(RECEPT) Štajerski šarkelj

Zora Štok Zora Štok
22.05.2022 03:16

Tako pripravljen šarkelj je značilna sladica avstrijske Štajerske.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

25 dag moke

20 dag sladkorja v prahu

5 jajc

10 dag fino mletih bučnic

1,2 dl bučnega olja

1,2 dl vode

5 dag kristalnega sladkorja

3/4 vrečke pecilnega praška

1 vaniljev sladkor

Moko presejemo s pecilnim praškom in mletimi bučnimi semeni. Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Beljake s kristalnim sladkorjem stepemo v sneg. Rumenjake skupaj s sladkorjem v prahu, vaniljevim sladkorjem, bučnim oljem in vodo penasto stepemo. Ko je zmes rahla in svetlo rumena, postopoma vmešamo presejano moko z dodatki, potem pa v to vmešamo še sneg. Sneg vmešavamo z leseno kuhalnico ali lopatko, najprej približno tretjino, in ko je zmes rumenjakov in beljakov enakomerna, vmešamo še preostali sneg.

Pekač za šarkelj s premerom 24 do 26 cm namastimo in potresemo z moko ali drobtinami. Vanj zlijemo testo in šarkelj v pečici, ogreti na 180 stopinj, pečemo 50 do 60 minut. Ali je šarkelj pečen, preizkusimo z zobotrebcem, ki ga zapičimo v testo - na njem ne sme biti sledi testa.​ Šarkelj zvrnemo iz modela na rešetko in ga pustimo, da se ohladi. Lahko ga potresemo s sladkorjem v prahu in celimi ali sesekljanimi bučnimi semeni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta