Veličastnih devetdeset let Mikija Miške

Denis Živčec Denis Živčec
07.04.2019 05:00

Od najljubšega lika Walta Disneyja do simbola ameriške korporativne požrešnosti, a tudi v novem tisočletju svet ostaja zaljubljen v Mikija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Walt Disney s svojim najljubšim junakom, ki mu je spremenil življenje
Profimedia

Kar dobro se drži, stara sablja. Pa je že dolgo med mišjimi seniorji, 18. novembra lani je devetdesetletnico prvega pojava v javnosti zaznamoval eden bolj prepoznavnih junakov Walta Disneyja Miki Miška. Zanimivo je, da je mišek v rdečih kratkih hlačah in rumenih čeveljcih tedaj zamenjal zajčka iz risanke o srečnemu zajčku Osvaldu, katerega pogrešano kopijo so lani odkrili na Japonskem. Disney je namreč Miki Miška kot svoj novi lik zasnoval za tem, ko je izgubil pravice nad likom Osvalda. Javnosti ga je prvič predstavil 18. novembra 1928 v kratki risanki Steamboat Willie, ki so jo prikazali v newyorškem Colony Theatre. Likovno je miška zasnoval Ub Iwerks, v prvih risankah pa mu je glas posodil sam Walt Disney.

Poštenjak neskončne potrpežljivosti

Antropomorfna pojava Miki Miška se je iz preprostega lika animiranih filmov in stripov razvila v enega danes mednarodno najbolj prepoznavnih animiranih likov podjetja Walt Disney. Velja za dobrega in poštenega ter potrpežljivega junaka, čeprav je mogoče od leta 2009 dalje, predvsem preko videoiger, spoznavati tudi njegovo bolj nagajivo in trmasto plat. Do danes se je Miki Miška pojavil v več kot 100 filmih. Sprva v krajših produkcijah, kot sta denimo The Band Concert (1935) ali Brave Little Tailor (1938), postal pa je tudi priljubljen stripovski junak.
Kasneje je prešel še na televizijo in bil med letoma 1955 in 1996 glavni akter The Mickey Mouse Cluba, danes pa sta aktualni seriji Mickey Mouse in Mickey and the Roadster Racers. Mišek je nastopil še v nekaterih celovečernih produkcijah, ena od prvih je bil film Fantasia iz leta 1940, med zadnjimi pa je Mickey's Twice Upon a Christmas iz leta 2004. Kar deset risank, v katerih je nastopil Miki Miška, je bilo nominiranih za oskarja za najboljši animirani kratki film, nagrado pa je leta 1942 prejel film Lend a Paw. Poleg filma in tiska je sloviti mišek tudi junak videoiger, pojavlja se kot motiv na različnih izdelkih in veselo maha obiskovalcem Disneyjevih tematskih parkov. Leta 1978 je postal prvi risani junak, ki mu je bila posvečena zvezda na slovitem hollywoodskem pločniku slavnih.

Ves svet je njegov. Obiskovalke tokijskega Disneyjevega zabaviščnega parka
Reuters

Mišja mrzlica Slovence zajela v tridesetih

Na območju Slovenije se je Miki prvič pojavil kmalu po premieri, ko so njegove prigode vrteli v kinematografih kot "filmske šale" - zabavne kratke predfilme pred glavnim celovečercem. V stripu se je pri nas pojavil v časniku Jutro - letnik 11, številka 178 - 3. avgusta 1930.

Miki in Mini na rdeči preprogi. Bojda sta poročena, a o tem ne govorita.
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta