(RECEPT) Njoki po rimsko

Zora Štok Zora Štok
19.12.2021 04:25

Njoki po rimsko so malce posebni, drugačni, kot jih pripravljajo v italijanski pokrajini Lazio. Večinoma so njoki namreč pripravljeni iz krompirja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Foto: Profimedia

Profimedia

Potrebujemo:

1 l mleka

12 dag masla

2 rumenjaka

8 dag naribanega parmezana

25 dag pšeničnega zdroba

malo muškatnega oreška

sol

Pristavimo mleko, ki mu dodamo še pol litra vode, 20 dag masla in malo soli. Ko tekočina zavre, stresemo v posodo pšenični zdrob in nenehno mešamo, da se zmes ne prime dna posode. Na majhnem ognju kuhamo 15 minut. Ko se zmes nekoliko ohladi, vmešamo rumenjaka, 6 dag parmezana in nariban muškatni orešek ter še malo soli. Temeljito razmešamo, da nastane enakomerna zmes, potem jo zlijemo na ravno površino (lahko uporabimo pekač, obložen s papirjem za peko, ali keramični pladenj) in z lopatko poravnamo, plast naj bo debela 1,5 do 2 cm. Ko se zmes nekoliko ohladi, oblikujemo kroglice s premerom okoli pet cm, lahko pa jih tudi nekoliko sploščimo, da dobimo okrogle rezine, debele okoli 2 cm. Nekoliko zmehčamo okoli 5 dag masla in premažemo kroglice ali rezine ter jih potresemo s preostalim parmezanom. Naložimo jih na namaščen ali s papirjem za peko obložen pekač in pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj. Preden damo njoke v pečico, po njih potresemo koščke preostalega masla. Pečemo jih 10 do 15 minut.

Tako pripravljene njoke postrežemo s paradižnikovo omako. Pripravimo jo tako, da na olivnem olju prepražimo sesekljano čebulo in česen ter dodamo dve konzervi sesekljanega paradižnika, premešamo in kuhamo na zmernem ognju 20 do 30 minut, da se nekoliko zgosti. Med kuhanjem omako solimo in po želji malo popramo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta