Številk, ki so pri nas srečne, drugod ne marajo

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
08.08.2021 06:30
O nobeni številki ne moremo trditi, da po vsem svetu velja za srečno ali nesrečno. Vsaka kultura ima svoje specifične numerične simbole, ki izvirajo iz tradicije ali starih legend.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pixabay

V Tokiu se končujejo olimpijske igre, ki se bodo v zgodovino zapisale po marsičem. Ne nazadnje tudi po lanski letnici. Organizatorji so namreč kljub prestavitvi iger obdržali letnico 2020. Morda tudi zato, ker je videti lepše kot 2021?

Še bolj so se s številkami igrali organizatorji olimpijskih iger v Pekingu leta 2008. Že to, da so igre dobili prav v letu, ki vsebuje številko osem, je bilo najbrž povezano s srečo, ki naj bi jo po kitajski tradiciji prinašala ta številka. In tudi vse drugo je bilo v znaku osmice. Skrbno je bilo načrtovano, da so se igre začele 8. 8. 2008 ob osmi uri in osem minut zvečer. Kitajci so namreč zelo vraževerni, to je del njihove kulture in zgodovine. Pomemben del tega vraževerja so številke, saj Kitajci verjamejo, da lahko te predvidijo človekovo usodo. Obstajajo tako imenovane srečne in nesrečne številke in daleč najbolj srečna številka na Kitajskem je osmica (beseda, ki v kitajščini zveni zelo podobno kot beseda za napredek in blagostanje). Zato si vsi Kitajci želijo imeti osmico v hišnem naslovu, na avtomobilski tablici, v telefonski številki oziroma kjerkoli, saj po njihovem verovanju prinaša srečo in denar. Nekateri so pripravljeni plačati celo premoženje, samo da bi dobili to številko. Neki bogataš je menda hotel registrsko tablico C8888 in zanjo naj bi bil odštel kar 262 tisoč dolarjev. Ena večjih kitajskih letalskih družb je pred leti kupila telefonsko številko 8888-8888 za 290 tisoč dolarjev. Na Kitajskem je namreč telefonske številke mogoče kupiti, cene pa so seveda odvisne od izbranih številk.

Otvoritev olimpijskih iger v Pekingu je bila 8. 8. 2008 ob osmi uri in osem minut.
Reuters

Številka osem velja za srečno tudi na Japonskem, v Vietnamu in državah pod kitajskim oziroma japonskim vplivom. Nasprotno pa jo imajo v Indiji za nesrečno, saj je v hinduizmu povezana s prekinjenimi odnosi, nemiri in žalostjo.

Številka devet je bila rezervirana samo za cesarja

Pravzaprav o nobeni številki ne moremo trditi, da po vsem svetu velja za srečno ali nesrečno. Vsaka kultura ima svoje specifične numerične simbole, ki temeljijo na kulturnih ali religioznih tradicijah ali na starodavnih legendah, ki so svojo moč ohranile vse do današnjih dni. Pri nas pogosto veljajo za srečne tako imenovane pravljične številke. Sedmica denimo. Morda zato, ker naj bi bil bog svet ustvaril v sedmih dneh ali ker spominja na sedem čudes starega sveta. Za srečno številko velja sedmica v večjem delu zahodnega sveta, zlasti v ZDA, Veliki Britaniji, Franciji in na Nizozemskem. Nasprotno pa je na Kitajskem, v Vietnamu, na Tajskem in v sosednjih deželah to nesrečna številka, povezana s smrtjo. Julij, sedmi mesec, velja za mesec duhov in je namenjen spominu na mrtve in čaščenju umrlih.

Prav tako pravljično devetico častijo na Norveškem, tam velja celo za sveto številko, kar izvira iz norveške mitologije. Za srečno velja tudi na Kitajskem, saj je to cesarsko število. V preteklosti je bila ta številka rezervirana samo za cesarja. Pomeni dolgo življenje. Tudi večina kitajskih praznikov se začne na deveti dan devetega meseca po kitajskem koledarju. Devetice pa ne marajo na Japonskem, ker je izraz za to številko zelo podoben izrazu za trpljenje.

V zahodnem svetu, in prav tako na Kitajskem, velja za srečno številko tudi trojka. Morda zaradi trikotnika, ki je simbol moči in ravnovesja. Že star pregovor pravi, da so vse dobre stvari tri. In v pravljicah zlate ribice, žabe, ki jih je treba poljubiti, ali katerakoli bitja že vedno izpolnjujejo tri želje. Za nesrečno pa številka tri velja na Japonskem in v Vietnamu. Tam se nikoli ne fotografirajo trije ljudje skupaj, saj verjamemo, da bo srednjemu na fotografiji to prineslo nesrečo, celo smrt.

​Štiriperesna deteljica ne prinaša sreče povsod

Razlike med Zahodom in Vzhodom so tudi pri številki štiri. Še posebno za srečno velja v Nemčiji, verjetno zaradi štiriperesne deteljice, ki naj bi najditelju prinesla srečo. Nasprotno pa je na Kitajskem in Japonskem ter v državah pod njunim kulturnim vplivom to zelo nepriljubljena številka. Na Kitajskem velja štirica celo za najbolj nesrečno številko, saj se zapisana beseda prebere skoraj enako kot beseda smrt.

Zato se Kitajci, če se le da, tej številki izognejo. Številni proizvajalci se v oznakah svojih izdelkov izogibajo štirici, v mnogih hotelih tudi ni četrtega nadstropja in sob s številkami, ki vsebuje štirico.

Kitajci skrbno izbirajo tudi poročni dan; 8. 8. 2008 se je samo v Pekingu poročilo 16.400 parov. Foto: Reuters
Reuters

Nasprotno pa je 666, ki v krščanskem svetu velja za hudičevo, na Kitajskem srečna številka, saj pomeni, da bo vse šlo gladko.

V Španiji, Mehiki in večini špansko govorečega sveta velja za srečno številko 15, Rusi pa prisegajo na neparne številke. Po ruski tradiciji se parno število rož lahko prinese le na pogreb, nikakor pa se ne podarja živi osebi.

V Italiji ne marajo številke 17, razumljena je kot simbol smrti. Razlog je v rimski številki XVII, ki premetana v VIXI pomeni "je živel". Ta zapis lahko pogosto najdemo tudi na rimskih grobnicah. Nekateri hoteli v Italiji nimajo sobe s številko 17.

V Afganistanu pa za prekleto velja številka 39. Nočejo je imeti na avtomobilskih tablicah, v telefonskih številkah in naslovih. Avtomobile s to številko na tablicah prodajajo za nižjo ceno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta