vredno pohvale. Pohvalimo delo, obnašanje, a tako, da to ni neposredno povezano z otrokovo osebnostjo. Torej pohvalimo trud, vloženo delo, vztrajnost, potrpljenje, natančnost … in šele nato rezultat. Pravilno delovanje privede do pravilnega rezultata. Zato naj bo naša pozornost posvečena delovanju. Izogibajmo se hvaljenju otroka, kako je priden, pameten, nadarjen, dober, spreten, lep. Pri oceni rezultata je dobro biti skromen pri komplimentih. Preprosta ugotovitev je dovolj: čudovita risba, perfektna zmaga, čist krožnik, pospravljena soba, srečen prijatelj, ker si mu pomagal … Še bolje je, če otroka prosimo, da sam opiše svoje delo, svoje početje in počutje. Naj sam oceni, kako se počuti pri kakšnem delu, nalogi, v medsebojnih odnosih, kaj mu je bilo všeč in zakaj, koliko je bilo težko, ali bi ga zanimalo kaj drugega, kako bi in ali bi naredil drugače. Tako bo oblikoval merila za lastno presojo in se učil ločevati sebe od rezultatov svojega dela. Sam bo v sebi odkril seme samomotivacije, samoljubezni, samoponosa in samospoštovanja.

Starši morajo najprej prevzgojiti sebe

V današnjem času je starševstvo (vzgoja) bistveno bolj zapleteno in zahtevno, kot je bilo nekoč. Ni več dovolj, da otroke vzgajamo enako, kot so vzgajali nas. Zdaj je treba otroke pripravljati na življenjske okoliščine, ki ne bodo enake tistim, v katerih smo mi živeli in živimo. Zdaj se starši morajo naučiti, kako otroka vzgajati, se naučiti, kako otroka učiti, da se sam uči, naučiti ga različnih tehnik ustvarjalnega razmišljanja … Starši se morajo prevzgojiti, da bodo otroka lahko pravilno vzgajali.

Dovolimo otroku, da vsestransko odrašča in se ne zgolj stara.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.