(RECEPT) Argentinska omaka čimičuri

Zora Štok
25.07.2021 04:40
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

velik šop zelenega dela peteršilja

malo zelenega dela koriandra

5 strokov česna

3 do 5 rdečih čilijev

sol, poper

1 dl vinskega kisa

2 žlici vode

1 žlička sušenega origana

1,5 dl olivnega olja

po želji še malo rožmarina, mete ali bazilike

Peteršilj in koriander z nožem drobno sesekljamo. Česen olupimo in narežemo ma majhne kocke (nikakor ga ne stisnemo). Čilije drobno narežemo; koliko jih bomo dodali omaki, je odvisno od tega, kako pikanten čimičuri želimo. V posodi zmešamo olje, kis, vodo, sol in poper, dodamo sesekljane začimbe in dobro premešamo. Zelišč in česna nikakor ne sekljajmo s paličnim mešalnikom ali v multipraktiku, v omaki se namreč morajo videti koščki česna, čilija in začimb. Preden omako uporabimo, naj vsaj dve uri počiva v hladilniku.

Omaka čimičuri izvira iz Argentine, dežele stejkov, in je skorajda nepogrešljiva na kosu govejega mesa, pečenega na žaru ali v ponvi. Se pa ta omaka lepo poda tudi k pečenim ribam (da niso vselej le peteršilj, česen in olje) in k belemu piščančjemu mesu. Pripravljajo jo še v drugih južnoameriških državah, kjer gojijo tradicijo priprave stejkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta