(RECEPT) Grški raki saganaki

Zora Štok Zora Štok
14.11.2021 04:15

Tako pripravljeni raki so ena najbolj priljubljenih jedi z raki v Grčiji. Saganaki ali sagani je posebna posoda z dvema ročajema, v kateri v Grčiji poleg rakov pripravljajo tudi druge jedi, na primer školjke ali pečen sir.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Foto: Profimedia

Profimedia

Potrebujemo:

50 dag očiščenih rakovih repov (kozice, škampi)

2 žlici olivnega olja

2 stroka česna

1 manjša rdeča čebula

0,5 dl uza (ali mastike)

sol, poper

ščepec mlete rdeče paprike

2 mladi čebuli

25 dag sira feta ​

4 srednje veliki sveži paradižniki ali konzerva (40 dag) paradižnika v kockah

sesekljan peteršilj ali koprc

Najprej pripravimo omako. Čebulo in česen drobno sesekljamo, če uporabimo sveže paradižnike, jih narežemo na majhne kocke in damo na cedilo, da odteče sok. V ponvi segrejemo olje, dodamo česen in čebulo, solimo, popramo in med mešanjem malo pražimo. Potresemo z mleto rdečo papriko, dodamo paradižnik in med mešanjem počakamo, da se zmehča in spusti sok. Na majhnem ognju v pokriti posodi kuhamo omako, da se povsem zgosti.

Rakove repke malo solimo in popramo. V ponvi razgrejemo olje in repke pražimo največ dve minuti, toliko, da spremenijo barvo. Potem dolijemo uzo in z dna posode postrgamo, kar se je prijelo med pečenjem rakov. Vse skupaj premešamo in dodamo v ponev z omako. Feta sir nadrobimo in potresemo po rakih, jed rahlo premešamo, da se sestavine povežejo, po potrebi solimo ali popramo. Na koncu dodamo še sesekljan peteršilj ali koprc.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta