(RECEPT) Zelenjava po rimsko

Zora Štok Zora Štok
16.10.2021 04:40
Ciambotta romana, kakor se glasi originalno ime jedi, je priljubljen način priprave zelenjave predvsem v osrednjem in južnem delu Italije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

3 rdeče paprike

3 zelene paprike

2 večja paradižnika

2 večja krompirja

1 srednje velik jajčevec

3 večje čebule

5 strokov česna

5 dag črnih oliv brez koščic

sol, poper

1 dl olivnega olja

šopek peteršilja

nekaj vejic bazilike

Paprikam odrežemo peclje in odstranimo semenje ter jih narežemo na 1,5 do 2 cm široke trakove. Krompir olupimo in narežemo na tanke kolobarje, olupimo tudi jajčevec in ga narežemo na tanke kolobarje. Prav tako ga lahko po dolgem narežemo na tanke rezine in jih prerežemo na pol. Čebulo in česen drobno sesekljamo. Paradižniku odstranimo semenje in ga narežemo na majhne kocke, olive narežemo na tanke kolobarje. Peteršilj in baziliko drobno sesekljamo.

V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo čebulo in česen in pražimo štiri minute. Mešamo in pazimo, da česen ne porjavi. Ko čebula nekoliko uplahne, dodamo vso narezano zelenjavo, solimo in popramo po okusu. Temperaturo znižamo in zelenjavo v pokriti posodi dušimo 30 do 40 minut oziroma dokler krompir ni mehak. Vmes vsebino ponve večkrat premešamo. Na koncu dodamo sesekljan peteršilj in baziliko, premešamo, po potrebi dodamo še malo soli in popra ter v odkriti posodi pustimo jed na zmernem ognju, dokler ne povre vsa tekočina. Tako pripravljeno zelenjavo lahko postrežemo kot samostojno jed, tekne s svežim kruhom, lahko pa tudi kot prilogo mesnim jedem. Tekne tudi hladna.

Poleg zelenjave, kot je navedena v tem receptu, po drugih regijah ciambotto (kar pomeni vrsto enolončnice) pripravljajo tudi z dodajanjem druge zelenjave.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta