(RECEPT) Fižol z lečo

Zora Štok Zora Štok
06.03.2022 04:45

Dal makhani, kot je indijsko ime jedi, izvira iz regije Pandžab.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

20 dag suhega rdečega fižola

20 dag črne leče ali črnega fižola

30 dag pasiranega paradižnika

5 cm korenine ingverja

3 stroke česna

1 večja čebula

sol, poper

2 jušni žlici prečiščenega masla (gi)

po 1 žličko semen kumina in črnega sezama

1 zravnana jušna žlica mešanice garam masala

Za tarko:

1 srednje velika čebula

1 žlica masla

malo mlete rdeče paprike

malo mletega čilija ali popra

Obe vrsti fižola namočimo in pustimo čez noč. Če namesto črnega fižola uporabimo lečo, jo namakamo le uro ali dve. Obe stročnici skuhamo. Če uporabimo dve vrsti fižola, lahko oba skupaj skuhamo tudi v loncu na visok pritisk. Skupaj s fižolom damo v lonec tudi paradižnik, sesekljana česen in ingver, malo soli in 8 dl vode in kuhamo 30 minut. Če kuhamo lečo in fižol posebej, sestavin, razen soli, ne dodajamo, prihranimo pa vodo, v kateri so se stročnice kuhale.

V ponvi razpustimo maslo in dodamo drobno narezano čebulo, premešamo, in ko čebula uplahne, dodamo semena kumina in sezam, sol, poper, list lovorja in mešanico garam masala. Premešamo, pražimo minuto ali dve, dodamo drobno sesekljana ingver in česen, in ko česen zadiši, damo v ponev še paradižnik. Dolijemo toliko vode, da nastane gosta omaka, in kuhamo 15 do 20 minut. Potem dodamo stročnice, ki smo jih prej zmečkali ali na grobo spasirali, premešamo, po potrebi še začinimo z garam masalo, dolijemo dva do tri decilitre vode in na zmernem ognju kuhamo eno uro. Občasno premešamo, in če je jed pregosta, dodamo malo tople vode.

Tik pred koncem kuhanja pripravimo tarko, to potrosimo po jedi, tik preden jo postrežemo. Čebulo narežemo na tanke polmesece in jo do zlato rjave barve pečemo na razgretem prečiščenem maslu. Ko čebula začne rjaveti, po njej potrosimo mleto rdečo papriko in poper.

Za pripravo poleg rdečega fižola običajno uporabljajo črni fižol (urad ali sabut ma) ali črno lečo, ki ima zelo podoben okus.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta