(REPORTAŽA) Bleščeča zabava za 20 let: Frizer, ki lepša zvezdnato nebo

Denis Bende Živčec
01.10.2023 03:30

Slovenska estradna scena bi bila precej manj atraktivna, če ji ne bi svojega čudežnega dotika podaril Kristijan Skamljič Kiki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Natalija Verboten že dolgo svoje lepe lase zaupa Kikiju.
Natalija Verboten že dolgo svoje lepe lase zaupa Kikiju.
Osebni arhiv

Če ste estradnik, so se vas njegove čarobne roke najbrž že dotaknile. Tako zelo je povezan s tistimi, ki nas zabavajo, nastopajo in skrbijo, da je življenje lepše, zabavnejše. Povsem jasno je, kdo je slovenski frizer, ki mu lase, v frizerski zaupniški maniri pa tudi zasebne zgodbe, zaupa največ znanih Slovencev, predvsem pa Slovenk. Že dvajset let bleščečega ustvarjanja. In prav tako, bleščeče in z močnim estradnim nabojem, je svoji prvi dve desetletji ustvarjanja v mariborskem Klubu s pompozno zabavo proslavil Kristijan Skamljič. Kiki. Bil je prvi, ki je lase Nike Zorjan pobarval rožnato, sodeloval je s številnimi velikimi zvezdami z območja nekdanje skupne države, tudi s Severino. Na njegovi zabavi se je znanih obrazov kar trlo. Je čaga uspela? "Je. Prvotni plan je bil precej drugačen, zamislil sem si bolj intimno druženje z ljudmi, ki so zaznamovali teh dvajset let. Ko pa sem začel razmišljati, da je za mano kar nekaj lepih in uspešnih zgodb, je bilo treba spremeniti plan in poiskati večji prostor. Večer se je odvil tako, kot sem si ga zamislil, in resnično sem hvaležen vsakemu, ki se ga je udeležil," pravi Kiki, ki si bo druženje ob jubileju najbolj zapomnil po vznemirljivi mešanici ljudi z vseh vetrov in obdobij svojega ustvarjanja.

Kiki je bil prvi, ki je lase Nike Zorjan odel v rožnato.
Osebni arhiv

Ustvarjal tudi na newyorškem modnem tednu

Katere prelomnice s prehojene poti si bo najbolj zapomnil? "Teh dvajset let je res hitro minilo, hitreje, kot se zavedam. Ko pogledam nazaj, se spomnim, kako sem si nekoč želel vse to, kar sem kasneje dosegel. Lahko bi rekel, da so to bile sanje, za katere nisem bil stoodstotno prepričan, da se bodo uresničile, sem pa trdo delal, da bi se. Prelomnic je bilo kar nekaj, največja pa se je zgodila, ko sem delal na newyorškem tednu mode," se spominja Mariborčan.

Od fanta z ljubeznijo do lepih pričesk do najbolj znanega slovenskega zvezdniškega frizerja torej. "Želja je bila v meni že od mladih nog, takrat sta bili 'moji modelki' sestrična in družinska prijateljica. Zares se je začelo leta 2003, ko sem še pred vstopom v prvi letnik friziral na svoji valeti. Vse od takrat sem stremel k cilju, da bom nekoč tudi sam friziral vse te zvezdnice, ki sem jih spremljal po televiziji in v revijah. Glej ga, zlomka, dvajset let kasneje lahko rečem, da skoraj ni slovenske zvezdnice, ki še ne bi sedela na mojem stolu, kot tudi marsikatere tuje," je ponosen Kiki.

Velika torta za sladkih in lepih pričesk polnih naslednjih dvajset let.
Osebni arhiv

Kdo je Kiki, kadar nima glavnika in škarij v rokah? "To bi morali vprašati družino in prijatelje, zagotovo bi povedali kaj zanimivega. Sicer pa je Kiki povsem običajen fant, ki ima rad druženja s prijatelji, potovanja, na katerih spoznava druge kulture, zadnja leta pa tudi rad prebere kakšno dobro knjigo. Rad sem z družino, ker se mi zdi, da čas tako hitro beži, in ne bi si rad nekoč očital, da svojim najbližjim nisem posvetil dovolj časa," pravi.

Zvezde in zvezdnice se niso kar čez noč usule z neba. " Seveda ne, estrada so bile sanje, na poti do teh sanj pa sem uredil marsikatero žensko in moško frizuro. Imel sem veliko srečo, ker so mi ljudje hitro zaupali svoje glave. Iz časa šolanja se spomnim klica za striženje, glas na drugi strani je dejal: 'Bi ti mene upal postriči?' In moj odgovor je bil: 'Jaz upam, če upaš ti. Vse ostalo je zgodovina," pripoveduje Skamljič.

Estradnicam je v pomoč tudi na raznih festivalih, fotografiranjih in snemanjih. Veliko zanimivih zgodb se je nabralo. "Vedno se z nasmehom spomnim snemanja spota ene naših estradnic, ki je med menjavo frizure od utrujenosti zaspala skoraj na mojih rokah. Rad se pošalim, da sem na snemanjih deklica za vse, saj mi ni težko narediti tudi kaj drugega, ne zgolj svojega dela," pravi.

Mariborčana, ki delata slavne Slovence lepše. Kristijan Skamljič Kiki in modni oblikovalec David Hojnik
Osebni arhiv

Dober frizer je dober poslušalec

Tudi frizerski poklic se je z leti spremenil. Zdi se, da je nekje vmes doživel inflacijo, morda celo razvrednotenje, danes pa frizerji blestijo v družabni kroniki, imajo dolge čakalne vrste, cene njihovih storitev letijo v nebo, nekateri so nadvse iskani. "Mislim, da se je situacija izboljšala v primerjavi s prejšnjimi leti. Ljudje bolje razumejo, kako pomembna je pričeska, ne samo za videz, ampak predvsem za počutje. Če imaš še tako slab dan, ti ga nova pričeska lahko spremeni v dobrega," razmišlja Kiki.

Kakšen mora biti dober frizer? "Dober frizer mora biti tudi dober poslušalec. Vsi se zavedamo, da smo frizerji na nek način tudi psihoterapevti. Stranke k frizerju ne pridejo samo po novo frizuro, ampak se pridejo sprostit, razbremenit. Včasih nasmeh in lepa beseda ob lepi pričeski delata čudeže."

Ganljivi trenutki. Kikija so na slavju presenetili najbližji, tudi modni fotograf Tibor Golob, mojstrica ličenja Doroteja Premužič in drugi.
Osebni arhiv

Kateri trendi so mu v teh dvajsetih letih šli najbolj na živce? "Tega ne smem povedati, haha. Bolj me je motilo to, da so si ljudje omišljali pričeske, ki jim ne pristajajo. Žal vse, kar je v trendu, ni za vsakogar, tudi meni marsikatera frizura ne pristaja in je zato nimam. Se pa vsi nasmejimo, ko gledamo fotografije s frizurami, ki smo jih nekoč nosili," odvrne.

In kakšne pričeske so zdaj v trendu? "Bolj kot to, kaj je 'in', je pomembno, kako se s pričesko počutimo. Sicer pa bob, pixie cut, grunge, topli ali hladni barvni toni … Malo igrivosti in drznosti nam ne škodi," svetuje frizerski mojster. Pa naslednjih dvajset? Kakšna bodo? "Upam, da prinesejo uresničitev še neizpolnjenih želja. Grem kar pakirat kovčke, ker me Beyonce in Jennifer Lopez že čakata," se nasmeji Kristijan Skamljič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta