Štirje miti in pol o kremah za sončenje in tudi o tem, zakaj vsi ne držijo

NR
19.01.2020 03:34

Predstavljamo štiri mite in pol o kremah za sončenje in nekaj dejstev o njih. Se sprašujete, zakaj štiri in pol? Ker je zadnji večinoma res mit, nekaj pa v njem tudi drži.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Christian Wheatley

Škoduje mojim kostem

Veliko pomislekov ob uporabi kreme za sončenje se nanaša na pomanjkanje vitamina D. Razširjeno je namreč prepričanje, da kreme za sončenje blokirajo UV-svetlobo, ki jo koža potrebuje, da lahko tvori vitamin D, pomemben za zdrave kosti. A dejstvo je, da potrebujemo veliko manj UV-svetlobe, kot si mislimo, za nastanek vitamina D, samo ena tretjina UV-svetlobe povzroči sončne opekline in veliko manj je potrebujemo za porjavitev. Testi, opravljeni na ljudeh, so namreč pokazali, da ni razlik pri količini vitamina D med tistimi, ki uporabljajo kremo za sončenje, in tistimi, ki je ne.

Vsebuje strupene snovi

Če v iskalnik vnesete "strupene kreme za sončenje", dobite več kot osem milijonov zadetkov. Zato so ljudje upravičeno zaskrbljeni, ali ta podatek drži. A v primerjavi s prednostmi je zelo malo dokazov o škodljivosti krem za sončenje, katerih uporaba je v Avstraliji zelo natančno urejena. Obstajajo dokazi, da večje količine nekaterih krem za sončenje lahko delujejo kot hormonski motilci. A za to je potrebna res velika količina, ki ji običajni uporabniki niso izpostavljeni.

Christian Wheatley

V moji družini je razširjen kožni rak

Genetika in družinska anamneza imata velik vpliv pri pojavu kožnega raka. Tako na primer mutacija genov, kot je CDKN2A, bistveno poveča tveganje, da se bo pri določeni osebi razvil tovrstni rak. A največje tveganje pomeni pretirano izpostavljanje soncu. Kakršnakoli je torej vaša družinska anamneza, lahko tveganje zmanjšate tako, da se manj izpostavljate soncu.

Sem prestar, zame je prepozno

Drži, da imajo sončne opekline v otroštvu nesorazmeren učinek na tveganje za pojav melanoma in kožnega raka, a za pojav raka ploščatih celic kože je večje tveganje večletno izpostavljanje soncu. Tako lahko uporaba sončnih krem zmanjša število novonastalih aktiničnih keratoz, ki se lahko razvijejo v eno od oblik kožnega raka. V Avstraliji denimo je število obstoječih keratoz v zadnjih 40 letih močno upadlo. Redna uporaba sončne kreme tako zaustavi staranje kože, pomaga preprečevati njeno tanjšanje ter luščenje in slabše celjenje starejše kože. Seveda pa je v vseh starostnih obdobjih grozen občutek, če nas sonce opeče.

Imam alergijo na kreme za sončenje

To je samo polovica mita. Veliko ljudi trdi, da imajo alergično reakcijo na sončne kreme, a samo pri treh odstotkih to drži. Pogosto so ljudje samo opečeni zaradi močnega sonca. Mislijo, da so se dobro zaščitili, a so bili predolgo na soncu ali pa niso temeljito nanesli kreme za sončenje. Morda pa je vaši kremi potekel rok trajanja. Dejansko namreč sčasoma izgublja učinkovitost, še zlasti, če jo hranite na vročem mestu, na primer v avtomobilu. Morda imate polimorfni svetlobni izpuščaj, za katerega je značilen izbruh rdečih papul - to so pogoste kožne reakcije pri ljudeh, ki so občutljivi za UV-svetlobo. To se lahko kaže kot izpuščaj z neenakomerno površino, rdečino, kot mehurčki, skoraj vedno pa jih spremlja močno draženje. V resnejših primerih se lahko razvijejo večje, hemoragične lezije. Najpogosteje prizadeti območji sta spodnja stran rok in prsni koš, manj pogosto tudi obraz.
Na srečo se to stanje kože najpogosteje pojavi samo ob prvi izpostavljenosti soncu, spomladi ali zgodaj poleti. V tem primeru se je treba nekaj dni izogibati soncu in stanje bi se moralo samo umiriti. Če se to ne zgodi, pa je čisto mogoče, da imate pravo alergijo na katero od sestavin v vaši kremi za sončenje, kar lahko z gotovostjo potrdi dermatolog. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta