Raquel Welch je seks simbol postala pomotoma

Denis Živčec Denis Živčec
19.02.2023 03:00

Odšla je nepozabna filmska zvezdnica Raquel Welch. Čeprav je prodajala imidž zelo seksualne zapeljivke, je zasebno bila skromna, umirjena.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Seksualnost, ki jo je izžarevala Raquel Welch, je bila bolj neposredna od predhodnic tipa Marylin Monroe.
Profimedia

Kot osmrtnice se zadnje čase zdijo rubrike o modi, lepoti in zvezdnikih, toliko jih odhaja. Zlasti tistih, ki smo jim že nadeli naziv legendarni. V sredo je po kratki bolezni umrla ameriška igralka Raquel Welch, stara 82 let. Bila je pojem seksapila v desetletjih, ki jim danes pravimo retro. Med drugim je nastopila v filmih Fantastično potovanje in Milijon let pred našim štetjem.

Rojena kot Jo Raquel Tejada leta 1940 v Chicagu je postala znana z vlogo v fantazijskem filmu Milijon let pred našim štetjem iz leta 1966. Kot jamsko dekle Loana je takrat 26-letnica čez noč postala seks simbol. Delala je z velikimi imeni Hollywooda, kot so James Stewart, Frank Sinatra, John Huston in Burt Reynolds. Med drugim je prejela zlati globus za komično vlogo v filmu Trije mušketirji. Leta 1995 jo je revija Empire uvrstila med "100 najbolj seksi zvezdnic v zgodovini filma". Raquel Welch je bila štirikrat poročena in štirikrat ločena. Iz prvega zakona ima dva otroka.

Že Raquel Welch je bila zagreta za modo Divjega zahoda.
Profimedia

Popolno goloto je zavračala, njena hči ne

Generacije so sanjarile o njej, njen videz pa je navdihnil številne režiserje, tudi modne oblikovalce. Ko se je v šestdesetih letih pojavila na naslovnici revije Playboy, je v hipu postala predmet poželenja moških po svetu. Znana je bila tudi po številnih romancah, ki so redno polnile naslovnice rumenega tiska. Poročena je bila z Jamesom Westleyjem Welchom, producentom Patrickom Curtisom, njen mož je bil nekaj časa tudi režiser Andre Weinfeld in nato igralec Richie Palmer.

"Obožujem moške in obožujem biti v njihovi družbi, po drugi strani pa sem preveč neodvisna. Želim imeti razmerje, vendar, iskreno, težko najdem zanimive partnerje mojih let," je nekoč dejala v intervjuju. Na vrhuncu slave je živela zelo javno življenje, a se sčasoma umaknila s scene in začela svojo zasebnost varovati, kolikor je lahko. Le redko so jo še opazili na ulicah Los Angelesa. Leta so naredila svoje, a vse do zadnjega je ostala atraktivna ženska, polna življenjske energije.

Obline in morje mehkih las. Njena podoba je navdihnila tudi supermanekenke devetdesetih.
Profimedia

Leta 2019 je dala intervju za britanski Sunday Post. V njem je razkrila, da po desetletju slave resnično uživa v življenju stran od javnosti. Ni pa skrivala, da ji je še vedno godilo, ko jo je kdo prepoznal ali se je spomnil. "Lepše je, kot da te ne prepoznajo. V svoji karieri sem bila opažena, tako kot vsi drugi igralci in igralke, zato sem hvaležna, da javnost še vedno zanima, kje sem in kaj počnem," je dejala.

Čeprav je pozirala za zajčkasto revijo, nikoli ni posnela fotografije, na kateri bi bil povsem gola. Hugh Hefner, oče Playboya, je nekoč zapisal: "Raquel Welch, eden zadnjih klasičnih seks simbolov, je prišla iz obdobja, ko je lahko veljala za najbolj seksi žensko na svetu, ne da bi se povsem slekla. Zavračala je popolno goloto, jaz pa sem ji popustil, kar dokazujejo fotografije."

Raquel Welch ni hotela sleči vseh svojih oblačil niti na filmskem platnu, poudarjala je, da je bila vzgojena drugače. Njena hčerka Tahnee se je prav tako pojavila na naslovnici Playboya novembra 1995, na sliki v notranjosti revije je pokazala bistveno več kot mama.

Lepa gospa. Prestala je nekaj lepotnih popravkov, a ostala zvesta sebi.
Profimedia

Kariera najbolj glamurozen nesporazum

Čeprav je Raquel Welch ​v šestdesetih v glavnem prodajala imidž vroče spolne zapeljivke, je bila zasebno precej drugačna. Ena njenih najbolj znanih izjav se glasi: "Tega, kar počnem na platnu, ne smemo enačiti s tem, kar počnem v zasebnem življenju. Zasebno sem skromnejša in ne maram cirkusa." Priznala je tudi: "Nisem bila vzgojena v seks simbol niti ni v moji naravi, da bi to bila. Dejstvo, da sem to postala, je verjetno najlepši, najbolj glamurozen in posrečen nesporazum."

Težave v raju. Jack Thompson in Raquel Welch v zelo vročem filmskem prizoru
Profimedia

Veliko je doprinesla k razvoju ameriškega ženskega lepotnega ideala v to, kar je danes. Zaradi njenega čudovitega videza in erotičnosti je postala verjetno največja, hkrati pa tudi suverena in samosvoja seks ikona šestdesetih, ne pa seksualizirana blondinka petdesetih let, ki v javnosti daje vtis, da ne razmišlja preveč. Takšne so bile Marilyn Monroe, Jayne Mansfield in druge. Bila je temnolaska, eksotična, njena seksualna energija je bila veliko bolj neposredna od predhodnic. Neštete reklamne fotografije so pripomogle k popularizaciji njene podobe, sloga oblačenja ter dajale takt modnim trendom šestdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Bila je sokriva, da se je v tistem času razmahnil tudi trend zelo bahavih, glamuroznih in voluminoznih pričesk.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta