Prva vožnja: BMW X2 in Mini Countryman

Peter Pirkovič
31.03.2024 03:00

Na krožni poti po delu Gorenjske in Primorske smo pobliže spoznavali kar tri nove avtomobile iz skupine BMW. Dva sta čistokrvna bavarca, anglež pa se prvič v zgodovini sestavlja v nemški tovarni v Leipzigu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z bavarsko floto smo se prevažali po Gorenjski in severnem delu Primorske.
Žiga Intihar

Na voljo za preskus smo imeli tokrat kar tri modele. Pri BMW-ju so predstavili popolnoma novega X2, ki je po novem opremljen tako s klasičnimi bencinskimi in dizelskimi motorji ali pa je ta kupcem na voljo kot baterijsko vozilo. Če za hip pogledamo v preteklost, ugotovimo, da je bila prva generacija aktivna od marca 2018 do decembra lansko leto, v tem času pa so na globalnem nivoju prodali nekaj manj kot 400 tisoč vozil. Med temi je bilo 294 slovenskih kupcev. A še preden od blizu spoznam novega X2, mi dodelijo ključe novega countrymana. Občutno večji je postal anglež, ki mi je bil od celotne palete modelov Mini ves čas daleč najbolj zanimiv. Je prostorsko funkcionalen in tehnično dobro podkovan. Z novo generacijo so šli še korak naprej. Kar se tiče oblike, so oblikovalci obdržali prepoznavno škatlasto karoserijsko zasnovo, ki jo spremlja kratek pokrov motorja, dolga medosna razdalja, do 20 palcev velika kolesa, odsekan zadek in izboljšana aerodinamika (koeficient zračnega upora se je znižal z 0,31 na 0,26). V dolžino je ta zdaj za 13 centimetrov daljši in meri 4,43 metra, širok je 1,84 metra, za šest centimetrov pa se je povečala tudi višina (1,66 m). V potniški kabini je počutje zares dobro. Več je prostora, tako spredaj kot na zadnji klopi (vzdolžno pomična za 13 cm) in posledično večji je prtljažnik. Ta meri najmanj 460 oziroma največ 1460 litrov.

Novi mini countryman ima enako oblikovno zasnovo, obraz pa je povsem drugačen.
Žiga Intihar

Poleg usnja na sedežih je opaziti tudi velik delež recikliranih materialov. In ti so na otip prijetni. Uredili so tudi več odlagalnih mest za plastenke, telefone in druge drobnarije, a glavna novost pri njem je velik, sredinsko postavljen okrogel OLED-zaslon, ki je povezan s povsem novim multimedijskim sistemom MINI OS 9. Pravzaprav je to delo BMW-ja, saj je ista strojna in programska oprema vgrajena tudi v BMW X2. Posebnost tega je, da Bavarci sledijo trendom, ki jih postavlja Tesla. Denimo, preko tega zaslona lahko med postankom uporabnik igra igrice, brska po spletu ali pa uporablja eno od številnih znanih aplikacij za pretočne vsebine. Izboljšano je tudi glasovno upravljanje. Bo pa uporaba večina teh, po treh mesecih brezplačnega obdobja, plačljiva. Koliko, za zdaj še ne vedo. Da je mera polna, se prvi del testne poti lotim za volanom najzmogljivejšega countrymana JCW 4ALL, ki ima vgrajen dvolitrski turbo bencinski motor z 221 kW (300 KM), moč pa se prenaša na vsa štiri kolesa. Suveren, odločen, izjemno hiter in v programu Go-kart tudi zelo glasen. Z vključenim pokanjem iz izpušnega sistema. Več o njem zapišem, ko ga prevzamemo na preskus. Omenim naj, da je ta na voljo tudi s šibkejšim bencinskim motorjem, ohranili so tudi dizla in čez nekaj mesecev v ponudbo vključijo še električno verzijo. Cene zanj se gibljejo od 37.300 do 54.800 evrov za tistega z oznako JCW. Po kratkem spoznavanju z minijem se presedem v električno gnanega BMW-ja iX2. Velike prodajne načrte imajo zanj, kar pomeni, da trgovci že zdaj ponujajo zelo ugodne cene. Tako kot drugi proizvajalci, se tudi BMW-ju zavedajo, da elektrika ni poceni, zato so potrebni posebni prodajni prijemi. V ponudbi sta dve različici. Tista z dvema elektromotorjema in štirikolesnim pogonom zmore razvijati največ 230 kilovatov moči, s 64,8 kWh baterijo pa je vožnja brez postanka lahko dolga 417 km (tovarniški podatek). Obstaja še izvedba le z enim motorjem z največjo močjo 150 kilovatov, z isto baterijo, ki jo je mogoče polniti z močjo do 130 kW, doseg pa je povečan na največ 478 km. BMW pri njem, podobno kot Tesla, uvaja sistem priključi in polni, brez predhodne avtentikacije oziroma uporabe kartice oziroma aplikacije. A to za zdaj pri nas deluje le na polnilnicah Ionity.

Tudi notranjost minija je zdaj precej drugačna, ni več pilotskih stikal niti zaslona pred voznikom.
Žiga Intihar
Od Bohinjske Bistrice nas je na primorsko stran prepeljala železnica.
Žiga Intihar

Za zadnji del testnega kroga preskusim še bencinsko klasiko z oznako M35i M35i xDrive z 211 kW (300 KM) in 400 Nm navora iz štirivaljnega turbo bencinskega motorja. Bavarec zna biti zares hiter in samozavesten med ovinki. Štirikolesni pogon doda piko na i celotni predstavi. Sicer pa je X2 postal oblikovno zelo drugačen. Če je na sprednjem delu zasnova še nekako v hišnem oblikovalskem stilu, kjer za doplačilo osvetlijo ledvičke, je od B-stebrička dalje zgodba povsem drugačna. Kupejevsko nizka streha s položno zadnjo šipo se zaključi s karbonskim krilcem, na vertikalni površini zadnjih vrat pa najdemo luči, ki z obliko odhajajo daleč od ustaljenih oblikovnih smernic znamke. X2 je dolg 4,55 metra, kar je kar 19 centimetrov več od prve generacije, višji je za 6,5 centimetra in tudi za 2 centimetra širši. Večje dimenzije pomenijo tudi več prostora v notranjosti, zato prtljažnik zdaj meri 560 litrov, kar je 90 litrov več kot prej. Pri električnem iX2 je ta nekoliko manjši, 525 litrov. Potniška kabina se zdi nekoliko bolj utesnjena kot pri countrymanu, a še vedno dovolj premijska in primerno digitalizirana. Izpostaviti velja še to, da ima X2 na voljo še šibkejši elektrificiran trivaljni motor s 125 kilovati in dva dvolitrska dizla s 110 in 120 kilovati moči. Kaj pa cena? Osnovni X2 stane dobrih 45 tisočakov, tisti z oznako M35i 61 tisoč evrov, elektrika pa prinaša ceno 47.800 oziroma 55.400 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta