Ubijajo tudi športnike, a tudi športniki ubijajo

24.10.2021 05:30
Truplo kenijske atletinje je v njeni hiši našel oče. Ko se mu v torek, 12. oktobra, hči ni oglasila na telefon, je policiji prijavil, da jo pogreša. V sredo zjutraj so v spalnici našli truplo 25-letne Agnes Tirop.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Umorjena kenijska tekačica Agnes Tirop Foto: Reuters
Reuters

Šport naj bi bil nekaj viteškega, v zvezi s športom naj ne bi tekla kri. A žal tudi šport pozna mejo med dovoljenim in prepovedanim. Niso zgolj družabne kronike polne vesti in fotografij znanih športnikov, kako opiti kolovratijo po cesti, razbijajo prestižne in drage avtomobile ali jih pijane za volanom policija ustavi in kaznuje, še preden se zgodi kaj hujšega. Tudi črna kronika je rubrika, v kateri se zaradi najhujših zločinov znajdejo športniki in njihovi bližnji. Umori namreč niti v svetu športa niso nič neobičajnega. Kako le bi bili, saj so tudi športniki le ljudje iz krvi in mesa, ki imajo svoja čustva, ki jih včasih priženejo ne le do samega roba, pač pa velikokrat potisnejo tudi čezenj. Ali pa tako zanese njihove bližnje, le včasih tudi neznance.

Do smrti zabodel kenijsko atletinjo

Zadnji primer umora športnice je vezan na kenijsko tekačico Agnes Tirop, 25-letno nekdanjo svetovno prvakinjo v krosu, dobitnico dveh bronastih medalj v teku na deset tisoč metrov s svetovnih prvenstev v Londonu leta 2017 in v Dohi dve leti kasneje ter svetovno rekorderko v cestnem teku na deset kilometrov; ta rekord je dosegla v Nemčiji mesec dni pred umorom.

Truplo izjemne kenijske atletinje je v njeni hiši v mestu Iten našel njen oče. Ko se mu v torek, 12. oktobra, ni oglasila na telefon, je policiji prijavil, da jo pogreša. V sredo zjutraj je potem policija vdrla v hišo in na postelji v spalnici so našli truplo Tiropove. Kmalu je bilo jasno, da gre za umor, saj je bila mlada atletinja večkrat zabodena, pod truplom pa je bila velika mlaka krvi. V tem času je njen mož Ibrahim Kipchumba Rotich poklical starše umorjene in jim priznal, kaj je bil storil, policija ga je takoj aretirala.

Zadavili grškega nogometaša

Grška policija pa se je teden dni pred odkritjem umora kenijske atletinje soočila z umorom znanega nogometaša. V avtomobilu blizu Soluna so namreč v začetku oktobra našli mrtvega 31-letnega Nikosa Coumanisa, nekdanjega reprezentanta Grčije. Da gre za umor, je bilo prav tako jasno že na prvi pogled, saj je imel nogometaš zvezane roke, vidni pa so bili tudi sledovi davljenja. Nogometaša je policija našla po večdnevnem iskanju, potem ko je njegova družina sporočila, da se je konec septembra za njim izgubila vsaka sled. Motiv umora policija še raziskuje, prav tako še vedno poizveduje za osumljenci.

Sicer pa sta med najbolj odmevnimi umori v povezavi s športniki, ki so zaradi popularnosti vpletenih pritegnili pozornost po vsem svetu, umora partneric O. J. Simpsona, igralca ameriškega nogometa, in južnoafriškega atleta, paraolimpijca Oscarja Pistoriusa (je eden najboljših športnikov invalidov, teče s protezami).

Steve McNair in Sahel Kazemi sta bila skrivna ljubimca, a dekle je hotelo več. Ker je ni uslišal, je najprej ustrelila njega, potem pa še sebe. Foto: Wonderslist.com
Wonderslist.com

Ustrelila ljubimca in nato še sebe

Leta 2009 je za posledicami strelov umrl eden najbolj znanih igralcev ameriškega nogometa, Steve McNair iz Nashvilla. Priljubljeni športnik je imel tudi nekaj skrivnosti, se je izkazalo. Ena od njih je bila skrivna zveza z 20-letno Sahel Kazemi. Dekle, s katerim se je McNair v najetem stanovanju skrivaj srečeval, je pričakovalo veliko več od bežnih srečanj. Ker pa McNair ni nameraval zapustiti svoje žene, s katero je imel štiri otroke, si je Sahel priskrbela orožje in najprej ustrelila ljubimca, potem pa še sebe.

Matija Ljubek
Wikipedia

Primer O. J. Simpson

O. J. Simpson je v času umora nekdanje žene Nicole Brown Simpson, zgodil se je junija 1994, veljal za enega najboljši igralcev ameriškega nogometa. Preiskava umora in kasnejše sojenje sta bila v tistem času deležna izjemne pozornosti javnosti. Na dan so prihajale podrobnosti o nasilnem vedenju Simpsona do soproge, saj jo je večkrat pretepel, enkrat ji je celo zlomil roko. Sprva ga ni prijavljala policiji, saj se ga je bala in je bila od njega tudi materialno odvisna, a ko je njegovo nasilje postalo neznosno (večkrat jo je pretepel tudi v javnosti in pred otrokoma), se je Nicole odločila za ločitev.

O. J. Simpson za umor nekdanje žene in njenega partnerja ni bil obsojen, je pa družinama moral plačati odškodnino. Kasneje je bil zaprt zaradi ropa in ugrabitve. Foto: Reuters
Reuters

Simpson ji je zagrozil, da jo bo ubil, če bo imela kdaj drugega moškega. In je to tudi storil, kmalu po tistem, ko je izvedel, da ima bivša žena novega partnerja. Pa ne le Nicole, v San Franciscu je bil umorjen tudi njen novi partner Ronald Goldman. Vse okoliščine so od začetka kazale na to, da je morilec prav Simpson, ki je ob ugotovitvi, da je glavni osumljenec, zbežal pred policijo in enourno divjo vožnjo, med katero naj bi si bil meril s pištolo v glavo (vozil je njegov nekdanji soigralec) končal na svojem domu v mestu Brentwood. Med vožnjo so po spletu predvajali posnetek, v podporo Simpsonu pa so njegovi privrženci celo blokirali ceste, po katerih mu je policija sledila.

Na sojenju se je Simpson izrekel za nedolžnega, obramba pa je stavila na zgodbo, da je Simpson žrtev rasistične obravnave v policiji in da so mu številne dokaze podtaknili. Sploh rokavico s sledmi, ki pa je bila premajhna za Simpsonovo roko. In na tej točki je obtožba padla, Simpson je bil po osmih mesecih sojenja, ki velja za eno najbolj razvpitih sploh, oproščen. Je pa bil čez nekaj mesecev spoznan za krivega v civilnem postopku, ki sta ga bili sprožili družini umorjenih, in zaradi odgovornosti za smrt Nicole Brown in njenega partnerja je moral vsaki družini plačati 33,5 milijona dolarjev (a dolga ni nikdar v celoti poravnal).

Leta 2007 pa je bil O. J. Simpson zaradi ropa in ugrabitve obsojen na 33 let zapora, s tem da je moral za rešetkami preživeti vsaj devet let, preden je lahko zaprosil za odhod iz zapora. Izpuščen je bil 1. oktobra 2017 in zdaj 73-letni O. J. Simpson živi v Las Vegasu.

Pistorius za zapahi

Oscar Pistorius je še eden izmed športnih zvezd, katerega kariera se je končala v zaporu. Južnoafriški atlet, ki si je simpatije svetovne javnosti pridobil zaradi svoje vztrajnosti, da kljub protezam na obeh nogah tekmuje v teku, še vedno prestaja kazen zaradi umora svojega dekleta, manekenke Reeve Steenkamp.

Oscar Pistorius, ki si je spoštovanje svetovne javnosti pridobil z neverjetno voljo, da se kot invalid uspešno ukvarja s športom, si je dobro ime zapravil z umorom partnerice. Foto: Reuters
Reuters

Februarja 2013 je Pistorius z več streli iz pištole na svojem domu v Pretoriji umoril dekle, s katerim je bil v zvezi tri mesece. Sprva se je zagovarjal, da ni moril namenoma, ampak je mislil, da je v hiši vlomilec, in je streljal, da bi ga pregnal. Na prvem sojenju je sodnik temu verjel in Pistorius je bil obsojen na pet let zapora zaradi nenaklepnega umora in za povrh še zaradi groženj z orožjem v neki restavraciji. A tožilstvo se je pritožilo in kasneje so Pistoriusa spoznali za krivega umora, obsojen je bil na šest let zapora. Toda tožilstvo se je ponovno pritožilo in najvišje sodišče v Južnoafriški republiki mu je novembra 2017 prisodilo 15 let zapora. Od kazni so odšteli čas, ki ga je bil že preživel v zaporu.

Umorjen zaradi avtogola

Andres Escobar, kolumbijski nogometaš, je bil umorjen zaradi avtogola. Foto: Profimedia
Profimedia

Medtem ko umori športnikov zaradi ljubosumja ali drugih nesporazumov niti niso tako presenetljivi, pa je skorajda bizarno, zakaj je leta 1994, v času svetovnega prvenstva v nogometu, ki je potekalo v ZDA, umrl kolumbijski reprezentant Andres Escobar. Razlog umora je bil avtogol, ki ga je mladi igralec dosegel na tekmi z ZDA. Za uvrstitev v nadaljnje tekmovanje je Kolumbija v zadnji tekmi svoje skupine potrebovala zmago, tekmec je bila ekipa ZDA. Toda ZDA so zmagale z 2:1, Kolumbija je izpadla, nesrečnega nogometaša, starega 27 let, pa so po vrnitvi v domovino pred nekim barom v Medellinu, ko se je odpravljal domov, prestregli trije navijači in ga prerešetali s streli iz pištole, pri tem pa kričali: "Gooool, gooool ..."

Escobarjevega pogreba se je udeležilo 120 tisoč ljudi, v Medellinu so mu nekaj let kasneje postavili spomenik. Umora je bil obtožen in zanj tudi obsojen Humberto Castro Munoz, telesni čuvaj pripadnikov medellinskega narko kartela. Poznavalci predvidevajo, da je delal po nalogu Santiaga Gallona, čigar šofer je bil včasih. Gallon je namreč stavil veliko vsoto na zmago Kolumbije v omenjeni tekmi, a zoper njega ni bilo postopka. Castro je bil obsojen na 43 let zapora, potem mu jo pritožbeno sodišče kazen znižalo na 26 let, zaradi dobrega vedenja v zaporu pa je odslužil le enajst let. Družina umorjenega nogometaša je prepričana, da je tako malo zapora prestal zaradi vpliva kartela na pristojne organe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta