Romantični pušpanovi oblaki

Matic Sever Matic Sever
14.04.2019 01:54

Eden najboljših evropskih krajinskih arhitektov Jacques Wirtz je pri Antwerpnu ustvaril vrt, ki obiskovalcem jemlje sapo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Znamenita živica iz pušpanov, ki spominjajo na oblake.
Matic Sever

Belgija je majhna evropska država ob Severnem morju, ki poleg znamenite čokolade in nepreglednega števila različnih piv premore tudi enega najboljših evropskih krajinskih arhitektov. Impresivno delo Jacquesa Wirtza je ubralo posebno pot in poskrbelo za dobro prepoznavnost njega samega v sleherni kreaciji, ki je zrasla iz njegovih zamisli. Gospod Wirtz se je rodil v predmestju Antwerpna leta 1924. Po študiju krajinske arhitekture je bil med drugo svetovno vojno prisiljen delati v eni od nemških vrtnarij.
Leta 1950 je pričel službo vrtnega oblikovalca in kasneje krajinskega arhitekta. S svojim talentom je posegal po vse večjih projektih. Eden njegovih večjih in bolj poznanih je zagotovo prenova Jardin du Carrousel v Parizu. Poleg Belgije in Francije je ustvarjal še v Veliki Britaniji, Španiji, Švici, ZDA, na Portugalskem in drugod.

Okrogla socvetja lukov
Matic Sever

Nenavadna zasaditev

Dve četrtini zidnega vrta sta nenavadno zasajeni s številnimi grmovnicami in drevesi. Nenavadno zato, ker je bil vrt nekdaj, ko okrasno drevesničarstvo še ni bilo tako razvito kot zdaj in so bile sadike na voljo le kratek del sezone, namenjen za čakalnico. Za posamezne projekte so morali v času, ko so drevesničarji izkopali rastline, nabavili vse potrebne sadike, nato pa jih dali na "čakanje" v lasten vrt, da so kasneje romale k novim lastnikom. Že nekaj časa so sadike drevnine celo leto na voljo tudi v kontejnerjih, zato so to početje opustili, v vrtu pa so ostale delno formalno, kot v drevesnici zasajene linije rastlin; teh niso kar opustili, pač pa jih skrbno negujejo in obrezujejo, s tem pa so jih spontano vključili v celoten vrt.

Bogato rastlinsko dogajanje je umirjeno - s preprostim pravokotnim ribnikom.
Matic Sever

Nemoten pogled na zabavo barv

Med poljem trajnic in enoletnic ter čudovito hiško, ki zaradi številnih plezalk deluje še bolj domačno, se razprostira lepo negovana trata. Ta zelena površina skupaj s preprostim pravokotnim vodnim motivom, v katerem se zrcali vse okoliško bogastvo, ustvarja umirjeno podlago in nemoten pogled na zabavo barv in oblik v ozadju. Pestro pa ni le zunaj. V majhnem ogrevanem rastlinjaku se bohoti zelo velika zbirka tropskih orhidej, ki so kot dodatna mala zakladnica že tako bogatega "zelenega dvorca".

Eden vidnejših projektov Jacquesa Wirtza je ogromna fontana pri gradu Alnwick Castle v Angliji.
Matic Sever
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta