Veljal je za kralja Hollywooda, a svojega najuspešnejšega filma ni maral, ker naj bi bil "ženski"

Zvezdana Bercko
28.03.2021 04:35
Clark Gable najbolj ostaja v spominu po vlogi Rhetta Butlerja v filmski uspešnici V vrtincu, v kateri je zaigral z Vivien Leigh. A kralj Hollywooda tega filma sploh ni maral.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Idol številnih generacij po vsem svetu Foto: Arhiv Večera
Wikipedia

Pred 120 leti se je rodil Clark Gable, filmski igralec, ki je na vrhuncu slave veljal za kralja Hollywooda. V svoji skoraj 40 let dolgi karieri je zaigral v več kot 60 filmih. Večini bo verjetno najbolj ostal v spominu po vlogi legendarnega Rhetta Butlerja v filmski uspešnici V vrtincu, v kateri je zaigral z Vivien Leigh.

William Clark Gable se je rodil 1. februarja 1901 v kraju Cadiz v Ohiu v ZDA. Oče, ki je bil delavec v naftni industriji in je pozneje začel s kmetovanjem, si je želel, da bi sin prevzel kmetijo, vendar pa se je Clark pri 16 letih raje zaposlil v avtomobilskem podjetju Firestone, opravljal je tudi več priložnostnih del, hkrati pa nastopal v lokalnih gledališčih in obiskoval večerni tečaj igre. V Portlandu je bila njegova učiteljica direktorica tamkajšnjega gledališča Josephine Dillon. Iz svojega žepa je Clarku plačala popravilo zob in frizerskega stilista. Počasi si je izoblikoval tudi svoje šibko telo, izboljšal način gibanja in držo. Z Dillonovo sta imela govorne vaje, med katerimi je Clark počasi uspel znižati svoj zelo visoki glas, tudi njegova mimika je postala bolj naravna in prepričljiva. Po dolgem urjenju je Dillonova odločila, da je Gable pripravljen na filmsko kariero. Leta 1924 sta spakirala kovčke in se v Hollywood preselila kot mož in žena.

Montgomery Clift, Marilyn Monroe in Clark Gable v vesternu Neprilagojeni Foto: Reuters
Reuters

Prevelika ušesa

A ni šlo zlahka. V Hollywoodu so menili, da so njegova ušesa prevelika za njegov obraz. Po neuspešnem preizkusu pred kamero je izvršni direktor Warner Brosa dejal: "Njegova ušesa so prevelika in izgleda kot opica." Prvo veliko vlogo je dobil šele leta 1931, ko so ga angažirali pri MGM na posebno željo soigralke Joan Crawford v filmu Dance, Fools, Dance. Njuna kemija na velikem platnu je bila tako prepričljiva, da je studio začel ponovno snemati še film, ki je bil že v produkciji, da bi Gable lahko znova zaigral ob Crawfordovi. To leto je bilo zanj prelomno, nastopil je v več filmih z Greto Garbo, Normo Shearer in Jean Harlow. Njegov nesporni talent je bil končno prepoznan, saj je Hollywood Reporter zapisal: "Rojena je bila zvezda, ki bo po našem mnenju presegla vse druge. Še nikoli nismo videli, da bi bilo občinstvo tako navdušeno, kot ko se na platnu pojavi Clark Gable."

Ko je že vse kazalo, da je Gable na poti do zvezdniške slave, se je leta 1934 spet zalomilo. MGM ga je posodil studiu Columbia Pictures, ker zanj niso imeli ustreznega projekta, niso pa mu želeli še naprej izplačevati njegove zajetne plače brez razloga. S Frankom Capro je začel sodelovati pri romantični komediji Zgodilo se je neke noči. Čeprav Gable ni bil prva izbira Capre, sta oba uživala v sodelovanju in Gable je dosegel največji uspeh do takrat. Film je na podelitvi oskarjev zmagal v vseh petih glavnih kategorijah, Gable je dobil zlati kipec za najboljšega igralca.

Nato je prišlo leto 1939. Tudi za ikonično vlogo Rhetta Butlerja v filmu V vrtincu, kjer je bila glavna igralka Vivien Leigh, ni bil prva izbira producenta Davida O. Selznicka. To je bil Gary Cooper, ki pa je vlogo zavrnil z izjavo: "V vrtincu bo največji neuspeh v zgodovini Hollywooda. Vesel sem, da bo Clark Gable nasedel na to mino in ne jaz." Kaj si je Cooper mislil kasneje, ko je film dobil osem oskarjev in se v zgodovino zapisal kot eno temeljnih del hollywoodske zlate dobe, ni znano. Gablove zadnje besede v filmu pa so še vedno eden najbolj znanih citatov: "Če sem iskren, draga moja, me čisto nič ne briga."

Kar ljudje vidijo, sem jaz

V svoji dolgi karieri se je Gable na platnih pojavljal ob skoraj vseh najbolj priljubljenih igralkah tedanjega časa. Kar osemkrat je sodeloval z Joan Crawford, sedemkrat je združil moči z Myrno Loy, še šestkrat pa z Jean Harlow. V štirih filmih je nastopil skupaj z Lano Turner, z Normo Shearer je sodeloval trikrat. Pogosto Gabla označujejo za največjega zvezdnika sredine 30. let, po priljubljenosti in slavi ga je tedaj dohajala le Shirley Temple.

Kljub številnim vlogam je dobil le enega oskarja, za film Zgodilo se je neke noči, nominiran pa je bil še dvakrat, za vlogo Rhetta Butlerja v filmu V vrtincu in še prej za vlogo Fletcherja Christiana v filmu Upor na ladji Bounty (1935).

Njegov zadnji film je bil leta 1960 posneti romantični vestern Neprilagojeni, ki je nastal po scenariju Arthurja Millerja. V filmu je igral ostarelega kavboja, ki se zaljubi v mlado dekle, ki ga je upodobila Marilyn Monroe. A Gable ni dočakal premiere. Umrl je 16. novembra 1960 za posledicami srčnega infarkta, star 59 let.

Nekaj let prej je v intervjuju na vprašanje o svoji prihodnosti odgovoril: "Nočem ostati na sceni tako dolgo, da bi dolgočasil ljudi, in ne bom. Toda dokler bodo ljudje gledali moje filme, se bom potrudil, da jih zabavam." Znana je tudi njegova izjava: "Nisem igralec in nikoli nisem bil. Kar ljudje vidijo na zaslonu, sem jaz." Čeprav je od njegove prezgodnje smrti minilo že šest desetletij, Clark Gable ostaja eden najbolj karizmatičnih igralcev v vsej zgodovini Hollywooda.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta