(REPORTAŽA) Številke prenočitev se že bližajo predkoronskim letom

Andrej Humar
17.03.2024 05:00

Iz turističnih pisarn Zell am See-Kaprun in Saalbach so nas k obisku povabili z željo po prikazu vložka in opravljenega dela za organizacijo večjih mednarodnih dogodkov in s trditvijo, da zelo cenijo slovenske goste.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Proge na ledeniku Kitzsteinhorn
Proge na ledeniku Kitzsteinhorn
Andrej Humar

Saalbach in celotno Solnograško bosta v soboto začela gostovati finale svetovnega pokala v alpskem smučanju. Celotedenski odmevni dogodek organizatorjem služi tudi kot generalka za naslednje svetovno prvenstvo, ki bo februarja prihodnje leto. Ogromni finančni vložki in izjemen trud organizatorjev imajo samo en cilj - povečanje popularnosti in večji izkupiček zimsko-smučarske ponudbe v prihodnosti.

Iz turističnih pisarn Zell am See-Kaprun in Saalbach so nas k obisku povabili z željo po prikazu vložka in opravljenega dela za organizacijo večjih mednarodnih dogodkov in s trditvijo, da zelo cenijo slovenske goste, ki smo pri njih tradicionalno prisotni v zadovoljivi meri. Kljub temu si želijo obiskanost še povečati oziroma pritegniti turiste, ki več potrošijo. Spodbudno se nam zdi, da njihova vizija ne temelji na hiperkomercializaciji in nenehnem širjenju, ampak v kvalitetnejši ponudbi storitev, ki se posledično lahko dražje prodajajo. Priznavajo tudi, da se je obisk slovenskih gostov po natančnih statističnih podatkih v zadnjih letih zmanjšal za dobrih trinajst odstotkov, in to bi radi popravili. Med pogovorom jih je presenetila informacija (s katero začuda niso bili seznanjeni) o ugodni družinski predsezonski akciji italijanskega združenja Dolomiti Superski, ki je po našem mnenju prepričala mnoge, da so v predsezonskem obdobju romali k blagajnam smučišč v nam najbližji kraj Alleghe oziroma v Cortino.

Zell am See: smučarska idila
Andrej Humar

Ko se je pred nekaj leti Saalbach združil s Fieberbrunnom in s Zell am see-Kaprunom uvedel skupno smučarsko vozovnico Ski Alpin, so z več kot štiristo kilometri prog in sto enaindvajsetimi večinoma najmodernejšimi žičniškimi napravami postali največje smučarsko področje v Avstriji. Večina prog je tudi fizično povezanih, le med zadnjo gondolo v Zellu in prvo v Saalbachu je trikilometrska avtobusna povezava. Nekaj kilometrov več so oddaljene še proge ledenika Kitzsteinhorn nad Kaprunom.

Ob našem obisku v drugi polovici februarja so bili v vrhuncu sezone prevladujoči predvsem nizozemski in nemški gostje, ki so poleg domačih gostov tradicionalno najbolj množični obiskovalci. Slovenskih registrskih tablic ali besed na smučišču je bilo kljub šolskim počitnicam zahodnega in osrednjega dela Slovenije v več dneh zaznati le nekaj.

Ledenik Kitzstenihorn nad Kaprunom
Andrej Humar

Do konca maja na ledeniku

Ker z vremenom nismo imeli posebne sreče (v teh dneh smučišča kažejo bistveno bolj zimsko podobo kot slab mesec nazaj, ko je bilo na smučiščih tudi do petnajst stopinj), so proge povsod spominjale na naš nesrečni Kanin, ko so bili kuclji res ogromni. Sam sem jih imel nekdaj resnično rad, vendar se z leti, zatečenimi koleni in napredovano hernijo zdaj raje drsam po nekoliko manj zahtevnih terenih. Čeprav so se ratrakisti resnično trudili, so visoke temperature, ki tudi ponoči niso padle pod ničlo, naredile svoje. Tako smo si poleg obveznih intervjujev z vodilnimi v turizmu in obsmučarskih dejavnostih v obliki viljamovke in piva na apres-skiju in namakanju v toplicah vzeli nekaj več časa za naključna kramljanja z različnimi delavci v turizmu in gosti različnih narodnosti. Tisti, ki se ukvarjajo s turizmom (in teh je večina), so bili zelo prijazni in so se pogovora resnično veselili, da smo včasih pogrešali tisto stereotipsko avstrijsko zadrtost. Kmalu so nas prijazno podučili, da je to bolj lastnost sosednjih Tirolcev.

Počitek in užitek
Andrej Humar

Sproščujoče je, da se največkrat z nemščino in angleščino predvsem pri podpornem osebju ni treba truditi, saj jih večina prihaja iz naših bivših bratskih republik, pa tudi veliko Romunov, Bolgarov in Ukrajincev so pripeljali. Vodilni pri tem priznavajo, da so kadri največji izziv. Razen vodstvenih kadrov potrebujejo praktično vse profile turističnih delavcev in dobrodošel je vsakdo, ki je pripravljen delati. Zgovoren in zanimiv je oglas na mestnih avtobusih, ki vozijo do vznožij smučišč, ki so polepljeni kar z oglasi za šoferje, ki jih nujno potrebujejo.

Zimska sezona se teden po veliki noči praktično povsod končuje, do konca maja pa bodo obratovale naprave na ledeniku. Hotelirji in sobodajalci so z iztekajočo se zimsko sezono večinoma zadovoljni, saj prihajajo številke prenočitev že čisto blizu predkoronskim letom. Tako so imeli na primer samo v Zell am Seeju skoraj tri milijone prenočitev na letni ravni. Da se jim na vprašanje, kako je pa bilo med korono, zresni obraz, ni nič čudnega, saj je preko devetdeset odstotkov dela neposredno ali posredno povezanega s turizmom. Tudi gostinci si lahko manejo roke, saj so bile vse koče in drugi gostinski obrati kljub precej zasoljenim cenam med našim obiskom nabito polni in se je moralo na prosto mizo povsod čakati. Slabe snežne razmere so gostincem prej služile kot škodovale, saj je večina s smuko zaključevala prej. Gneča v lokalih ter tudi na napravah in parkiriščih je kljub počitniškemu vzdušju povzročala nekaj nervoze, so se pa že zgodaj popoldan gostje sproščali ob tancer ritmih v številnih apres-ski zabavah.

Slikoviti Zell am See-Kaprun

Zell am See že dolgo spada med popularnejše turistične destinacije v Avstriji, pa tudi med evropske alpske bisere. Kraj v osrčju solnograške regije z nekaj več kot 10.000 prebivalci je bil najprej znan zaradi slikovitega alpskega jezera in letnega turizma, katerega začetek sega v polovico devetnajstega stoletja. Svetovno znano jezero ponuja različne dejavnosti, kot so jadranje, plavanje, veslanje, supanje, ribolov ali zgolj ohladitev v vročih poletnih dneh. Zgledno urejenih kolesarskih cest, pešpoti in stez je v okolici toliko, da jih tudi najbolj vneti kolesarji in hribolazci v tednu vidijo le manjši del.

Narodni park Visoke ture je eden najbolj spektakularnih visokogorskih krajinskih parkov. Tu domujejo mnoge rastlinske in živalske vrste, edinstvene za ta ekosistem. Lokalna oblast se zaveda pomena ohranjanja tega in v desetletju naj bi ves žičniški in ostali javni prevoz tekel na lastno solarno električno energijo. Že preko 150 let stara tradicija turizma se je praktično razcvetela s postavitvijo železniške infrastrukture, ki je lahko v idiličen kraj ob alpskem jezeru pripeljala večje število aktivne sprostitve željnih obiskovalcev. Ta se poskuša sedaj obuditi z ekološko trajnostno noto javnega prevoza, a so prihodi še vedno krepko vezani na ceste.

Pospešen razvoj zimskega turizma se je začel v poznih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in je skupaj s Saalbachom med bolj prepoznavnimi in razvitimi smučarskimi centri v Evropi. V nenehno tekmo za goste ga sili že bližnja konkurenca, saj je sloviti Kitzbühel oddaljen le dobrih štirideset kilometrov, v radiju dvesto kilometrov pa deluje vsaj še ducat konkurenčnih destinacij.

Kaprun
Andrej Humar

Poleg vrhunske ponudbe za smučarje obstranska ponudba prav nič ne zaostaja. Z lokalnim vodnikom lahko obiskovalci opravijo digitalni ogled kraja. Obstaja deset postaj za obisk, kjer lahko raziskujejo zanimiva in zgodovinska mesta, zgodbe pa pripovedujejo lokalne in znane osebnosti. Kraj tudi redno organizira različne dogodke, kot je tako imenovana tržnica mesta, kjer so na voljo regionalne jedi domačih proizvajalcev. Med vrhunce obsmučarske ponudbe zagotovo spada tudi eno boljših kopališč, ki smo jih kadarkoli obiskali. V Tauern SPA lahko iz mnogih zunanjih in notranjih bazenov pogledujete proti vrhovom in progam ledenika.

Na drugi strani so vrhu Schmittenhöha poleg smučarskih prog dodali še umetniški projekt Gora umetnosti in kulture, ki je prvi takšen projekt v Avstriji in tako največje razstavno območje v Evropi.

Mondeno sodobni Saalbach

Razvoj Saalbacha kot zimsko-turističnega kraja je še bolj presenetljiv. Čeprav je oddaljen le dobrih petnajst kilometrov od Zell am Seeja, je bil v začetku dvajsetega stoletja še med revnejšimi in najmanj razvitimi vasmi v celotni državi. Zaradi izoliranosti in oddaljenosti so nekateri rešitev videli v zimskem turizmu oziroma smučanju. Prvo vlečnico so postavili že leta 1945, skokovit razvoj pa doživlja v zadnjih tridesetih letih. Že dolgo nazaj so se združili z bližnjim Hinterglemmom in Leogangom, nekaj let nazaj pa se jim je pridružil še Fieberbrunn. Prav priključitev slednjega je bila takrat svojevrstno presenečanje, saj ta geografsko spada v Tirolsko in Kitzbühelske Alpe. Prej predvsem zimsko orientiranem turizmu so v zadnjem obdobju dodali letno ponudbo z zelo urejeno infrastrukturo in odmevnimi dogodki za gorske kolesarje in tako postali tudi meka ljubiteljev kolesarskih stez oziroma trejlov.

Odštevanje do svetovnega prvenstva 2025 v Saalbachu
Andrej Humar

Program finala svetovnega pokala se ta vikend začne s slalomom in veleslalomom, za hitri disciplini superveleslalom in smuk pa je zaradi obveznih treningov rezerviran celoten naslednji teden, ki se bo v nedeljo, 24. marca, končal z ženskim in moškim smukom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta